A 10 legjobb Androidos képszerkesztő alkalmazás 2017-ben

0

Egy hónappal ezelőtt a legjobb Androidos kamera alkalmazásokat gyűjtöttem össze, az alábbiakban a képszerkesztő appok legjavát próbálom csokorba szedni. Nehezebb dolgom van, mint négy hete, mert – legalábbis az értékelésekből és a letöltések számából kiindulva – sokkal több a jó(nak tűnő) választási lehetőség, mint a kamera alkalmazások terén; ezért szigorúbb szempontok alapján válogattam. Ahogy múltkor, most is csak olyan alkalmazások kerültek az alábbi listába, melyeket készítője 2016 január 1-je után is frissített, és a Google Play áruházban legalább 4 pontos értékelést kapott, de ezúttal a legalább 10 millió letöltés is feltétele lett a válogatásba kerülésnek; valamint kihagytam a listából azokat, amelyeket a kamera alkalmazások között már megemlítettem – ezek voltak a VSCO és a PicsArt Photo Studio & Collage. Az alkalmazásokat ezúttal is egy Oneplus 3-as telefonnal teszteltem.

Adobe Photoshop Express

Szubjektív értékelés: Induláskor választhatsz, hogy egy frissen készített fotót, vagy egy már meglévőt „dolgozol meg” az alkalmazással. Ha előfizetőként bejelentkezel az Adobe fiókodba, hozzáférhetsz a Creative Cloudban tárolt anyagaidhoz is. A teljesség igénye nélkül: forgatás, vágás, tükrözés, átméretezés (itt előre definiált oldalarányok, illetve méretek [Facebook, Twitter] közül választhatsz), élesítés, expozíciókorrekció, kontraszt-, színhőmérséklet- és színtelítettség-módosítás, vörös-szem korrekció is szerepelnek a lehetőségek között; valamint különböző szűrőket és kereteket is használhatsz a képeden; vagy mindent rábízhatsz a varázspálcára, egy automatikus képjavítás erejéig. Az elkészült műved könnyen meg is oszthatod, vagy elmentheted a telefonodra, illetve ha van Adobe fiókod, akkor a Creative Cloudba is feltöltheted. Az alkalmazás időnként kissé lassú, de ezt az Adobe-tól már szinte el is várjuk.
Dizájn: 5 • Kezelhetőség: 4 • Funkciók: 4

Google Play értékelés 4,1
Telepítések száma 50 000 000 – 100 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Adobe Photoshop Lightroom

Szubjektív értékelés: Egyre több minden szivárog át az asztaliból az Androidos verzióba; de míg előbbi szoftver nagy kedvencem, utóbbinak nem sikerült a szívembe lopnia magát. Persze leginkább arról van szó, hogy asztali gépen minden sokkal gördülékenyebben megy, és ehhez vagyok hozzászokva; egyébként az Adobe Photoshop Lightroom Androidos változatának kétséget kizáróan itt a helye a legjobbak között – már csak azért is, mert támogatja a RAW formátumot. Az alapvető korrekciós lehetőségeken túl átmenetes szűrőket is használhatsz, de csak ha előfizetsz az Adobe Creative Cloud valamelyik Lightroomot is tartalmazó csomagjára (a Photoshopot is tartalmazó fotós csomag már 12,69 €/hó áron hozzáférhető). Ebben az esetben lehetőséged van a fotóid szinkronizálására is, így a felhőn keresztül az asztali gépeden (vagy tableteden) is hozzáférhetsz ahhoz, amit a mobilodon alkottál.
Dizájn: 5 • Kezelhetőség: 4 • Funkciók: 5

Google Play értékelés 4,2
Telepítések száma 10 000 000 – 50 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Prisma

Szubjektív értékelés: Aki szereti az ilyesmit, annak nagyon jó szórakozás: azt írják a bemutatásnál, hogy a fotóidból műalkotások készülnek pl. Munk vagy Picasso stílusában. Valóban, néha nagyon jól áll egy-egy fotónak az ilyesmi, de a próbálgatás meglehetősen időrabló, hiszen egy „műalkotás” előállítása 5-10 másodpercig tart. Ezzel együtt is, amit vállal, azt szépen teljesíti, ebbe az egyszerűen kezelhető alkalmazásba – a lassúságán kívül – nem nagyon lehet belekötni.
Dizájn: 5 • Kezelhetőség: 5 • Funkciók: 3

Google Play értékelés 4,2
Telepítések száma 10 000 000 – 50 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Flickr

