Hatékony és egyszerű segédeszköz a komponálás megkönnyítésére

0

Történt már veled olyan, hogy egy fix méretű vagy oldalarányú fotót kellett volna készíts (pl. osztályképet 18×13 cm-ben), de nem vetted figyelembe a végső kép oldalarányát és a gép szenzorának oldalarányát alkalmaztad amikor a képet komponáltad, végül pedig már nem tudtál vágni a képből anélkül, hogy a cél oldalaránynál ne lógna ki valami fontos a képből?
Akkor ez az ötlet rajtad is segíthet.

Anna McGunn még 2015-ben készítette az alábbi videót, amelyben megmutatja azt az egyszerű segédeszközt, amely lehetővé teszi, hogy már a fotózás pillanatában tudjuk, hogyan fog kinézni a képünk a különböző oldalarányú formátumok esetében és ennek megfelelően alakítsuk kompozíciónkat.

Persze elég vicces, hogy a XXI. században egy digitális fényképezőgépnél ilyen megoldást kell alkalmazni ahhoz, hogy más oldalarányokat lássunk, hiszen a fényképezőgép is felkínálhatna többféle segédrácsot (némely gépek egyébként meg is teszik, lásd pl. Olympus MILC-ek), de ha a hegy nem megy Mohamedhez, hát majd Mohamed megy…

Summa summarum, ha kell, vagdossuk csak ki azokat a lapocskákat és használjuk a gép LCD-je elé helyezve, ha fejben ez nehezen megy, illetve ha hajlamosak vagyunk szűken komponálni.
Az előre gyártott PDF-eket pedig a McGunnMedia blogjából érhetjük el.