Professzionális Canon XF100 és XF105 videókamerák

0

Mindössze 1 kg-ot nyom a Canon két új profi videókamerája, melyek FullHD felbontást és MPEG-2-es kodekcsomagot kínálnak. Stabilizált optikájuk 10×-es zoomátfogású, 30,4-304 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú, kezdő fényerejük f/1,8.
A felvételeket MXF formátumban két darab CF kártyára menthetjük, 25, 30 vagy 50 Mbps sávszélességgel. A képfrissítés 720p módban 12 és 50 kép/mp, 1080p módban 12-25 kép/mp közötti lehet.

Canon XF100

Canon XF105

Sajtóközlemény:

Mobilitás, sokoldalúság és nagy teljesítmény: új Canon XF105 és XF100 professzionális videokamerák

Budapest, 2010. augusztus 31. – A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata az XF105, és az XF100 modellek bevezetésével bővítette professzionális videokameráinak forradalmi XF-sorozatát. Az XF105, és az XF100 a legkisebb modellek, melyek tartalmazzák a televízióadás közvetítésére alkalmas MPEG-2 Full HD felvételeket rögzítő kodekcsomagot (50 Mbps, 4:2:2).

A hordozható, Full HD videók rögzítésre tervezett új professzionális videokamerák a magas szintű specifikációk, a mobilitás, és a sokoldalúság piacvezető kombinációját kínálják. Mindkét modell rendelkezik az XF300 sorozat lenyűgöző funkcióival, így kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a kompaktabb formatényezőt igénylő felhasználók számára is. Az új modellek először Amszterdamban, az IBC rendezvényén 2010. szeptember 10–14. között, a Canon standján tekinthetők meg, valamint a Kölnben 2010. szeptember 21–26. között megrendezésre kerülő Photokina kiállításon is bemutatják őket.

Hordozható, erőteljes, funkciógazdag
Az egyedülállóan rugalmas videokamerák kisméretű, könnyű vázban kínálnak kiváló képminőséget, valamint kihasználják az XF300 sorozat kínálta funkciók előnyeit is. A két kamera súlya mindössze 1 kg, így ergonomikus kialakításuknak köszönhetően a hosszan tartó forgatás során is kényelmesen használhatók. A két modell kialakítását az XF videokamerák sokat dicsért formatervezési elvei inspirálták: könnyen használható, egyéni igényekre szabható kezelőfelület, és a fogantyúba épített kiváló LCD és XLR bemeneti csatlakozók.

Az új, tenyérnyi méretű modellek tökéletes megoldást jelentenek azoknak a felhasználóknak, akiknek a különböző speciális helyzetekben végzett terepmunka során rugalmasságra van szükségük. A kompakt tervezésnek és fejlett képminőségnek köszönhetően az új videokamerák ideálisak azok számára is, akik gyakran váltogatnak a különböző projektek, mint például az esküvők, üzleti videók vagy dokumentumfilmek készítése között. A páratlan funkcióállomány, és a könnyű hordozhatóságot biztosító kialakítás segítségével a felhasználók ezekkel a sokoldalú videokamerákkal különböző megbízásokat teljesíthetnek.

Az új XF100 sorozat számos alkalmazási területen kivételes teljesítményt nyújt. Az XF105 a HD-SDI kimenetnek, az osztott időkódolási kimenetnek/bementnek valamint a Genlock bemenetnek köszönhetően kiváló integrációt kínál a stúdiómunkák, és a többkamerás felvételek készítése során.

Broadcast codec, gördülékeny munkafolyamat
A korábbi sorozathoz hasonlóan az új modellek is rögzítenek MPEG-2 Full HD felvételt az iparági szabványként működő, nyílt forráskódú MXF (Material eXchange Format) formátumban Compact Flash (CF) memóriakártyára, 50 Mbps átviteli sebességgel és gazdag, 4:2:2 színminta-vétellel, magas szintű színinformációkat rögzítve az utómunkálatokhoz.

