Úgy érzed tutibiztos az archiválásod? Nézd meg ezt!

0

Sam Hurdon washingtoni esküvőfotós blogjában mutatta be, hogyan és milyen rendszer szerint archivál. Gyanítom, kevesen vagyunk, akik ezt nála precízebben művelnénk…

Lehetne paranoiának is nevezni azt, ahogyan Sam a biztonsági mentéseit készíti, de valójában ez csupán ésszerű előrelátás. Backup workflowjának titkait nemrégiben blogjában osztotta meg olvasóival, amelyből kiderül, mi is az az elv, amely alapján a biztonsági és archiválási céllal a mentéseket végzi.

A képeit elsősorban külső merevlemezen tárolja, amelyet USB-n keresztül kapcsol össze az éppen használt számítógépével. A képfeldolgozást természetesen Lightroomban végzi, s a katalógus fájlt négy helyre is elmenti (pontosabban automatikusan kerül több helyre). A pár száz MB-os katalógusfájlt azért tartja ekkora nagy becsben, mert ebben található mindaz, amit képfeldolgozása során végez a fotókkal (no persze a Photoshop módosítások nélkül). A fájl tehát nem csak a munkára használt külső merevlemezen, de felhő alapú tárhelyre (dropbox), külső RAID 5 (meghibásodást részben elviselő, adatvesztésre kevésbé hajlamos) merevlemezekre, valamint egy külön, évenkénti mentésre használt RAID 1 (tükrözött) tömbbe is bekerülnek. Emellett egy tűzálló, Wi-Fi-n csatlakoztatott RAID 1 tömb is a mentési rendszer részét képezi.

Sam_Hurd_backup_workflow

Nos igen, elég durván néznek ki azok a RAID 5 tömbök, vélhetően néhányunk teljes fotós felszerelésének ára is kevés volna azok megvásárlásához. Persze a 4000 dolláros esküvői fotózásból már könnyebb kitermelni. Itthon egyelőre az is szép és dicséretes, ha egy fotós egyáltalán RAID-et használ mentés gyanánt, s a képeket 5 évig tárolja.

Nem követendő példaként említem, de én a RAW fájlokat, a kidolgozott fotókat és a LR katalógusfájlt is elmentem egy külső USB-s merevlemezre, amelyet csak mentéskor kötök össze számítógéppel és az elektromos hálózattal, valamint egy kis kapacitású NAS-on is tárolom a friss munkák RAW és LR fájljait, a régebbi munkákból pedig csak a JPEG-eket hagyom fent ezen a tömbön. Az aktuális munka LR katalógus fájlját minden alkalommal a pendrive-ra is mentem.

Mint fent látható, igen hatékony és biztonságos mentés is elérhető, de kis költségvetéssel dolgozóknak sem kell lemondani a biztonságos adattárolásról. Külön kiemelném a Wi-Fi-s külső merevlemezt vagy RAID tömböt, hiszen ezt az utca túloldalán lakó szomszédban is el lehet helyezni (ha jóban vagyunk velük 🙂 ), s így akár Wi-Fi-n keresztül nagy sebességgel is elérhetjük a tartalmát. Nagyobb távolság esetén a Wi-Fi persze már nem minden esetben működhet, ilyenkor marad az internet, ennek sávszélessége azonban már földrajzi helytől is függ, s a használhatatlan lassútól az elfogadhatón át a „tökjó” kategóriáig sokféle sebességű lehet.

http://www.samhurdphotography.com/2015/technique/my-workflow-dc-wedding-photographers