Új irány: Samsung NX10

0

A Samsung mai bejelentésével új termékvonalat indított digitális fényképezőgépei körében. A Samsung NX10 nem csak saját kínálatában de a teljes piacon „formabontónak” mondható. Alap elképzelésében hasonlít a tavaly berobbant Micro 4/3” rendszerre, vagyis egy viszonylag kis méretű gép elkészítése volt a cél a DSLR-ek képminőségével, cserélhető objektív rendszerrel és a tükörreflexes kereső elhagyásával. Az NX10 annyiban új, hogy ezúttal a DSLR-ek többségénél megszokott szenzorméteretet vették alapul, vagyis a gép 14,6 megapixeles CMOS képérzékelője APS-C (1,5x) méretű. Az érzékenység ISO100 és 3200 között szabályozható.

Az érzékelő automatikus, ultrahangos tisztító rendszert is kapott, a képek feldolgozásáért pedig egy új fejlesztésű, DRIMe II Pro névre keresztelt processzor felel.

A hagyományos tükörreflexes kereső elhagyásával kb. egy harmadával közelebb került egymáshoz az optika és a szenzor, ezzel jelentős helyet spórolva. A gépet ezért elektronikus (EVF) keresővel látták el és egy új objektív széria is bevezetésre került a bejelentésével egy időben. Az NX sorozatú objektívek közül eddig kettő ismert – legalábbis a gép promóanyagain ennyi látható – egy 18-55mm F3,5-5,6 beépített stabilizátoros alapzoom, és egy 30mm F2 optika. Az NX10-hez tehát az objektívekbe építve vásárolható meg a stabilizátor.

A tükör hiánya miatt a készülék a kompaktokhoz hasonló, kontrasztérzékelésen alapuló autofókusz rendszert kapott, mely a fejlesztő ígérete szerint kategóriája egyik leggyorsabbja.

Az állóképek mellett videofelvételre is lesz lehetőségünk, méghozzá 1280 x 720 pixeles HD felbontásban. Az MPEG4 mozgóképfájlok H.264 kódolással készülnek. Oldalán egy HDMI kimenet található a nagy felbontású tartalmak számára.

A gép minden manuális funkciót biztosít, amit a komolyabb tükörreflexesek, így megtaláljuk a rekesz- és záridő-előválasztást, valamint a teljes kézi beállítást is. Természetesen a kezdőkre is gondoltak. A számos témamód mellett egy Smart Auto nevű beállítás teszi egyszerűbbé a fotózást, mely szinte minden funkciót önállóan állít. Ezen felül rengeteg kreatív effektus és képfeldolgozási beállítás segít személyre szabni a felvételeket. A fotók és videók SD, vagy SDHC memóriakártyára menthetők.

A Samsung NX10 további érdekessége az AMOLED típusú hátsó kijelző, mely átlósan 3” (7,6 cm) méretű. Az új kijelző még tűző napsütésben és lapos szögből is jól látható, színhelyes képet ad, a hagyományos LCD-kel szemben sokkal jobb kontrasztátfogással. A képernyő VGA felbontást biztosít, ami ebben az esetben több mint 600 ezer szubpixelt jelent.

A fényképezőgépet fekete és ezüst színváltozatban vásárolhatjuk meg, a tervek szerint tavasztól. Méretei: 123 x 87 x 39,8 mm, tömege akku és kártya nélkül 353 gramm.

A fényképezőgép főbb tulajdonságai:

  • 14,6 megapixeles, APS-C CMOS érzékelő
  • ISO100-3200 érzékenység
  • DRIMe II Pro feldolgozó rendszer
  • cserélhető (NX) objektívek
  • gyors kontraszt alapú AF
  • 720p HD videofelvétel
  • HDMI kimenet
  • Smart Auto funkció
  • Manuális beállítási lehetőségek
  • elektronikus kereső
  • 3” méretű, AMOLED hátsó kijelző
  • beépített, felnyitható vaku