Három vakus trükk a kreatív képek készítéséhez

0

Egy jó képhez sokszor kevés a jó látásmód és a megfelelő kompozíció. A fények alapjaiban ronthatnak el egy képet, de ugyanúgy különleges képhatást is adhatnak. A Photopoly.net cikkében három egyszerű, mégis hatásos trükköt mutat be a rendszervakuk szolgáltatásainak kihasználásával.

Vaku és elmosás
Hosszú expozíciós idővel köztudottan könnyű motion blur hatású (mozgásos bemozdulásos) képeket készíteni. Azonban egy igazán érdekes képhez ma már kevés, ha csak egyféle technikát, vagyis itt a hosszú expozíciót használjuk. Ennek eredménye ugyanis csupán a mozgás okozta elmosódás lesz, ami persze érdekes, de önmagában még egy kicsit kevés. Jól jön valami fő téma, amely kimerevedik a képen, amely nyugvópontot ad a szemnek, s amelyet kiegészít és kompozíciójában segít a bemozdulásos képi effekt. Ilyen lehet pl. egy arc. Igen ám, de hogyan oldjuk meg, hogy az arc ne mozduljon be. A megoldás a rendszervaku.

A fenti kép hosszú záridővel, az exponálás közben a zoomgyűrű forgatásával, valamint vakus derítéssel készült. A vaku rövid villanása megvilágította az arcot, mely egyébként sötétben volt. A háttér fényei a zoomgyűrű folyamatos forgatásával (vagyis a gyújtótávolság – így a látószög folyamatos változtatásával) rajzolta ki ezt az érdekes ábrát. Érdemes a vakut kissé eltávolítani a géptől, ehhez off camera shoe vakukábelt, vagy rádiós kioldót használhatunk.

Nagy sebességű vakuszinkron
Gyorsan mozgó témák fotózásánál jöhet jól a nagy sebességű vakuszinkron alkalmazása.
Hiába a fényképezőgépünk nagy zársebessége, ha nincs kellően nagy fényünk ahhoz, hogy ezt alkalmazhassuk is, illetve ha nem sikerül pontosan elcsípni a megfelelő pillanatot. A High Speed Synchron, azaz HSS vakumód alkalmazásával lehetőségünk nyílik a a gép teljes zársebesség tartományának kihasználásához, függetlenül a redőnyzár által adott vakuszinkronidőtől. A gyors felvillanásokkal történő téma megvilágítás elegendő lehet igen gyors tárgyak elcsípésére. Ha több vakut alkalmazunk és/vagy nagy fényerejű objektívet használunk, akár még sorozat móddal is használhatjuk együtt. Fontos tudnunk, hogy a HSS vakumódnál nem érhetjük el a normál villantásnál rendelkezésre álló maximális teljesítményt. Részleteket a rendszervakunk kezelési útmutatójában találhatunk.

Stroboszkópikus vakuzás
Stroboszkópikus, azaz relatív gyors egymásutánban, de kisebb időeltérésekkel történő vakuzással jól kiemelhetjük a mozgás egyes fázisait. Érdekes módon mutathatjuk be vele akár egy tárgy útját, de akár a táncosok mozgását is. A villanások sebességét a villanások közt eltelt idő (vagyis a periódusidő) reciprokával jellemezhetjük, azaz a frekvenciával (1/s, vagy Hertz). A 1 Hz-es beállítás másodpercenként egy villanást ad, a 10 Hz-es másodpercenként 10 villanást. A vakun a villanások számát is be kell állítani, amelyből az alkalmazandó záridő könnyedén kiszámolható (záridő = villanási frekvencia × villanások száma). A rendszervakuknál a villanás sebességétől és a darabszámtól függően a használható maximális teljesítmény arányosan csökken.

További részletek: http://www.photopoly.net/3-flash-techniques-for-more-creativity/