Repülni is jó vele: Vanguard Alta Fly 49T

0

Ha utazáshoz készülünk, akkor a legritkább esetben nem okoz problémát, hogyan vigyük magunkkal a fotós felszerelésünket.

Azzal gyanítom mindenki egyetért, hogy a legrosszabb megoldás, ha otthon hagyjuk a gépünket. Bár épp pár napja, vagy pár hete beszéltük egy fotós spanommal, hogy ők elutaznak, de a gépet otthon hagyja. Én speciel rettentően furcsálltam, de mint kiderült, féltené a drága gépet, a tengerpartra viszont nem vinné le, így csak idegeskedne miatta, ezért inkább otthon maradt a cucc. Ez is érthető álláspont.

Azért remélem, hogy a hozzám hasonló (vagy inkább nálam is jobban) mániákus fotósok egy másodpercig sem gondolják, hogy nincs megoldás arra, hogyan vigyük magunkkal a fényképezőgépet egy külföldi nyaralásra. Ha kocsival megyünk, akkor kevésbé nehéz megoldást találni, ez esetben inkább csak a pakolásnál kell jól optimalizálni a csomagtartót, hogy a fotóscuccnak is jusson hely.

Repülőgépes utazásnál már nehezebb a dolgunk, hiszen a mindennapos holmik, ruhák mellett a fotós felszerelésnek külön táska kell.
Jóllehet, ma már a fapados járatok egy részénél a méretesebb kézi poggyászért is fizetni kell, én azt mondom, hogy a felszerelésünket vigyük fel a gépre, ne hagyjuk, hogy poggyászként ismeretlen emberek dobálják, vagy rázkódjon futószalagokon, Isten tudja milyen egyéb hatásoknak kitéve.

Az egyik legegyszerűbb módja a fényképezőgép gépre felvitelének, ha egyszerűen nyakunkba akasztjuk. Ez abból a szempontból is jó megoldás, mert mindig kéznél van, s ha éppen nem felhős időben repülünk, kis szerencsével remek fotókat is készíthetünk. Másrészt pedig így a gép nem számít bele a kézipoggyászba (olyannal még nem találkoztam, ahol azzal problémáztak volna, hogy de belefér-e a kézipoggyászba a nyakban lógó gép).

A reptéren való közlekedésnél ma már teljesen megszokott és triviális, hogy gurulós bőröndöket használunk. Ezeket sokkal könnyebb magunkkal vinni, ráadásul a méreteket is úgy alakítják, hogy azokat a legtöbb légitársaság elfogadja kézipoggyásznak.

A Vanguard kínálatában az Alta Fly sorozatban találjuk azokat a fotós táskákat, amelyek gurulós kézipoggyász táskakánt is használhatók. A legkisebb a Vanguard Alta Fly 48T, a középső méret a cikkünkben is bemutatásra kerülő Alta Fly 49T, a legnagyobb pedig az Alta Fly 62T.

Mindegyik hasonló koncepció köré épül és felépítésük is hasonló, leginkább csak a méretükben, illetve a rekeszek számában van eltérés.

A Vanguard Alta Fly 49T tehát repüléshez is ideális, kerekekkel és teleszkópos húzókával is rendelkező fotós táska. Külső mérete 54×37,5×26,5 cm.

Csapágyazott kerekekből kettőt építettek a táska hátsó része alá, az elülső rész alatt műanyag lábakat alakítottak ki.

A külsőre szokásos kis gurulós táskának kinéző Alta Fly 49T modell elejének felső részén egy kis cipzáras zseb található, ahová úti okmányainkat, kisebb személyes dolgainkat pakolhatjuk.


Szintén elől, de középtájt található egy méretesebb rekesz, amely szintén cipzárral nyitható és zárható. Ide memóriakártyákat, iratokat, kisebb kiegészítőket, illetve tabletet is helyezhetünk.

Az ez előtt található szíjak drón, vagy állvány felfogatására és rögzítésére szolgálnak. Bár ezzel együtt már bőven meghaladja a teljes vastagság a kézipoggyászok általánosan használt maximális 25 cm-es vastagságát (igaz, enélkül is necces egy kicsit, de a 26 cm-es táska simán berakható az ellenőrzés céljából kihelyezett, 25 cm-es mérő keretekbe).


A merev falú hátlapon egy névtábla tartót, illetve fent a kihúzható, teleszkópos húzókát találjuk.


Két oldalra egy-egy cipzáras rekeszt helyeztek, amelyben egy fekete és egy sárga színű kisebb tok foglal helyet. Mivel ezek könnyedén eltávolíthatók, akár a biztonsági ellenőrzésnél külön kezelendő folyadékok (dezodor, parfüm, tusfürdő, fogkrém, stb.) is bele helyezhetők (természetesen a légitársaságok által előírt lezárható tasakban) és szükség esetén könnyedén elővehetők. Ezek mérete kb. 22×15×4 cm.


A biztonságosabb tárolásért egy állítható számkombinációs lakatot is mellékel a gyártó, amellyel a fő rekesz cipzárja fogható össze.

A fő tárolórész eléréséhez ezt a cipzárat kell kinyitnunk, amelyet követően kissé lenyitható az előlap. A nem teljesen lenyíló előlap vélhetően segít abban, hogy az objektívjeink ne guruljanak szét rögtön a nyitás után, de azért érdemes szem előtt tartanunk, hogy kinyitás előtt egy kicsit döntsük hátra a táskát.

A két pánt szétkapcsolása után az előlap teljesen felnyitható, így a ki-bepakolás már sokkal egyszerűbb.


Belül a szokásos módon habszivacs belsővel ellátott térelválasztók használhatók a beltér testre szabásához és az egyes eszközök egymástól való elválasztásához. A táskában kényelmesen elfér egy vagy két DSLR váz közepes méretű objektívvel, további objektívek, akár teleobjektív is, valamint vakuk, vagy más kiegészítők.

Ha szükséges, akár a teljes belső rész kiszedhető, ez esetben pedig egy mély, általános jellegű gurulós táskát kapunk, amelybe ruhákat pakolhatunk. A táska tehát nem csak fotós felszerelés hordására alkalmas!


Az előlap belső részén max. 14″-os notebooknak alakítottak ki tároló rekeszt. Ez esetben azonban teleobjektív csak fektetve fér a táskába. A táska belső magassága kb. 14 cm lesz.

A táska rendelkezik esővédő huzattal is, így mostoha körülmények között sem kell tartanunk a magunkkal vitt holmi elázásától.

A nagyobb modell, az Alta Fly 62T már nehezen tudható be kézipoggyásznak, külső mérete ugyanis 66×44,5×28 cm, cserébe viszont már 17″-os notebook fogadására is képes.
A kisebbik Alta Fly 48T változat érdekes módon szintén 28 cm vastagságú, így a szőrözősebb légitársaságoknál gondunk lehet vele, ha kézipoggyászként akarnánk felvinni a gépre. Erre tehát a legjobb választás a most bemutatott Alta Fly 49T.

A Vanguard Alta Fly 48T gurulós fotóstáska ára bruttó 79.900 Ft, a bemutatott Alta Fly 49T modellért 74.900 Ft-ot kérnek, míg a méretesebb Alta Fly 62T bruttó 94.900 Ft-ban kerül.

A terméket a Triponttól kaptuk kölcsön. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!