Túl offenzív streetfotózás miatt törölte promóvideóját a Fujifilm?

0

Amikor egy új fényképezőgép megjelenik, a Youtube-on ezzel egyidőben promóvideók is napvilágot látnak, amelyek részben technikai oldalról, részben a fotózás élményétől közelítve mutatják be az új modellt.
A Fujifilm X100V esetében sem volt ez másként, egyikükben Tatsuo Suzuki japán fotóssal készült egy interjú, amelyben a streetfotóst munka közben is látjuk (lásd lent).
Azonban a módszer amit alkalmaz, jó pár embernél kiverhette a biztosítékot, hiszen a Fujifilm a bejelentés után pár nappal később törölte ezt a videót.

De most nem is az a lényeg, hogy a Fujifilm vállalta-e, vagy nem, törölte-e, vagy nem azt a bizonyos videót, inkább az az izgalmas kérdés, hogy ki hogyan látja: belefér-e ez a streetfotózásba, egyáltalán a fotózás etikettjébe, vagy ez már tényleg túl megy azon a határon, amit az utca emberének el kell viselnie? Persze tudjuk, hogy hazánkban ez eleve törvénybe ütköző lenne, hiszen kifejezett hozzájárulás nélkül nem készülhet fotó senkiről, itt pedig még arra sincs ideje a járókelőnek, hogy ráutaló magatartással hozzájáruljon a fotó készítéséhez. De vajon mint művész, elfogadható-e tőle ez a viselkedés?

Ti mit gondoltok? Ér ennyit egy jó streetfotó (egyébként tényleg brutál jó képek, már csak ezért is érdemes végignézni a videót!)? Szabad-e ezt így csinálni? Sért-e fotós etikettet a japán művész?
Kommentben várjuk véleményeteket.

Végül pedig itt a videó, amelyben látszik, hogy fotózik az utcán Tatsuo Suzuki: