A 10 legjobb Androidos kamera alkalmazás 2017-ben

5

Tapasztalatom alapján minden Androidos kamera alkalmazás kompromisszumos megoldás, én ebben a gyári alkalmazás híve vagyok, a gyártó a saját applikációjával tudja kihozni a legtöbbet a kamerából – legalábbis a csúcskategóriában. De az alacsonyabb kategóriájú telefonok esetében erre már nyilván nem helyeződik akkora hangsúly a gyártó részéről, ezért esetleg érdemes lehet lecserélni a gyári kamera alkalmazást. Meg aztán, ahogy már szó is volt róla, a mobilos fotózás eleve kompromisszumokkal teli, így egy próbát megérhet egy új kamera app kipróbálása. Jó tudni, hogy a Google Play áruházból vásárolt applikációk árát 2 órán belül visszakaphatod, ha szeretnéd (ezt csak egyszer játszatod el, ha újra megveszed ugyan azt az alkalmazást, már nem kérheted vissza így a pénzed).

Elöljáróban még annyit, hogy csak olyan alkalmazások kerültek az alábbi listába, melyeket készítője 2016 január 1-je után is frissített, és a Google Play áruházban legalább 4 pontos értékelést kapott. Továbbá nem kerültek a merítésbe olyan alkalmazások, amelyek valamilyen speciális célra vannak kihegyezve (pl. fekete-fehér vagy selfie fotók készítése). Az alkalmazásokat egy Oneplus 3-as telefonnal teszteltem. Az értékelésnél egy fontos szempontot ki kellett hagynom, mert különben nagyon torzította volna az eredményeket – ez pedig a megbízhatóság. Két alkalmazás is volt, ami rendszeresen használhatatlanra fagyott a telefonomon, és emlékszem, ez a korábbi telefonjaimnál is így volt: egyes alkalmazások képtelenek együttműködni bizonyos telefonokkal – avagy a másik oldalról megközelítve: egyes telefonok képtelenek bizonyos alkalmazások futtatására. Nincs más megoldás: ki kell próbálni. Lássuk a felhozatalt!

Google fényképezőgép

Szubjektív értékelés: szeretem a Google termékeit, mert általában szépek, és jó használni őket. Ez a Google fényképezőgépről is elmondható lenne, ha a videó üzemmódját is ki tudtam volna próbálni, ebbe ugyanis minden alkalommal belefagyott a telefonom. Akkor érdemes tenned vele egy próbát, ha kedveled az egyszerűséget, és nem hiányzik a rengeteg funkció, beállítási lehetőség. Magyar nyelven is tud.
Dizájn: 5 • Kezelhetőség: 5 • Funkciók: 3

Google Play értékelés 4
Telepítések száma 10 000 000 – 50 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Snap Camera HDR

Szubjektív értékelés: rengeteg beállítási lehetőség, sokféle üzemmód, egy megszokás után viszonylag könnyen kezelhető felületen – ám a telefonom ki- és bekapcsolásakor rendszeresen lefagyott. Van egy teljes funkcionalitású próbaverziója is, így ha nem lenne elég a bevezetőben említett 2 órányi próbaidő, kockázatmentesen próbálgatható bármeddig (repülőgép üzemmódban, vagy internet-kapcsolat nélkül). Magyar nyelven is tud.
Dizájn: 4 • Kezelhetőség: 4 • Funkciók: 5

Google Play értékelés 4,3
Telepítések száma 50 000 – 100 000
Ár 712 Ft
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Camera ZOOM FX Premium

Szubjektív értékelés: emlékszem, ezt az előző telefonom (Sony Xperia X Performance) nem szerette, de a jelenlegivel megbízhatóan működik. Ha ezt az alkalmazást választod, a beállítások erdejében bolyonghatsz, és még rengeteg filter is rendelkezésedre áll. Annyi mindent tud, hogy könnyű belezavarodni, de nyilván megszokás után tisztul a kép. És nem utolsó sorban ismeri a RAW formátumot. Van egy ingyenes verziója is, korlátozott képességekkel. Magyar nyelven is tud.
Dizájn: 4 • Kezelhetőség: 4 • Funkciók: 5

Google Play értékelés 4,3
Telepítések száma 1 000 000 – 5 000 000
Ár 1 299 Ft
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Open Camera

Szubjektív értékelés: viszonylag sokoldalú, de egy kicsit olyan érzésem van, mint amikor csak programozók raknak össze egy weblapot: nem jó ránézni és használni. Viszont ismeri a RAW formátumot, nem kell érte fizetni, és bár nálam kicsit komótosan, de megbízhatóan működött. Magyar nyelven nem tud.
Dizájn: 3 • Kezelhetőség: 3 • Funkciók: 4

Google Play értékelés 4,3
Telepítések száma 5 000 000 – 10 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Camera MX – Photo, Video, GIF

Szubjektív értékelés: egyszerűen kezelhető, megbízható alkalmazás, nem túl sok, de nem is kevés funkcióval, és ha valakinek ez szempont: jó sok effektezési lehetőséggel. Alapból nem így van, de beállítható, hogy a kamerával induljon. Magyar nyelven nem tud.
Dizájn: 4 • Kezelhetőség: 3 • Funkciók: 4

Google Play értékelés 4,3
Telepítések száma 10 000 000 – 50 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

VSCO

Szubjektív értékelés: itt sokkal inkább a filtereken és a fotók megosztásán van a hangsúly, mintsem a kamera funkciókon, de népszerűsége és kiváló értékelése miatt mégiscsak itt a helye. Viszont mint alternatív kamera alkalmazás a többiek mellett nem nagyon rúghat labdába. Hangsúlyozom: mint kamera alkalmazás – szóval ez az alkalmazás itt most egy kicsit kakukktojás. Magyar nyelven nem tud.
Dizájn: 4 • Kezelhetőség: 4 • Funkciók: 2

Google Play értékelés 4,3
Telepítések száma 10 000 000 – 50 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Z Camera

Szubjektív értékelés: a szűrőkön, effekteken van a hangsúly, egy viszonylag könnyen kezelhető felülettel. Az, hogy miután szűrőt választottam, külön vissza kell lépnem, hogy fotózni tudjak, nehezen megbocsájtható. Magyar nyelven is tud.
Dizájn: 3 • Kezelhetőség: 3 • Funkciók: 3

Google Play értékelés 4,3
Telepítések száma 50 000 000 – 100 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Vignette・Photo effects

Szubjektív értékelés: szintén a szűrőkre, effektekre kihegyezett alkalmazás, ami számomra e válogatás nagy meglepetése. Sajnos negatív értelemben: nemcsak csúnyácska, nehézkesen kezelhető (az effekteket például nem mutatja élőben), de még fizetni is kell érte. Hosszú percekig nyomkodtam, hogy rájöjjek, miért kapott 4,4 pontos értékelést a Google Playen, de végül inkább gyorsan visszakértem az árát.
Dizájn: 2 • Kezelhetőség: 3 • Funkciók: 3

Google Play értékelés 4,4
Telepítések száma 100 000 – 500 000
Ár 1 090 Ft
Letöltés Szerezd meg: Google Play

PicsArt Photo Studio & Collage

Szubjektív értékelés: egy újabb effekt avagy szűrő bajnok, melyben két koppintásnyira sikerült eldugni a kamera indítását; de ha már benne vagyunk, viszonylag könnyen átlátható és kezelhető a rendszer. Funkciókból nincs sok, de időzítőből mindjárt kettő is akad: az extraként jelenlevővel meghatározott időközönként készíthetünk folyamatosan képeket (pl. egy timelapse videóhoz). Magyar nyelven nem tud.
Dizájn: 4 • Kezelhetőség: 3 • Funkciók: 3

Google Play értékelés 4,4
Telepítések száma 100 000 000 – 500 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Cymera: Photo & Beauty Editor

Szubjektív értékelés: itt is akad bőven effekt, funkció már annál kevésbé. Mégis a PicsArt Photo Studio & Collage-zsal egyetemben ez a legtöbbször letöltött, és legtöbbre értékelt kamera alkalmazás. Ha számodra is előrébb valók az effektek, mint a funkciók, nem fogsz csalódni benne. Magyar nyelven nem tud.
Dizájn: 4 • Kezelhetőség: 3 • Funkciók: 3

Google Play értékelés 4,4
Telepítések száma 100 000 000 – 500 000 000
Ár ingyenes
Letöltés Szerezd meg: Google Play

Összefoglalva

Az alkalmazásokat igyekeztem objektíven összegyűjteni, az interneten a legtöbbször a legjobbakként említett alkalmazások közül. Az értékelésem viszont nem lehet más, csakis szubjektív, hiszen egyrészt mindannyiunknak mások a preferenciái, másrészt telefonjaink is különbözőek. Ha nem lennék elégedett a telefonom gyári kamera alkalmazásával, én egyértelműen a Camera ZOOM FX Premium-ot választanám. Számomra ez az alkalmazás a legsokoldalúbb, megbízhatóan működik (legalábbis jelenlegi telefonomon), és ismeri a RAW formátumot. Azt javaslom, hogy ha a fentiekben és az alkalmazások Google Play áruház oldalain olvasottak, látottak alapján találsz olyant, ami szimpatikus, akkor próbáld ki – hiszen a puding próbája is az evés! Te milyen kamera alkalmazást használsz a telefonodon?