A gyors és erőteljes CF kártyák praktikusak, költséghatékonyak, és a gyakran használt szalagos adathordozókhoz képest széles körben elérhetők a professzionális videofelvételek készítéséhez. Mindkét modellben megtalálható a memóriaváltásos rögzítés és az új, két célhelyre történő rögzítési funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ugyanazt a felvételt egyazon időben két különböző CF kártyára rögzítsék. Felvételkészítés közben a használaton kívüli kártya kicserélhető, illetve inicializálható.

A Canon MPEG-2 MXF videofájlok teljes mértékben kompatibilisek az Adobe Systems Incorporated, az Apple Inc., az Avid Technology Inc. és a Grass Valley™ által kiadott legtöbb szerkesztő, és feldolgozó szoftvercsomaggal, mely segítségével a készülékek azonnal integrálhatók a munkafolyamatba. A csomag részét képezik a Canon XF segédeszköz, és a beépülő modulok az Apple Final Cut Pro, és az Avid Media Composer alkalmazásokhoz.

Kiemelkedő minőségű Canon kamerarendszer
Az új XF105, és XF100 modellekben található egyik legfejlettebb kamerarendszer kiemelkedő Full HD videominőséget eredményez. Mindkét modell tartalmaz egy új, sokoldalú 10-szeres zoomot, 30,4 mm-es nagy-látószögű Canon HD videoobjektívet és f/1,8 értékű gyors rekeszértéket. Egy nyolclemezes fém diafragma közel körkörös „bokeh” hatást is lehetővé tesz, amellyel a felhasználók sokkal szebb háttérelmosódást hozhatnak létre. Eközben a megnövelt számú, mozdítható lencsetag-csoportok segítik a színhibák csökkentését, valamint az objektívek mérete is további rugalmasságot eredményez. A háromszintű digitális telekonverter funkció ugyancsak használható az objektívek gyújtótávolságának 1,5-szeres, 3-szoros, illetve 6-szoros növelésére, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy igény szerint közelebb kerüljenek az eseményekhez.

Az új videokamerák a Canon fejlett, az XF videokamerákra adaptált optikai képstabilizátor (OIS) rendszerét alkalmazzák, három különböző – normál, dinamikus és erőteljes – módot kínálva a stabilizálásra.

Az új 1/3 típusú, 2,07 megapixeles Canon CMOS-érzékelővel 1920×1080 Full HD videók is rögzíthetők. Az XF300 sorozatban alkalmazott 3CMOS érzékelő rendszerből a sorozathoz alakított érzékelőben egy Bayer-minta szerint elrendezett színszűrő biztosítja a magas fokú érzékenységet, és a széles dinamikatartományt. A gyors információolvasó technológia minimalizálja a hagyományos CMOS érzékelővel rendeklkező videokameráknál előforduló, redőnyhatásból eredő ferdülést is.

Kreatív lehetőségek a 3D felvételek támogatásával
A nagyobb méretű modellekhez hasonlóan az új kamerák is a kreatív felvételkészítési lehetőségek gazdag tárházát kínálják a felhasználók számára. Rendelkezésre állnak az 1080/50i, 1080/25p, 720/50p és 720/25p beállítások, valamint különböző rögzítési adatátviteli sebességek érhetők el a már meglévő munkafolyamatok kiegészítésére is. Lehetőség nyílik gyors és lassú mozgás, időközi felvétel (hosszú időközű videó), és filmkockafelvétel (szaggatott animációhoz) készítésére, valamint 3 másodperces előzetes – más néven gyorsítótárba történő – rögzítésre egyaránt.

Az új infravörös, és a 3D felvételkészítési támogatás még több lehetőséget kínál a felhasználók számára. Az infravörös (IR) felvételkészítési beállítás a videokamera elején, az objektív alatt található kapcsolóval aktiválható. A beépített IR lámpával, illetve a zöld és fehér fénnyel adottak a felvételkészítési lehetőségek, így az új modellek segítségével hiteles és drámai éjszakai felvételek rögzíthetőek, például az élővilág filmezéséhez vagy dokumentumfilmek készítéséhez. Ezekben a modellekben két új 3D felvételkészítési támogatási funkció is rendelkezésre áll. Az OIS tengelyeltolás az eltolható képstabilizátor rendszert alkalmazza, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a két összekapcsolt videokamera megfelelő összehangolását a térhatású 3D videó rögzítésekor. A gyújtótávolságról szóló útmutató a zoom beállításainak pontos összehangolásához nyújt segítséget.