Szubjektív értékelés: Az egyik legrégebbi, és egykor legnépszerűbb fotómegosztót sokan, sokszor temették már, de véleményem szerint ma is a legjobbak egyike, még akkor is, ha a webes változatának redizájnját szégyenletes módon évek óta félbehagyták. De itt most az Androidos verzióról van szó, ami szerencsére egyáltalán nem felemás, szépen összerakták – és bár nem ez a fő funkciója, de képszerkesztőként sem kell szégyenkeznie. Szerkesztés módban (miután a képed alatti ceruza ikonra koppintottál) a bal oldali ecset körüli ikonokat körbeforgatva megváltoztathatod a színtelítettséget, az expozíciót, a fehéregyensúlyt, a kontrasztot, a fényességet, illetve megvághatod vagy elforgathatod a fotód; míg jobbról különböző szűrő hatások közül válogathatsz. Egyszerű, könnyen kezelhető, szép.
Dizájn: 5 • Kezelhetőség: 5 • Funkciók: 4

Google Play értékelés 4,3
Telepítések száma 10 000 000 – 50 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Google Fotók

Szubjektív értékelés: Ami ingyenes, ott Te vagy az áru. A Google termékei is ilyenek, de örömmel „adom el magam nekik”, mert jó használni a szoftvereiket, és egyáltalán nem érzem azt, hogy visszaélnének a bizalmammal. A Google Fotók legnagyobb erénye számomra a fotóim, videóim számára biztosított korlátlan (és fotóknál max. 16 MP, videóknál max. 1080p felbontásig ingyenes!) felhős tárhely. A Google Fotók képszerkesztőjében szűrők közül válogathatsz (közöttük egy automatikus képjavítási lehetőséggel), részletesen szabályozhatod a fényerőt, a színtelítettséget, a kontrasztot, illetve megvághatod, elforgathatod a fotód. Mindezeken túl tetszőlegesen kiválasztott képekből létrehozhatsz filmet, animációt, kollázst – de ezt az asszisztens időnként automatikusan is megteszi – persze csak ha megengeded neki.
Dizájn: 5 • Kezelhetőség: 5 • Funkciók: 5

Google Play értékelés 4,4
Telepítések száma 500 000 000 – 1 000 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Fotor Photo Editor

Szubjektív értékelés: Itt aztán tényleg minden van, a funkciók mennyiségére nem lehet panasz – és a kezelhetőség se hagy kívánnivalót maga után, a Fotor nem véletlenül kapott közel 400 ezer felhasználótól 5 csillagos értékelést. Csak a képszerkesztő főmenüit sorolom: Enhance (automatikus javítás 3 szinten), Adjust (a szokásos alapok, illetve annál is több), Scenes (nevezzük szűrőknek), Effects (ha úgy tetszik, újabb szűrők, de szabályozható intenzitással), Crop (igen, az amire gondolsz, előre definiált oldalarányokkal), Rotate & Flip, Frames, Focus, Text (betűtípus, szín, méret, igazítás, árnyék, minden állítható), Stickers, Pixelate (ahol természetesen te határozhatod meg a pixelek méretét) – és ha nem elég, ami alapból van, a boltból is letölthetsz avagy megvehetsz effekteket, kollázsokat (merthogy ilyeneket is összerakhatsz – ez egy külön főmenü az editor mellett, az indításkor), fontokat, kereteket, matricákat. Tényleg a bőség zavara.
Dizájn: 5 • Kezelhetőség: 5 • Funkciók: 5

Google Play értékelés 4,5
Telepítések száma 10 000 000 – 50 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Instagram

Szubjektív értékelés: Az Instagramot nem hiszem, hogy be kellene mutatni – a legnagyobb felhasználóbázissal rendelkező fotómegosztó és -szerkesztő alkalmazás, és hát több mint egymilliárd ember ugye nem tévedhet. Azért csak óvatosan, mióta a Facebook kezébe került, egyre inkább kezd elfészbúkosodni, vagyis abba az irányba (néha túl)bonyolódni, ami a tulajdonosnak a legtöbb bevételt hozza. Lehet, hogy a mennyiség nem garancia a minőségre? Ez persze csak egy költői kérdés volt. Ha a képszerkesztő funkcióit nézzük, mindenképp van nála jobb és többet tudó app is a mezőnyben, de azért kár lenne panaszkodni, hiszen van itt tetemes számú szűrő, és adjusztálási lehetőség: vágás, forgatás, fényerő, kontraszt, struktúra, melegség, telítettség, szín, fakítás, csúcsfények, árnyékok, címke, döntés-eltolás, élesítés.
Dizájn: 5 • Kezelhetőség: 4 • Funkciók: 5

