22 hiba, amelyet tájkép fotózásnál elkövethetsz

0

A PhotoWhoa most (egy rövid időre) ingyenesen elérhetővé tette Anne McKinnell e-bookját, amelyben arra is kitér, hogyan előzzük meg az említett hibákat.

22_landscape_photography_mistakes_cover
Mindössze egy regisztrációra van szükség ahhoz, hogy letöltsük Anne McKinnell elektronikus könyvét, amely a tájképfotózás során előforduló hibákat veszi górcső alá. A könyvből megtudhatjuk, hogyan kerülhetjük el a legalapvetőbb hibákat, s mire figyeljünk tájképek fotózásakor. Röviden:

1. hiba: ferde horizont. Használj segédrácsot, elektronikus horizontot, vízszintezőt az állványon, illetve utófeldolgozásnál forgasd a képet egyenesre!

2. hiba: Minden a középpontban. Nem csak a horizontot, de a kép egyes részeit is érdemes a kép komponálásakor kimozdítani a képközépről (saját tipp: víztükrös tükröződésnél viszont inkább középen legyen a horizont és élezd ki a fotót a szimmetriára)!

3. hiba: általános perspektívájú, szemmagasságból készített fotó. Nézd meg milyen lenne a kép magasabbról, vagy földfelszín közeléből. Használj egyedi nézőpontokat!

4. hiba: nincs nyugvópont. Minden jó fotón lennie kell egy nyugvópontnak, ahol a nézelődő tekintete elidőzhet. Ez lehet egy érdekes fa, egy hajó, vagy bármi, ami különlegessé teheti a statikus tájképet.

5. hiba: Zsúfolt háttér. Ügyelj arra, hogy a háttered ne legyen túl kusza. Ha egy háttérbeli részlet nem ad a képedhez, távolítsd el a képről. Ügyelj arra, hogy ne érjenek egymásba az egyes képi elemek (pl. fával érintkező előtér téma!

6. hiba: A térbeliség elvesztése. Figyelj rá, hogy legyen előtered és háttered is. Érdekes előtér nélkül a kép túlzottan síkbelivé válik!

7. hiba: Szűk kompozíció. Ne vágd le a fő témád egyes részeit a képszélekkel, hagyj egy kis teret a szélek mentén!

8. hiba: Üres égbolt. Csak egy fotóst zavarhat a felhőtlen kék égbolt, mindez azért, mert a puszta kék ég unalmassá teszi a tájképeket is. Igyekezz olyan időben fotózni, amikor érdekes felhők teszik egyedivé a tájat. Ha erre nincs lehetőséged, a tiszta kék égből vágj többet!

9. hiba: Rossz fények. Nem lehet általános szabályt mondani arra, hogy mi a rossz fény, mert témától függ, hogy minek mi áll jól. Próbáld meg felhasználni az árnyékokat a kompozíció kiteljesítéséhez, figyelj a szép és különleges fényekre, ha van lehetőséged, menj vissza máskor is a helyszínre, amikor érdekesebb fényeid lehetnek. Ellenfényben sziluetteket készíthetsz, oldalsó napállás esetén hosszú árnyékokkal játszhatsz, de ha hátulról jön a fény, nehezebb lesz érdekes képet készíteni, s ilyenkor saját árnyékod is problémát okozhat. Viszont párás levegőben nappal háttal tudsz a legkontrasztosabb képet fotózni.

10. hiba: Kiégett részletek. Ha érdekes és szép textúrájú képrészletek a túlexpozíció miatt részlettelen fehérré égnek ki, a képed is rossz lesz. Próbálkozz alulexponálással, majd utófeldolgozás során az árnyékos területek világosításával (vigyázat, zajosodás veszély!), vagy HDR technikával, esetleg menj vissza másik időpontban, amikor kedvezőbben a fények!

11. hiba: Túl alacsony zársebesség. A berázott képeknél nincs rosszabb! Ha kevés a fény, figyelj a záridőre. Ha kell, emelj érzékenységet, de inkább használj állványt! A stabilizátor hosszú záridőknél már nem hatásos!

