Canon EOS 5D Mark II

0

Sok találgatás előzte meg a három éve bejelentett EOS 5D esedékes utódját, de a Canon mai bejelentése végre fellebbenti a fátylat.

Az új DSLR modell az elődhöz hasonlóan full frame, azaz 36 x 24 mm-es CMOS szenzort kapott, ezúttal azonban nem 13, hanem 22 millió pixellel, melyből 21,1 milliót hasznosít effektív képalkotásra. A teljes kisfilmes kocka méretű érzékelő miatt nem kell gyújtótávolság szorzóval számolnunk a felhelyezett optikáknál. Az érzékelő megkapta az időközben bevezetett automata szenzortisztítás funkciót is. A tisztítás a szenzor előtti szűrő magas frekvenciás vibrációjából, illetve egy referencia fotó alapján, utólagos szoftveres eltüntetésből áll.

A készülék a Canon DiGiC IV feldolgozórendszerét kapta, 14 bites A/D konverterrelés a normál JPEG és RAW formátumok mellett kisebb méretű sRAW lehetőséggel, melyből kétfélét választhatunk, 10 és 5 megapixeles felbontásban. Az érzékenység tartományt jelentősen kiterjesztették, így az előd ISO100-1600 (kiterjesztve: ISO50-3200) tartománya ISO 100-6400-ra változott, mely kiterjesztve ISO50-25600-ig állítható.

Az automata élességállító rendszert az 5D-ből örökölte a gép, 9 AF szenzorral (melyek közül a középső kereszt szenzor és dupla érzékenységű), és 6 segédponttal. Változás viszont ezen a téren, hogy az AF-rendszer a nagyobb modellekhez hasonlóan finomhangolható.

A gépváz magnéziumból készült és időjárásálló szigetelést kapott, bár a sajtóközlemény nem részletezi, hogy ez részleges, vagy teljeskörű. A zárszerkezet a gyártó ajánlása szerint 150 ezer expozícióra tervezett.

A gép Liveview, vagyis élőkép funkcióval is rendelkezik, így 3” képátlójúra és 920 000 pixelesre hízott LCD kijelzőn is ellenőrizhető a képkivágás. A korábbi modellnél bírált láthatóságot dupla tükröződésmentes bevonattal oldotta meg a Canon. A kijelző 170 fokos betekintési szöggel rendelkezik. Az élőkép 100% lefedettséget és 30 kocka/mp-es képfrissítést kínál, 5 és 10x-es nagyítással.

A Liveview funkció egy új szolgáltatást is életre hívott, a videófelvételt, melynek maximális felbontása 1920 x 1080 képpont. A felvételi sebesség 30 kocka/mp. Ebben felbontásban legfeljebb 12 perces videók készülhetnek, fájlméretük pedig nem haladhatja meg a 4 GB-ot. A mozgóképek Quicktime MOV formátumban kerülnek a memóriába, hangfelvétellel egybekötve.

A felvételi üzemmódok között egy új kreatív automata mód is megjelenik és a megszokott egy helyett már 3 mentési hely áll a saját beállítások rendelkezésre (Custom 1-3). Több új szoftveres feldolgozási módot is üdvözölhetünk a gépben. Ilyen a Highlight priority, vagy a Canonnál újdonságnak számító Automata világosság optimalizáció. A készülék önállóan korrigálja a képsarki sötétedést és magas érzékenységű zajszűrése négy fokozatban állítható.

Az LCD mellett az optikai kereső is megújult, kicsit nagyobb lett. Nagyítása 0,71x, lefedettsége pedig 98%-os. A mattüveg ugyanúgy cserélhető, mint az elődben. A keresőben több információ látható az 5D-nél, így például folyamatosan kijelzi a gép az érzékenység értéket is.

A Canon EOS 5D Mk II CompactFlash (Type I-II) memóriakártyákat, valamint ezek UDMA változatait is kezeli.

Gyorsult a gép sorozatfelvételi képessége, mely kb. 3,9 kép/mp, 13 RAW, és 78 JPEG fájl erejéig. UDMA kártyával 310 JPEG fájl menthető sorozatban.

Az elődben is megtalálható kimenetek mellett az 5D Mk II HDMI, és infravörös porttal is rendelkezik. A videófelvételhez egy mikrofonbemenet is rendelkezésre áll. A géphez opcionális tartozékként portrémarkolatot is vásárolhatunk, mely nem azonos a korábbi modellhez kínált változattal. Szintén más a mellékelt lítium-ion akkumulátor (LP-E6) is, melynek egy feltöltésével kb. 850 felvétel készíthető. Az akku kapacitása százalékos értékben is leolvasható a gép kijelzőjén.

A hazai vásárlóknak talán előny, hogy az EOS 5D Mark II menünyelvei között a magyar is megtalálható. A gépváz kb. 2500 eurós nyitóáron kerül forgalomba.

A Canon EOS 5D Mark II főbb tulajdonságai:

  • Fullframe CMOS szenzor
  • Integrált, automata szenzortisztítás
  • 21,1 megapixeles felbontás
  • EF objektívek támogatása
  • 1080p felbontású videófelvétel, hanggal, 30 kocka/mp sebességgel
  • 150 000 expozícióra tervezett zárszerkezet és időjárásálló szigetelés
  • DiGIC IV képfeldolgozó rendszer
  • ISO50-25600 érzékenység (kiterjesztett)
  • 3,9 kép/mp sorozat, akár 310 JPEG képig
  • 3”, 920 00 képpontos Clear View LCD kijelző
  • Liveview mód
  • Nagyobb kereső (98% lefedettséggel)
  • HDMI kimenet
  • UDMA CF kártyák támogatása
  • Magyar menü