Meike közgyűrűk MILC-ekhez

0

A Meike majdnem az összes MILC fényképezőgéphez kínál közgyűrűt, amellyel eltávolíthatjuk gépünk szenzorától objektívünket, ezáltal mesterségesen megnövelve annak kihuzatát, így pedig közelebb mehetünk a témákhoz is, s végső soron nagyobb nagyítási arányt is elérhetünk.

A gyártó kínálatában Canon EF-M, Nikon 1, Panasonic és Olympus m4/3, valamint Sony E bajonettel érhető el közgyűrű készlet. Sajnos Fujifilm X bajonettes verzió egyelőre nem található meg a termékpalettán.

A közgyűrűzés elméletével és néhány gyakorlati példával már foglalkoztunk korábbi cikkünkben, amelyben a leképezési arány számítását is közöltük, így most erre külön nem térnénk ki.

Azt azonban azért mindenképpen kiemelnénk, hogy a Nikon 1 rendszerhez készülő közgyűrűk a többihez hasonlóan 10 és 16 mm-es méretben készülnek, amelyek a CX szenzor kis mérete miatt használandó kis gyújtótávolságú objektíveknél jóval erőteljesebb hatást váltanak ki, mint egy mikroNégyHarmad, APS-C szenzoros gépnél. Vélhetően a 10 mm-nél kisebb közgyűrű a mechanikai stabilitás feláldozása árán lenne csak készíthető, s emiatt kezdődik itt is 10 mm-nél a sor (más gyártótól be lehet szerezni 8 mm-es közgyűrűt Nikon 1-hez).

A közgyűrűk fém vagy műanyag tubusba épülnek, utóbbiak bajonett csatlakozói is műanyagból készülnek. A kisebb tömeg mellett e termékek ára is alacsonyabb, persze precízségük sem veheti fel a versenyt a fém változatokéval (sajnos ezekből nem kaptunk mintadarabokat).

A nálunk járt közgyűrűk közül az m4/3 változatot próbáltuk ki, Olympus OMD E-M5 fényképezőgéppel és egy 12-50mm f/3,5-6,3 EZ objektívvel. Közgyűrű nélkül makró módban (43 mm gyújtótávolság) 35 mm széles területet tudunk lefedni. Közgyűrűkkel ez akár 14 mm-re csökkenthető. Természetesen más objektíveknél más mértékű lesz a változás, az elméleti értékek a fenti cikkben linkelt képlettel nagyjából kiszámíthatók.

Makró képesség közgyűrű nélkül és közgyűrűvel
M. Zuiko Digital 12-50mm f/3,5-6,3 EZ

A Meike két darabos közgyűrű készletei DSLR bruttó 20.990 és 32.990 Ft közötti áron vásárolható meg..

A termékeket az Advesphototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!