Fotópályázat: Tokaji ősz

0

Idén kerül megrendezésre ötödik alkalommal a Tokaji Ősz. Ennek kapcsán a szervezők fotópályázatot írtak ki, melyre digitális formában várják a nevezéseket (filmes géppel készült képek is nevezhetők szkennelés után).

Nevezni a Tokaj, ősz, szőlő, bor, borászok, összetartás, értékteremtés és hagyomány kulcsszavakkal összekapcsolható fotókkal lehet, legkésőbb 2008. szeptember 15-ig.

Sajtóközlemény:

Tokaji Ősz

A tokaj.hu Kft fő támogatóival és a Tokaji Múzeummal közösen fotópályázatot hirdet. Idén szeptemberben ötödik alkalommal kerül megrendezésre Tokaj-Hegyalján a Tokaji Ősz. A szeptember 27-28-i rendezvény ötletgazdái és szervezői 2004-től a borvidékhez illő különleges program összeállítására törekszenek.
Az idei Tokaji Ősz vezérlő gondolata a Tokaj-szigetek, mely azt a parányi szigetcsoportot jelöli a borvilág roppant tengerén, melynek bennszülöttei példaadó tokaji vincellérek és szőlőművesek. Az egyes szigetek nem a magábazárkózás és elkülönülés tereit jelentik, hiszen a mélyben szorosan összekapaszkodnak, talapzatuk összeér a sokszáz éves tradíció gyémántszilárd alapján. Ez a hagyomány nem pusztán múltbavesző aranykori emlékkép egy elsüllyedt Atlantiszról, hanem a mindennapos értékteremtő munka során megélt és folyamatosan újraértelmezett örökség. Kulcsszavak: Tokaj, ősz, szőlő, bor, borászok, összetartás, értékteremtés, hagyomány.
A fotópályázat célja, hogy olyan képek szülessenek, melyek kifejezik a Tokaji Ősz ezévi vezérgondolatát.

DÍJAZÁS:
Az első három helyezett fotó kerül díjazásra.
A nyertesek tárgynyereményekben (borösszeállítás stb.) részesülnek támogatóink jóvoltából, valamint további 15 kiválasztott pályaművel együtt képeik kiállítás keretében bemutatásra kerülnek a Tokaji Múzeumban. A díjazott 3 kép tulajdonosa meghívást nyer a Tokaji Ősz, borkóstolóval és a fotópályázat eredményhirdetésével egybekötött zárórendezvényére, 2008. szeptember 28-án.
(A kiíró fenntartja a jogot a változtatásra!)

ETIKAI ELVÁRÁSOK:
Követelmény, hogy a beküldött felvételek etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatóak! Ennek igazolására a nevezési lap, mint nyilatkozat szolgál. Amennyiben etikai aggály merül fel a pályázatra beküldött képekkel kapcsolatban, úgy a kiíró kötelezheti a szerzőt a felmerültek írásban való tisztázására, és ennek ismeretében dönt a képek további sorsáról.

ELBÍRÁLÁS:
A pályamunkákat fotós szakemberek bírálják, akiket a kiíró jelöl ki. A zsűrizés két fordulós. A beérkezett pályaműveket a zsűri, az első fordulóban aszerint értékeli, hogy megfelelnek-e a formai feltételeknek, a kiírás tartalmának és etikailag kifogásolhatatlanok-e.
A zsűri zárt ülésen 18 darabra szűkíti le a beérkezett pályaművek számát. A kiállításra kerülő 18 kép helyezési sorrendjét és a díjakat, a zsűri ezt követően dönti el.
A kiíró és a zsűrik döntése ellen jogorvoslatnak helye nincs!

SZERZŐI JOGOK:
A pályázaton résztvevők nevezésükkel egyidejűleg hozzájárulnak képeik kiállításon, a kiállítást propagáló elektronikus és nyomtatott publikációkban való térítésmentes megjelenéséhez. A kiállításához készített nagyított papírképek, a kiállítás után a kiíró tulajdonába kerülnek.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK:
A pályázat nyilvános, arra a hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhetnek olyan digitális úton készített felvételekkel, melyek a kiíró pályázatain díjazva, illetve kiállítva még nem szerepeltek.
Analóg felvételekkel való pályázás kritériumai:
– A nyersanyagról készített digitalizált állományok, JPG kiterjesztésben, legalább 5 megapixel felbontásban.
Digitális felvételekkel való pályázás kritériumai:
– Legalább 5 megapixel felbontás,
– JPG kiterjesztés.
Egy pályázó maximum 5 képpel indulhat a pályázaton.
Sérült vagy nem nyitható lemez nem kerül a zsűri elé, ezért kérjük a pályázókat, hogy leadás előtt minden lemezt ellenőrizzenek!

FELIRATOZÁS:
A pályázat anonim, a szerző nevét csak a nevezési lapon kell feltüntetni.

PÁLYAMŰVEK SZÁMA:
A beküldhető pályaművek száma legfeljebb 5 db kép!

NEVEZÉSI LAP:
A pályázaton csak pontosan kitöltött nevezési lappal lehet részt venni. A nevezési lap letölthető a www.tokajiosz.hu oldalon. Egy pályázó csak egy nevezési lappal pályázhat. A nevezési lapon a pályázó aláírásával igazolja, hogy a pályázati feltételeket elfogadja és, hogy a beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírási feltételeknek!

A PÁLYÁZATI CSOMAG TARTALMA:
1. Kitöltött és aláírt nevezési lap (zárt borítékban). A lezárt borítékra kívülre, az anonimitás megőrzése miatt, csak a pályázó szabadon választott azonosítóját (minimum 5 karakter) írhatja fel, ami egyben a pályaművek egyedi azonosítója is.
ÉS
2. A pályázati anyagot tartalmazó adatlemez, amelynek külső felületére, az anonimitás miatt, kizárólag a nevezési lapon is feltüntetett azonosítót írhatja fel.
Az adatlemezre másolt képek elnevezése az alábbiak szerint történjen:
tokajiosz2008_sorszám_kép címe.jpg (pl. tokajiosz2008_01_szuret.jpg).

PÁLYÁZATI CÍM:
A pályázati anyagokat zárt csomagban kérjük eljuttatni postán az alábbi címre:
tokaj.hu Kft., 3515 Miskolc-Egyetemváros, E/7 épület.
A zárt csomagra kérjük ráírni: „Tokaji Ősz 2008 – fotópályázat”
(A kiíró a postai kézbesítés során bekövetkezett károkért felelősséget nem vállal!)

PÁLYÁZATI NAPTÁR:
Pályázati anyagok postára adásának határideje:
2008. szeptember 15.
A megadott határidőn túl érkezett pályamunkák nem vesznek részt az értékelésben.
Nyertesek kiértesítése:
2008. szeptember 20-ig
Díjkiosztó:
2008. szeptember 28-án, a Tokaji Ősz program zárórendezvényén.
Pályázati anyagok visszaküldése:
A beküldött pályázati anyagokat nem áll módunkban visszapostázni, azok személyesen átvehetők a miskolci irodánkban (tokaj.hu Kft, 3515 Miskolc-Egyetemváros, E/7 épület).
A kiállítás megtekinthető:
A díjazott 3 kép, valamint a zsűri által kiállításra kiválasztott további 15 fotó kiállítás keretében 2008. szeptember 20. és november 20. között megtekinthető a Tokaji Múzeumban.

TÁMOGATÓK:
Demeter Zoltán Tokaji Pincészet, Tokaji Ősz, tokaj.hu Kft.