Különcöknek: Casio Exilim EX-TR100

0

A Casio Exilim EX-TR100 igazán különleges fényképezőgép, amely a ma divatos mini kézi HD kameráknak kíván konkurenciát teremteni. Az új, TR széria első tagjaként debütáló Exilim EX-TR100 12 Mpixeles, hátsó megvilágítású BSI-CMOS szenzort alkalmaz, amely fullHD felbontású videórögzítést, kisebb felbontásban pedig akár 240 kép/mp képfrissítést kínál.
A kihajtható keretű és elfordítható testű masina 21 mm-nek megfelelő fix gyújtótávolságú optikát kapott. Az igen nagy látószögű optika még kis szobában is lehetővé teszi a teljes társaság videózását, s a gyenge megvilágítás sem okoz gondot az f/2,8 fényerőnek köszönhetően.
Más kérdés, hogy közelíteni optikai zoom hiányában csak „gyalogzoommal” lehetséges.

Az új HDR mód több expozícióból fűz össze egy fotót, amely akár 13 Fé-nyi dinamika átfogást is magáénak tudhat. Még ennél is tovább megy a HDR Art mód, amely igazán különleges felvételek készítését teszi lehetővé.

A Casio Exilim EX-TR100 főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 12,1 Mpixel, 1/2,3″ BSI-CMOS
  • ISO100-3200 érzékenység
  • Objektív: fix 21 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,8 fényerő, 8 cm-es közelpont
  • átnézeti kereső nincs
  • igen karcsú felépítés, szétnyitható kialakítás
  • LCD: 3″ 460e szubpixel
  • 1920×1080 pixeles FullHD videórögzítés
  • HDR és HDR Art módok
  • automatikus élességállítás, arcfelismerés
  • SD/SDHC/SDXC kártyahely
  • Li-ion akkumulátor
  • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

Sajtóközlemény:

A CASIO bemutatja a szabad fotózás élményét kínáló digitális fényképezőgépét
Teljesen új, vékony és stílusos fényképezőgép variálható vázzal és forgatható LCD kijelzővel, valamint az egyedi képalkotást lehetővé tevő HDR ART funkcióval

TOKIÓ, 2011. január 6. ― A Casio Computer Co., Ltd. bemutatja legújabb EXILIM EX-TR100 digitális fényképezőgépet, mely variálható vázával szabad használatot biztosít. Az új fényképezőgéphez mellékelt szoftver segítségével a felvételek egyszerűen az Internetre tölthetők.

A CASIO fejlett digitális technológiái révén – a Digitális Képalkotás Forradalma (Digital Image Revolution) koncepcióját követve – a fotózás új, élvezetes lehetőségeit tárja elénk. E technológiák és eredeti elképzelési ötvözésével a Casio merőben új, az eddigiektől teljesen eltérő digitális fényképezőgépek tervezésébe fogott. Az elmúlt évben bemutatott, High Dynamic Range technológia által megvalósított HDR ART funkcióval például egyszerűen készíthetünk művészi képeket. Így a használók számára a digitális fotóművészet élvezetét kínálva a Casio új értéket teremtett a digitális fényképezőgépek piacán.

A Casio az önkifejezésre kiválóan alkalmas HDR ART funkcióját az EX-TR100 fényképezőgépben is megtaláljuk. Az új modellben megvalósult a Casio elképzelése a digitális fényképezőgépek felhasználási alternatíváinak életre keltését illetően: az EX-TR100 variálható váza túlmutat a hagyományos fényképezőgép tervezési alapelveken. Az új kivitelezési elképzelés nyitható-zárható vázat, illetve forgatható, 3.0” méretű, érintéssel vezérelhető, nagyteljesítményű Super Clear LCD kijelzőt jelent. Ezzel nemcsak mindkét kézben, illetve bármilyen szögből használható gépet kapunk, hanem a fotózás körülményeinek megfelelően a legtökéletesebb pozíciót vehetjük fel – így az EX-TR100 nagyobb szabadságot és rugalmasságot nyújt a fotózás kedvelőinek.

