Böngészőben is futhat a Photoshop

0

A Photoshopról köztudott, hogy elég teljesítménygyilkos szoftver, mely alá nem árt egy erősebb számítógép. Különösen ha olyan területeit akarjuk kihasználni, mint a 3D, vagy a videószerkesztés, de egy nagyobb felbontású fotó javításához is elkél a „vas”. Ezt a problémát igyekszik kiküszöbölni közös projektjében az Adobe és a Google. Közel két éve dolgoznak a Photoshop Streaming nevű webes alkalmazáson, mely a Google Chrome Store-ból lesz letölthető, és a böngészőben futtathatjuk.

Lényege, hogy egy távoli, erőteljes szerveren futó Photoshop CC 2014-et használhatunk anélkül, hogy gépünket megterhelné. A szoftver kezelőfelületét videóként látjuk a böngészőablakban, minden kattintásunkat érzékeli a rendszer, a szoftvert futtató szerver elvégzi, majd a változtatást a realtime videó formájában azonnal viszontlátjuk. Gyakorlatilag csak ennek lejátszásához kell gépigény és persze sávszélesség. A fejlesztők tervei szerint felhő-alapú tárhelyeken tárolt képeket lehet majd behívni a szoftverbe, bár az jelenleg még csak a Google Drive-on tároltakat támogatja.

A Photoshop Streaming egyelőre még csak Észak-Amerikában érhető el. A következő néhány hónapban tesztelik a fejlesztést, és reméljük jövő év derekán már kipróbálható lesz.