Így lehetnek jobb vakus képeid: Godox fényformálók

0

Amikor egy hobbifotós felnőtté… akarom mondani amatőr fotóssá válik, kitágul a látása. Észrevesz olyan dolgokat, amiket eddig nem, megfigyeli a különböző perspektívák adta látványvilágot, tudatosan kezdi keresni a legjobb pozíciókat, javul a térlátása. De az is elkezdi érdekelni, hogyan lehet játszani a fénnyel, mikor érdemes ellenfényt használni, mi az a derítés, mitől lesz szép egy portré kép, vagy éppen miért sikerül rosszul mindig egy vakuval készült naplementés kép a kedveséről. Ezek a kérdések minden amatőr fotósban felmerülnek egyszer, mígnem ki nem tanulja a fénnyel való kesztyűs kézzel bánást.

A vakut mindenki ismeri, de jól használni csak kevesen tudják. Pedig néhány egyszerű trükkel megzabolázható a fénye, még akkor is, ha nem vesszük azt le a gépvázról.

A Godox 6 az 1-ben rendszervaku fényformáló készlet azoknak készült, akik szeretnének kreatív megvilágítással dolgozni, de nem kívánnak erre több tíz- és százezreket elkölteni. Egy-egy rendszervaku, egy-két rádiós kioldó, állványok és a Godox 6-in-1 kit. Ennyi elég is ahhoz, hogy elkezdhessük megtanulni a kreatív megvilágítás csínját-bínját.

A készletben többféle fényformáló is megtalálható, ezeket a mellékelt, egyik oldalán tépőzáras szalag segítségével rögzíthetjük vakunkra.

Kezdjük talán a legalapvetőbbel, a terelő lappal.

Ezüst/fehér terelőlap


A 18×14,5 cm méretű terelőlap egyik oldalán fehér vászon, másik oldalán ezüstös anyag található. A vakura helyezve az egyszerű indirekt (plafonra) vakuzás helyett egy kis derítőfényt adhatunk szemből. Ha nem probléma az erősebb árnyék és inkább a komolyabb fénymennyiség fontos, akkor az ezüstszínű oldalt érdemes használni.

Mini softbox

Főképp közelebbi témák fotózásnál ad a direkt vakunál jóval lágyabb fényt az összecsukható és kinyitható, vakura húzható lágyító előtét.


A 18×13 cm méretű fényformáló belsejében ugyan nem találunk diffúz anyagot, de ezt a vaku saját diffúzorával pótolhatjuk. A lényeg, hogy a méretesebb „fényforrásnak” köszönhetően lágyabb fényt és kevésbé éles árnyékokat kapunk.

Snoot

Lapos, de tépőzár segítségével (közel) hengeres formában rögzíthető snoot is került a csomagba. Az összehajtott állapotban 27 cm hosszúságú fényformáló arra hivatott, hogy a fényt csak egy szűkebb nyalábban engedje a témára.


Tipikus felhasználása a hajfény létrehozása, amikor is nem célszerű, hogy mindenfelé terüljön ennek a vakunak a fénye, pl. háttérre, vagy a gép objektívébe (csökkentve ezáltal a kontrasztot), hanem csak a hajra.

A snoot-ot kétrét hajtva helyezték a dobozba. Az alkalmazott megoldás szépséghibája, hogy pont a vakufény tengelyével megegyezően hajtották össze az anyagot, így amikor hengert szeretnénk belőle formálni, az él mentén az anyag minduntalan csúcsos akar maradni. Ha a vakufény tengelyre merőlegesen hajtották volna össze, akkor csupán a snoot közepén lett volna egy kisebb törés, de a hengeresség nem sérült volna. Igaz, ehhez 5 cm-rel nagyobb doboz kellett volna.

A snoot ettől függetlenül jól használható és teszi a dolgát, még ha kicsit sután is.

Kétféleképpen hajthatjuk össze, vagy fehér belső felülettel, vagy fekete belső felülettel. Utóbbi nyilván még kisebb fénykört ad, előbbi egy kicsit tágabbat, lágyabb peremmel.

Méhsejtrács

Hasonló célja van a méhsejtrácsnak, mint a snoot-nak, azaz itt is az a cél, hogy csak egy kisebb területet érje a vaku fénye és az ne szóródjon nagyon szét.

A snoot-tal szemben a méhsejtrács a fényt lágyabb peremű szóródási körrel vetíti, ami direkt (ám nem szemből történő) vakuzásnál reflektorfényhez hasonló hatást kölcsönöz, így portréhoz főfénynek, vagy háttér megvilágításhoz is használható. A Godox méhsejtrácsa nem matt felületű, így a fényes festéken hajlamos a fény tükröződni, emiatt a szóródási köre is jóval tágabb.

Színmódosító előtétek

Egy kis tartóba helyezhető színmódosító előtéteket is kapunk a készlettel, méghozzá hét félét:

  • #010 középsárga
  • #026 világos piros
  • #079 csak kék
  • #204 teljes CTO narancs
  • #205 fél CTO narancs
  • #206 negyed CTO narancs
  • #244 teljes plusz zöld

Ezekből a fóliákból 5-5 darabot csomagoltak, így a színmódosítás „erősségét” is tudjuk szabályozni a lapok számának változtatásával.


A sárga, illetve narancs színmódosító szűrők legalapvetőbb felhasználási területe az izzólámpás megvilágítású helységekben történő vakuhasználat, illetve a fentebb már említett naplementés helyszínen való derítővakuzás, ilyen helyzetben ugyanis a vaku 5500K-es színhőmérséklete a környezeti fényekhez viszonyítva túl hideg, kékes árnyalatú lenne. A színmódosító szűrő segítségével viszont a környezeti fényekhez hasonló színhőmérséklet érhető el, végeredményben pedig természetesebb hatás.

Az előtétek felhelyezésére a műanyag tartót használhatjuk, amelybe egyszerűen csak be kell csúsztatnunk a szűrőt. A szűrő behelyezésére elvileg akkor is van lehetőségünk, amikor a tartó a vaku előtt van, de ilyenkor kicsit szorulnak a lapok, így jobban járunk, ha akkor tesszük be a szűrőt a tokjába, amikor az még síkra kiterített.

Vakutartó adapter

Végezetül pedig egy adaptert is találunk a dobozban, amely a vakunk állványra fogatásában segít. Legyen szó akár vakuállványról 3/8″-os szpigottal, vagy fotós állványról 1/4″-os menettel, mindkettőre felhelyezhető az adapter. Ez a közbenső átalakítóval ellátott menetes furatnak köszönhető.


Az így felhelyezett adapterbe a fenti szorítóval kell rögzítenünk a vakut, amely igény esetén körbe elfordítható. Az adapterbe ernyő is befogható.

Szintén megoldották a fel-le döntést, amely fokozatonként állítható. Ez a megoldás abból a szempontból jobb, mint a fokozatmentes, mert így könnyebb ismét függőlegesbe állítani, valamint esetleg méretesebb, nehezebb, nagyobb forgatónyomatékot kifejtő ernyő használatakor sem kell attól tartanunk, hogy az egész lebillen.

A Godox 6 az 1-ben (SA-K6) rendszervaku fényformáló készlete 21.900 Ft-ért vásárolható meg.

A terméket az Advesphototól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!