A gép használója a forgatható, érintéssel vezérelhető LCD kijelzőnek köszönhetően egyszerűen készíthet önarcképeket: például érintéssel választható ki, hogy a fényképezőgép a kép mely területére fókuszáljon. Csoportképek készítése sem jelenthet gondot: még a fotós is belefér a képbe a fixfókuszú, 21mm nagylátószögű objektív segítségével. Az EX-TR100 időzítője szintén intuitív használati lehetőségeket kínál: mozgásérzékelő kioldó funkciója a kijelzőn megérintett képterületen érzékelt mozgás esetén elkészíti a képet. Így a fényképezőgépet bárhol (például egy falról lelógatva, vagy asztalra helyezve) használhatjuk saját magunk fotózására.

Az EX-TR100 fényképezőgéppel H.264 formátumú Full HD mozgóképek, illetve Slow Motion felvételek készíthetők. A váz kinyitásával a filmezés nem csak egy rögzített helyről, hanem például egy ingzsebből is végezhető. Így akár szabadkezes felvétel is megvalósítható – ami igencsak hasznos kisállatok, vagy gyermekek filmezésénél.

Az EX-TR100 lelke a Casio nagyteljesítményű EXILIM ENGINE HS képalkotó egysége, valamint a nagy érzékenységű, 12.1 megapixeles, hátulról megvilágított rendszerű CMOS képszenzor. A fényképezőgépben minőségi fotó funkciók sokaságát találjuk. A HDR ART funkció segítségével különleges, egyedi hangulatú képek rögzíthetők. A funkció hatásszintje háromféle – erős, normál és gyenge hatású – lehet. Bármelyik szintet is választjuk, a HDR technológia által a felvételek – a felvétel körülményeitől függetlenül – garantáltan fantasztikusak lesznek. Rendelkezésünkre áll az igencsak fejlett, teljesen automatikus használatot biztosító Premium Auto felvételi mód, melynek köszönhetően nagyszerű képek készíthetők – mindössze az exponáló gomb megnyomásával.

Az EX-TR100 géphez mellékelve a felvételek számítógépre és internetre történő egyszerű feltöltéséhez segítséget nyújtó programot találunk. A feltöltésre szánt képeket és videókat előre kiválaszthatjuk, melyek a számítógéphez történő csatlakozás után automatikusan feltöltésre kerülnek webalbumokra, videómegosztó honlapokra, vagy akár közösségi oldalakra. Így a felvételek megosztása az akár a világ másik felén élő barátainkkal is egyszerű és élvezetes.

A Casio EXILIM márkanevét az “Amazing Gear” szlogennel fémjelzi – kifejezve azt az állandósult törekvést, mely a márkát a meglepő újítások és izgalmas fejlesztések képviselőjévé teszi. A Casio a digitális képalkotás forradalmának motorja – digitális fényképezőgépeivel az elődök által felállított határokat lépi át, újra és újra értéket teremtve.

Stílusos digitális fényképezőgép a hagyományos modellektől teljes mértékben eltérő designnal

Vékony és stílusos kivitel, variálható vázzal
Az EX-TR100 egyedi stílusú háza mindössze 14,9 milliméter vékony. Variálható (nyitható és zárható) kivitelű váza egy forgatható, érintésvezérléses, 3.0” méretű, nagyteljesítményű Super Clear LCD kijelzőt foglal magába. E kialakításnak köszönhetően a gép bárhová magunkkal vihető, illetve bárhol, bármilyen látószögből használható.

A szabad fotózás lehetősége

    Az EX-TR100 forgatható LCD érintőkijelzője, az érintéssel kiválasztható képterületre fókuszálás, illetve a fixfókuszú, 21mm nagylátószögű objektívje révén használója egyszerűen készíthet önarcképet a fényképezőgépet a kezében tartva.
  • Az EX-TR100 időzítője szintén intuitív használati lehetőségeket kínál: mozgásérzékelő kioldó funkciója a kijelzőn megérintett képterületen érzékelt mozgás esetén elkészíti a képet. Így a fényképezőgépet bárhol (például egy falról lelógatva, vagy asztalra helyezve) használhatjuk saját magunk fotózására.
  • A váz kinyitásával a filmezés nem csak egy rögzített helyről, hanem például egy ingzsebből is végezhető. Így akár szabadkezes felvétel is megvalósítható – ami igencsak hasznos kisállatok, vagy gyermekek filmezésénél.

3.0” méretű, nagyteljesítményű, Super Clear LCD érintőkijelző
Az EX-TR100 3.0” méretű, Super Clear LCD kijelzője 460.000 képpont felbontással és 3:2 képaránnyal rendelkezik. A kijelzőn megjelenő funkciók, illetve a menük egyszerűen, érintéssel, a színes ikonokkal illetve a görgetősávok elhúzásával vezérelhetők.

