Viltrox FC-210C rádiós E-TTL vaku- és fényképezőgép kioldó

0

Rádiós vakukioldóból ma már rengeteg féle létezik, az igen olcsó manuális, csak elvillantásra használható kioldóktól a profi, nagy hatótávolságú, LCD kijelzővel is rendelkező, a transmitteren is beállítási lehetőséget kínáló, E-TTL vezérlést is biztosító modellekig.

Az E-TTL rádiós kioldót két darabos szettben vásárolhatjuk meg, amelyben két adó-vevő egység (transceiver) található. Mindkét darab tehát ugyanazokat a funkciókat kínálja, nem kell megjegyeznünk, hogy melyik az adó, vagy melyik a vevő.

A Vitrox FC-210C képességei alapján alsó kategóriás modellnek tekinthető, hiszen LCD nem került az eszközre, s a vaku beállításai sem végezhetők el róla közvetlenül.

A dobozban tehát a két transceivert, egy állványra helyezéshez menettel is ellátott vakutalpat, három kábelt (lásd később) és egy jack adaptert találunk.

A két AA méretű akkuról vagy a magasabb feszültsége miatt inkább ceruza elemről működtethető kioldó alsó részén találjuk a vakupapucsot a fényképezőgépre helyezéshez, illetve felső részén a vakusarut vaku fogadásához. Ha a kioldót fényképezőgépre helyeztük, a felső vakusaruba is illeszthetünk vakut, az is E-TTL módban fog működni, mintha közvetlenül a gépre raktuk volna.

A kioldón két kapcsolót találunk, egyik a bekapcsolásra és a csatorna választásra (C1, vagy C2), míg a másik a vakucsoport kiválasztására szolgál. Sajnos hiába tudunk csoportot választani, azt nem adhatjuk meg, hogy az egyes csoportok milyen teljesítmény leosztással dolgozzanak, vagy manuális módban milyen teljesítménnyel villanjanak el. Így ezt az E-TTL rádiós vezérlőt csak egyszerűbb távoli E-TTL kioldásra használhatjuk, precízebb beállítást nem végezhetünk el. Jó ha tudjuk, hogy hiába állítunk be manuális teljesítményt kézzel a vakun, a kioldás előtt a fényképezőgép vaku beállításai az E-TTL jeltovábbítás miatt felülírják majd a vakun kiválasztott értékeket, tehát mind a gépen lévő, mind a távoli vakuk ugyanazon teljesítménnyel fognak elsülni.

Az adó-vevő egység oldalára két csatlakozót helyeztek, egyikük a PC vakuszinkron kimenet, amelynél stúdióvakukhoz köthetjük a transceivert a mellékelt jack kábel segítségével (3,5mm-es, de a mellékelt adapterrel 6,3 mm-esre is átalakítható). Nyilván ilyenkor nincs TTL vezérlés. A másik csatlakozó a fényképezőgép távoli kioldására használható, amelyhez a gyári kiszerelésben kétféle kábelt találunk, egyet a belépő modellekhez (2,5mm jack), egyet pedig a komolyabb vázak N3 csatlakozójához. Összeköttetés után az adó-vevőn lévő gomb félig megnyomása az exponáló gomb félig megnyomásának felel meg, teljes lenyomása pedig exponálni fog.

A termék képességei alapján a hobbifotósoknak ajánlott, az E-TTL vezérlésnek köszönhetően így nem kell bajlódni a vakuk egyenkénti beállításával, s a gyors vakuszinkron (HSS) is működőképes marad, így nem korlátozódik a vakuzás a gépünk szinkronidejére, amely többnyire 1/250 vagy 1/200 mp.

A Viltrox FC-210C E-TTL rádiós vaku- és fényképezőgép kioldó bruttó 24.990 Ft-ért vásárolható meg.

A termékeket az ArtWork Phototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!