Google Play értékelés 4,5
Telepítések száma 1 000 000 000 – 5 000 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Snapseed

Szubjektív értékelés: Közelítünk a csúcs felé, a Google által felvásárolt Snapseed is a felhasználók által legtöbbre értékelt Androidos képszerkesztők közé tartozik – és nem véletlenül. Már azzal elnyerte szimpátiám, ahogyan induláskor kirajzolódott a logó, és megjelent egy „Koppints bárhova fotó megnyitásához” felirat. Így kell felhasználóbarát szoftvert tervezni – miért is kellene apró gombokat keresgélnem? És persze RAW formátum is jöhet, ez automatikusan a képszerkesztőben nyílik meg, és az alapok (expozíció, kiemelések, árnyékok, kontraszt, struktúra, telítettség, hőmérséklet, árnyalás) után kezdhetjük a hagyományos kidolgozást az eszközökkel, ahol (a már említetteken túl) a főmenük: Részletek (ez sajnos következetlenül nem ugyan azt az elnevezést kapta, mint az alapbeállításoknál – pedig a struktúra jobban kifejezi, hogy a clarity-ről van szó itt [is]), Körbevágás (előre definiált oldalarányokkal), Forgatás, Perspektíva (mégpedig úgy, hogy intelligensen pótolja a hiányzó részeket), Fehéregyensúly (akár egy fehér referenciapont megadásával is), Ecset (szelektíven a képre festve változtatható az expozíció, a színhőmérséklet és a telítettség) Szelektív (nagyon intuitív módon lokálisan változtatható a fényesség, a kontraszt, a telítettség, és a struktúra), Korrekció (amit lefestesz az ujjaddal, azt a szoftver megpróbálja eltüntetni), Vignetta (megint csak azt írhatom, hogy nagyon intuitív), Szöveg (kimondottan szép, előre definiált tipográfiai megoldásokkal, és persze állítható mérettel, színnel, átlátszósággal), Görbék (vagyis hisztogramos korrekció akár színcsatornánként), és Kibontás (ez a körbevágás ellentéte, vagyis az app intelligensen kipótolja a hátteret, ha „nagyobbra vágod” a képet). Ezeken kívül van egy nagy rakás szűrő, és egy Arc menücsoport melyen keresztül többek között akár a tekintet iránya, a pupilla mérete, vagy a mosolygás mértéke is megváltoztatható!
Dizájn: 5 • Kezelhetőség: 5 • Funkciók: 5

Google Play értékelés 4,5
Telepítések száma 10 000 000 – 50 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

PhotoDirector Photo Editor App

Szubjektív értékelés: A cikk vége felé közeledve már nehéz lenne újat mondani, a PhotoDirector képszerkesztőjét elindítva a bőség zavara fogad – most legyen elég csak annyi, hogy ezek 18 ikonra bökve érhetők el. A dizájn lehetne letisztultabb, és persze a reklámok se hiányoznának, de ezért minimum 699 forintot kellene fizetni, vagy 1199-et a nagy felbontású képeket előállító változatért.
Dizájn: 4 • Kezelhetőség: 4 • Funkciók: 5

Google Play értékelés 4,6
Telepítések száma 10 000 000 – 50 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

AirBrush: Easy Photo Editor

Szubjektív értékelés: A mezőny legtöbbre értékelt alkalmazásával pillanatok alatt hosszú szempillám, és csókos piros szám lett (mármint a teszt kedvéért készített szelfi fotómon) – akinek ilyesmire lenne szüksége, minden bizonnyal nem fog csalódni, hiszen a több tízmillió felhasználó által telepített appot több mint 350 ezren átlagosan 4,8 pontra értékelték.
Dizájn: 5 • Kezelhetőség: 4 • Funkciók: 4

Google Play értékelés 4,8
Telepítések száma 10 000 000 – 50 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Összefoglalva

Ahogy a szubjektív értékeléseimből látszik, a tesztelés során nem ért igazán nagy csalódás. Szerencsére sok jó Androidos képszerkesztő alkalmazás létezik, egyéni preferenciák kérdése, hogy kinek mi jön be a legjobban. Részemről ha képszerkesztésről van szó, akkor egyértelműen a Snapseedre esik a választásom, ezt a legjobb használni, tengernyi adjusztálási lehetőséggel, kimondottan szép dizájnnal, ráadásul reklámmentesen és ingyenesen. Te melyikre szavazol – esetleg egy ebben a válogatásban nem szereplő alkalmazást használsz?