12. hiba: Állvány mellőzése. Lásd előző probléma.

13. hiba: Rossz géptartás. A helyes géptartáshoz egyik lábad előrébb kell helyezned, s csípőből enyhén el kell fordulj, hogy stabilan tudd tartani a gépet. A gépet a markolatánál fogd és az objektívet támaszd alá. Ha van keresőd, mindenképpen használd azt, ne az élőkép módban fotózz, s nyomd a gépet a homlokodhoz!

14. hiba: Túl tág blende. Nyitott rekesszel fotózni nem érdemes tájképet (hacsak nem különleges hatás elérése a célod)! Rekeszelj le F8-F11 közé, itt az objektívek is élesebben rajzolnak, s a mélységélességed is nagyobb lesz, több minden marad éles a képen!

15. hiba: Helytelen fókusz. Fókuszálj helyesen, használj egyetlen fókuszterületet, s DSLR-eknél érdemes a középsőt választani, hiszen az szinte mindig keresztszenzoros, amely mindkét irányú élekre jól tud élességet állítani.

16. hiba: Autofókusz mellőzése. A kis méretű keresőkben nehezebb kézzel élességet állítani, ilyen esetben hagyatkozz az autofókuszra, amely pontosabb lehet, mint a kezed. (saját tipp: ha mégis kézi élességállítás mellett döntesz, használj állványt és nagyított képet adó élőkép módot)!

17. hiba: Kézi élességállítás mellőzése. Ha kis mélységélességgel, az előtérbe belógó közeli témákkal készítesz fotót, pontosabb eredményt érhetsz el kézi élességállítással (az autofókusz esetleg a közelebbi témára fog élességet állítani).

18. hiba: Helytelen fókuszmód használata. Alkalmazz egyszeri (AF-S vagy One-Shot) AF módot. A követő és folyamatos AF nem a statikus tájképekhez való, ott csak folyamatosan oda-vissza keresgélne a folyamatos AF!

19. hiba: Koszos frontlencse. A tájképfotózásnál fontos a kiváló kontraszt, de ha pl. ujjlenyomatos az objektív frontlencséje, elég egy kis ellenfény és máris kontraszttalanná válik a kép. Használj UV-szűrőt a koszok elkerülésére (vagy mikroszálas törlőkendőt, vagy Lenspen-t), s tartsd tisztán objektíved!

20. hiba: Gyenge minőségű objektív. A tájképeknél is az ördög a részletekben rejlik. Bár elsőre azt gondolnád, hogy tájképet bármilyen objektívvel lehet készíteni, érdemes a jobb minőségűt választani, amely kontrasztos, részletgazdag, magas feloldóképességű. A fix gyújtótávolságú objektívek szinte mindig részletezőbbek, mint a zoomobjektívek. A nagyon fényerős objektíveknél keresd a „sweet spot”-ot, azaz azt a blendét, ahol a legrészletesebben rajzol az objektív (általában a fényerőtől számított 1,5 blendével szűkebb rekesznél található).

21. hiba: Feldolgozatlan kép. Hiába a jó alap fotó, ha nem ügyelsz az utómunkára! Ha van lehetőséged, fotózz RAW-ban, több lehetőséged lesz képminőség romlása nélkül utómunkára. Fordíts figyelmet a fehéregyensúlyra, a kontrasztra, a színtelítettségre, a csúcsfényekre és árnyékokra, az élesítésre, a lokális minikontrasztra (Clarity) és ha szükséges, használj képkivágást a szükségtelen elemek levágására!

22. hiba: A fotó elemzésének elmulasztása. Ha kész vagy egy képpel, önkritikát kell gyakorolj és elemezned kell saját fotód, hogy miként lehetett volna még jobb! A legfontosabbak: fókusz, perspektíva, főtéma, háttér, világítás, expozíció, színek, kontraszt, utómunka. 22_landscape_photography_mistakes_1 Részletesebben angol nyelven a könyv letölthető: https://photowhoa.com/deals/landscape_photography_mistakes További ingyenes fotós kiadványok (oldal alja): https://photowhoa.com/deals