Kompakt forma, széleskörű funkcionalitás
Az új XF105, és XF100 modelleket a különböző felhasználói igényeket szem előtt tartva tervezték. Kompakt méretük ellenére a tapasztaltabb felhasználók számára széleskörű manuális vezérlési lehetőséget kínálnak, miközben az automata és a különböző támogatási funkciók a kezdők számára is egyszerűvé teszik a felvételkészítést.

A felvételkészítés könnyen figyelemmel kísérhető a videokamerák oldalán található nagyméretű LCD képernyőnek köszönhetően: a 8,8 cm (3,5”) méretű 920k pont felbontású képernyő kiemelkedően tiszta képet jelenít meg. A joystick vezérlővel kiválasztható menüelemek segítségével, a beépített hullámforma képernyővel, és a kép szélének fókuszállításával a felvétel pontosan beállítható. Ugyancsak megtalálható egy 0,61 cm méretű, 260k képpontos, 100 százalékos lefedettséget biztosító elektronikus kereső is.

A fókusz, a zoom és a rekesz a manuális objektívgyűrűvel szabályozható. A gép oldalára helyezett kapcsoló lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az egyes beállítások között azonnal válthassanak. Számos beállítás – mint például a rekeszállító – egy egyéni gomb és a vezérlőtárcsa kombinációjával szintén átállítható.

Egy külön gomb segítségével igény szerint válthatunk a manuális és az automata fókusz (AF) között. A videokamerákon a Canon Arcfelismerő AF és egyedülálló, Azonnali AF beállításai mellett az új „Csak arc” AF beállítás is megtalálható, amely az automata fókusz alkalmazását csak az érzékelt arcokra szűkíti le. E funkció különösen hasznos egyedül dolgozó felhasználók, például külső felvételt készítő hírtudósítók számára.

Nagymértékben testre szabható
Sok, nagyméretű videokamerához hasonlóan az új modelleket is közvetítésre tervezték, ezért páratlan sokoldalúságot és rugalmasságot nyújtva széles körűen testre szabhatók. A felhasználók több mint 90 egyéni beállítást, valamint képpel kapcsolatos változatokat hozhatnak létre.

Egyéni kép funkció: többek között hat előre beállított gamma görbe kiválasztása. A felhasználók a 34 egyéni funkcióból egyet-egyet hozzárendelhetnek a 10 testre szabható gombhoz, amellyel a személyes felvételkészítési preferenciáik, illetve stílusbeli szempontjaik szerint optimalizálhatják a videokamera használatát.

A kamerákban CINE.V, és CINE.F gammabeállításokkal a három, előre megadott gamma beállítás mellett legfeljebb 9, „egyéni igényekre szabott kép” tárolható. A kedvenc beállítások elmenthetők, és SDHC kártyával átvihetők egyik videokameráról a másikra. Ez különösen hasznos a különböző videokamerák használatakor a kreatív stílus megőrzéséhez, valamint olyan munkacsoportok számára is, akik a többkamerás felvételkészítéskor is biztosítani kívánják az egységes beállítást.

Fejlett hang
A kamera magas színvonalú képanyagát professzionális minőségű hangfelvétel egészíti ki. A képtől független hangfelvétel is rögzíthető: a két XLR bemenethez külső mikrofonokat csatlakoztatnak, és közben a készülék elején található beépített mikrofon felveszi a sztereó hangot. Mindkét modell képes professzionális célokra, illetve közvetítésre alkalmas hangminőséget eredményező 48 kHz-es, 16 bites lineáris PCM hang rögzítésére.

Canon professzionális szolgáltatások
Az új XF105, és XF100 felhasználói jogosultak a Canon professzionális videoszolgáltatás (CPS) tagságra. A CPS videoszolgáltatás a Canon termékek professzionális felhasználói számára exkluzív, ingyenes hozzáférést kínál számos kiemelt szolgáltatáshoz. Például elsőbbséget ad a javítási szolgáltatások során, valamint a Canon professzionális képviselőinek közvetlen támogatását Európa-szerte. A CPS tagsággal járó előnyökkel kapcsolatos információk megtekintéséhez látogasson el a következő honlapra: http://cpn.canon-europe.com/content/services.do www.canon-europe.com

Technológiai ismertető

MPEG-2, 4:2:2, 50 Mbps kodek
A legszélesebb körben használt videokamerák rögzítési formátumai tömörítést alkalmaznak, hogy egy sokkal kezelhetőbb szintre csökkentsék a Full HD videók adatátviteli idejét, és fájlméretét. Az MPEG-2 egy professzionális tömörítési formátum, amelyet a hardver- és szoftvergyártók széles körben támogatnak. Az MPEG-2 kevésbé hardverigényes, mint az AVCHD tömörítési formátum.

Az MPEG-2 tömörítő az egymást követő videoképkockák információbőségét használja fel, amely gyakran tartalmaz hasonló képinformációkat akkor is, amikor a kép az egyik képkockából a következőbe mozdul.

A 4:2:2 mintavételezés kihasználja az emberi látórendszer korlátozottságát annak érdekében, hogy elkerülje a szükségtelen színinformációk átvitelét, hiszen az emberi szem a fekete és fehér részletekre sokkal érzékenyebb, mint a színesekre. A 4:2:2 arány a fekete és fehér, valamint a színek közötti arányra vonatkozik. A 4:2:2 mintavétel különösen hasznos abban az esetben, ha olyan fejlett videofeldolgozás szükséges, mint például képösszeállítás vagy színkorrekció.

A készülékek kétszer rögzítik a 4:2:0 mintavételt alkalmazó, és a Canon erőteljes DIGIC DV III processzorával és CMOS-érzékelőjével kombinált videokamerák színrészleteit, amely a kategóriában páratlan képminőséget nyújt.

MXF fájlformátum
A videokamerák Material eXchange Format (MXF) formátumú fájlokat rögzítenek. Az MXF egy nyílt forráskódú, nemzetközi szabvány, amely meghatározza a video- és hangtartalmak átvitelének gyűjtő formátumát a hálózati rendszereken. Mivel a szabványt közzétették, így az MXF széles körben használatos. A Canon az MXF formátumot „csomagolásként” alkalmazza az MPEG-2 4:2:2 kódolt videó adatfolyamára, és a lineáris PCM hangra, amelyet az XF100-as sorozat mindkét modellje rögzít. A legnépszerűbb nem lineáris szerkesztők (NLE) be tudják olvasni a készülékek új MXF-fájljait. Ilyen szerkesztők többek között:

  • Apple – Final Cut Pro
  • Adobe – Premier Pro
  • AVID – Media Composer
  • Grass Valley™ – Edius

Sok érvényes definíció létezik arra vonatkozóan, hogy az MXF-fájlok hogyan tárolják a video- és hanginformációkat. Az XF100-as sorozat mindkét modellje az OP1a sablont használja, amely az egyik legszélesebb körben támogatott MXF változat. E változat együtt tárol egy videofolyamot és két hangfolyamot a kamera, és a felhasználó metaadataival.

Az MXF csomagoló által tárolt metaadatok a felhasználótól, illetve a kamerától származó, a kép tartalmát leíró információkat tartalmazhatnak, valamint azt, hogy a videók hogy hol, és hogyan kerültek rögzítésre. Ez segítséget nyújt a felhasználók számára a médiaelemek archívumból, illetve nagy tartalomkönyvtárakból történő visszakeresésekor.

Canon HD videoobjektív
A két videokamera, a Canon több évtizedes videoobjektív-fejlesztési tapasztalatain alapuló új fejlesztésű objektívvel rendelkezik. A modellek objektívét is kifejezetten arra tervezték, hogy a lehető legjobb HD teljesítményt biztosítsák, miközben a hordozható használat által megkívánt mérettel és súllyal rendelkeznek.

A 12 elemből – többek között két kétoldalú aszferikus lencsetagból – álló, nagy teljesítményű objektívek kivételes felbontást, és a szellemképek kialakulásának hatékony megelőzését kínálják. Az egyedülálló kialakítás kiemelkedő teljesítményt nyújt a teljes 10-szeres zoom tartományban, a nagy látószögtől kezdve a teleobjektívig, az objektívek pedig a f/1,8 – f/2,8 blende tartományukkal kiváló fénygyűjtő képességeket kínálnak. Az objektívek integrált digitális telekonverter funkciója lehetővé teszi a felhasználók számára a távoli tárgyak rögzítését, az objektívek gyújtótávolságának 1,5-szörösére, 3-szorosára vagy 6-szorosára történő azonnali növelésével.

Optikai képstabilizátor rendszer
A videokamerák objektív-mechanizmusai kifinomult optikai képstabilizátort tartalmaznak, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy stabilizálja a rögzített képet, amikor a kamerát kézben tartják, vagy mozgás közben használják. A mozgás érzékelését szögsebesség-érzékelő végzi, és a képmozgás vektor-érzékelése a képérzékelőn történik. A kettő kombinációja a kamera remegésének finom kompenzációját eredményezi.

A Canon fejlett optikai képstabilizátora három üzemmódban működik:

  • Dinamikus: A szögkorrekció a zoom helyzete szerint változik. Ez az üzemmód küszöböli ki legjobban a felhasználó kezének remegését a széles zoom tartományban. Arra tervezték, hogy csökkentse a remegést, amikor például a felhasználó felvételkészítés közben sétál.
  • Normál: A működés maximális rugalmassága érdekében állandó szögű stabilizációt biztosít a teljes zoomtartományban.
  • Hálózati: Ellensúlyozza a vibrálást a teleobjektív tartományban.

Canon Full HD CMOS
Mindkét modell Bayer-szűrős, egyedi CMOS képfeldolgozó érzékelővel, valamint az 1920×1080 felbontású Full HD videorögzítéshez 2,07 effektív megapixellel rendelkezik. A piacvezető XF300-as sorozat 3CMOS érzékelő rendszerét alkalmazó készülékek érzékelői kiemelkedő színvisszaadást, stabil gamma és AE beállítást, finomabb bőrtónus árnyalást, valamint részletgazdag árnyékokat, és megvilágított területeket biztosítanak akár 4 lux értékű, gyenge megvilágítás mellett is. Így mindkét modell kiváló teljesítményt nyújt, számos különböző felvételkészítési feltétel esetén is.

A hagyományos CCD érzékelőkkel összehasonlítva a CMOS érzékelő számos előnnyel rendelkezik a HD képfeldolgozás területén. Lehetővé teszi a képpontok többcsatornás olvasását, így a nagy felbontású (HD) adatok sokkal gyorsabban feldolgozhatóak. A CMOS érzékelő magába a képfeldolgozó chip-be más áramköröket integrál, amely sokkal hatékonyabb tervezést eredményez.

Minden Canon Full HD képérzékelő chip-es zajszűrőt, és képpont erősítést tartalmaz. A CMOS érzékelő kevesebb energiát fogyaszt, mint a CCD érzékelők, ezáltal csökken a hőképződés, és nő az akkumulátor élettartama. A CCD eszközöktől eltérően, a CMOS érzékelőknek nem okoz problémát az egyedi képpont-túlcsordulás okozta függőleges elkenődés, amely akkor látható, amikor világító fénypontok jelennek meg a képkockán.

Canon XF segédprogram
A felhasználók a videofelvételeiket a Canon XF segédprogram segítségével kezelhetik. Az indexképekkel azonosított klipek előnézetben, megfelelő sebességben tekinthetők meg, akkor is, ha gyors vagy lassú üzemmódban rögzítették azokat. A rögzített metaadatok ellenőrizhetők és szerkeszthetők, a kiválasztott klipek pedig másolhatók és archiválhatók. Az XF segédprogram létezik Windows® és Mac alatt futó verzióban is.