HDR technológia – a színek életre keltése
A CASIO HDR technológiájának használatával egy kattintás eltérő expozíciójú képek sorozatát rögzíti villámgyorsan, majd a képek kombinálásával egyetlenegy, nagy dinamikatartományú, fantasztikus fotót készít. Ezáltal a fényes és sötét részletek is kristálytisztán, a lehető legkevesebb elmosódással és minimális sötét területekkel kerülnek megjelenítésre – az emberi szem által látott képhez hasonló kivitelben. Az EX-TR100 egy teljesen új fejlesztésű algoritmus alkalmazásával éri el a dinamikatartomány kibővítését (13 FÉ lépésig), lehetővé téve azokat a felvételi beállításokat, melyekkel a sötét és a világos képrészletek kontrasztja erőteljes lehet. Miközben a TR-100 automatikusan kiküszöböli a mozgó témák elmosódott felvételét, a HDR technológia sorozatkép rögzítésekor, a témák elmozdulásából adódó eltéréseket szűri ki – így gyönyörű, kristálytiszta képeket biztosít.

HDR ART – valóban művészi fotók
A HDR ART a folyamatos felvételkészítéssel és eltérő expozícióval rögzített képeket dolgozza össze, miközben nagy pontosságú képanalízis alapján állítja be a kontrasztot és a színtelítettség szintjét a szükséges képterületeken. Ezáltal a hagyományos digitális fényképezőgépekkel elérhető eredményekhez képest teljesen más, valóban művészi, drámai hatást érhetünk el. A funkció igénytől függően három alkalmazási szinten használható.

Nagyteljesítményű CASIO EXILIM ENGINE HS képalkotó egységgel felszerelve
Az EX-TR100 a legújabb fejlesztésű EXILIM ENGINE HS képprocesszor segítségével képes a nagysebességű képrögzítés és képalkotás funkciók által támasztott igények kiszolgálására. A multi-CPU – a funkcionális és rugalmas teljesítményre képes, újrakonfigurálható, dupla processzorral, valamint a nagysebességű képrögzítést lehetővé tevő elemekkel rendelkező Casio képalkotó egység számos olyan – korábban egyszerűen elképzelhetetlen – funkcióval bír, mint például a HDR ART, melynek köszönhetően fantasztikus művészi fotók készíthetők. Emellett a nagy pontosságú képanalízis és feldolgozó rendszer kompozíciós funkciójának köszönhetően elképesztően részletgazdag, finom textúrákat is megjelenítő felvételek rögzíthetők.

EXILIM ENGINE HS fantasztikus felvételi funkciók
Az EX-TR100 nagyszerű felvételi funkciók sokaságát kínálja. Megtaláljuk benne például a Casio kifinomult Premium Auto felvételi módját, mely teljesen automatikus, mindössze egy gombnyomással kiváló felvételek készítését teszi lehetővé. Speciális funkció a Slide Panorama, melynek használatával nagyszerű panorámaképek rögzíthetők. A Full HD mozgóképfelvétel 1,920 x 1,080 képméretű, lenyűgöző minőségű videók, míg a nagysebességű (240fps) mozgóképfelvétel az emberi szem számára követhetetlenül gyors mozgások megörökítéséhez nyújt segítséget.

12.1 megapixel felbontású, hátulról megvilágított rendszerű CMOS szenzor és 21mm fixfókuszú objektív
Az EX-TR100 12.1 megapixel felbontású, hátulról megvilágított CMOS képérzékelője, minőségi képek készítését teszi lehetővé alacsony képzaj mellett – még rossz fényviszonyok között is. A lenyűgöző képminőséget a fixfókuszú, torzításmentes, 21mm nagylátószögű objektív is biztosítja. A Casio Multi Frame SR Zoom technológiája több kép felvételével és összedolgozásával hoz létre tűéles és kristálytiszta képeket. A képminőség az akár kétszeres zoom használatával is kiváló.

Program a felvételek feltöltéséhez
A fényképezőgéphez mellékelt szoftver segítségével a feltöltésre szánt képeket és videókat előre kiválaszthatjuk, melyek a számítógéphez történő csatlakozás után automatikusan feltöltésre kerülnek webalbumokra, videómegosztó honlapokra, vagy akár közösségi oldalakra. Így a felvételek megosztása az akár a világ másik felén élő barátainkkal is egyszerű és élvezetes.