Panorámát készítesz Lightroomban? Így gyorsíthatsz!

0

Köztudott, hogy a panorámaképek feldolgozása során elképesztő mennyiségű adattal kell dolgoznunk, amelyek ráadásul nem is mindig a végleges változatot adják. Ha a panoráma egyes képeit RAW-ban lőttük, s azok feldolgozását még a panoráma összeillesztése előtt kívánjuk elkészíteni (pl. a helyes expozíció elérése miatt), akkor rengeteg időt elpocsékolhatunk, ha a kiexportált képeken összeillesztés után veszünk észre problémát. Gyakorlatilag kezdhetjük elölről az egészet.

Jóllehet, a képeket még összeillesztés előtt áttekinthetjük, lehetnek helyzetek, amikor egy-egy probléma külön-külön képeken nem vehető észre, csak már az összeillesztést követően. Ilyen esetekre jön jól az alábbi trükk: A Lightroomból való kiexportálás előtt az „Export to” beállítást Hard Drive helyett állítsuk „For E-mail (Hard Drive)” módra, ez esetben a kiexportált képek kis felbontásúak lesznek. Az ezekből összerakott panoráma pillanatok alatt elkészül, amelyen ellenőrizhetők a kis méretben is feltűnő egyenetlenségek, vagy hibák. Ha korrekcióra szorulnak a képek, igen gyorsan újraexportálhatók.

Amint a nagyja munkával elkészültünk és a kis méretű panoráma jól fest, jöhet a teljes felbontású változat: állítsuk hát át az „Export To” mezőt az eredeti Hard Drive módra.
forrás, Scott Kelby:
http://lightroomkillertips.com/big-timesaver-for-making-panoramas-starting-in-lightroom/