Melyik objektívet válasszam?

0

A kompakt fényképezőgépek „legnagyobb” előnye, hogy nem kell azon filózni, milyen objektívet tegyünk rá. Ezzel szemben a DSLR és MILC gépek megvásárlásával kezünkbe kerül egy új lehetőség: az objektív cseréje. De milyen objektívet válasszunk?

which_lenses_are_best_for_me
Ez a kérdés nagyjából annyira sűrűn kerül terítékre, mint a „milyen fényképezőgépet vegyek” kérdés. Bár objektívet talán könnyebb választani, mint fényképezőgépet, azért itt sem annyira könnyű a helyzet.

A gépekhez adott kit objektívek többnyire az alap nagylátószögtől (28 mm ekv.) enyhe teléig (kb. 80-100 mm) terjednek. Könnyű pár hónap alatt rájönni, hogy a 80 mm ekv. nem elég mindenre, ahogy az is kiderülhet viszonylag gyorsan, hogy a komolyabb látószög néha jól jöhet. Ha portrézni szeretnénk, akkor az sem mellékes, hogy milyen fényerejű az objektívünk, s milyen háttérelmosást tudunk elérni.

Legtöbbünk elsőként az olcsó, 50 mm-es standard objektívet választja, már csak azért is, mert tényleg igen kedvező áron elérhető (Canonnál pl. 30e Ft alatt), másrészt pedig kiváló fényerejének köszönhetően kis mélységélességű portrék készítéséhez is alkalmas, APS-C szenzoros gépekkel is. Aki komolyabb portréobjektívet szeretne, a 85mm f/1,8-cal igen jól jár, amely még mindig nem a megfizethetetlen kategória. Persze ha fentebb megyünk fényerőben, pl. f/1,4, vagy urambocsá’ f/1,2, akkor könnyen a boltban hagyhatjuk több havi fizetésünket is (munkából élő emberekre gondolok 😉 ).

Ha nagylátószögben gondolkozunk, akkor a fényerő kevésbé sarkalatos kérdés, ilyenkor a legritkább esetben készítünk kis mélységélességű fotót. Nem elhanyagolható azonban akkor, amikor csillagos égboltot, asztrotájképet szeretnénk fotózni, mert ilyenkor a jó fényerejű objektív nagyon fontos! Erre célszerűen fix gyújtótávolságú, legalább f/2,8 fényerejű objektívet válasszunk, amely lehet akár halszem is.

Ha makrózni szeretnénk, akkor a legolcsóbb megoldást az előtétlencsék adják. A makróelőtéteket különböző méretben is megvásárolhatjuk, tipikusan a kitobjektív, vagy 50 mm-es objektív elé illesztjük őket. Igazi makróképesség többnyire csak makróobjektívvel érhető el, ez esetben a fényerő is jó lesz, s a leképezési arány is 1:1-nek adódhat. A külön makróobjetkív csak azoknak ajánlott, akik a makrózást komoly szinten kívánják folytatni (különben pénzkidobás lesz), jóllehet, makróobjektívvel egész jól portrézhatunk is.

Aki a távoli témák közelre hozásában gondolkozik, a teleobjektívek között kell szétnézzen. A kedvező árú hobbizoomok (55-200mm, 55-300mm) mellett a jobb minőséget adó 70-300mm-es és a fix fényerejű 70-200mm gyújtótávolságú objektívek is elérhetők. Fontos tudnunk, hogy ebben a tartományban az ár már igencsak tükrözi a minőséget. 30-50e Ft-ért nem érdemes 70-300mm-es objektívet venni, mert gyatra minőséget kapunk. Hobbifotózásra az 55-300mm-es teljesen elegendő lehet, aki pedig komolyabb képminőséget szeretne, a 70-200-asok között nézzen szét.

Természetfotózáshoz a jó fényerejű, fix gyújtótávolságú objektívek az ideálisak, főleg, ha fix távolságból, lesből fotózunk.

Ennél jóval bővebben segít a választásban mintafotókkal fűszerezett előadásában Rudy Wilson, a Canon USA munkatársa: