Automatikus piros-szem javítás

0

Naivan azt hittem, hogy mivel ez egy sok embert érintő probléma, szoftverek tömkelegét fogom találni az interneten. De 1-2 óra keresgélés után sem lettem sokkal okosabb, mindössze két olyan programot találtam, ami teljesen automatikus javítást ígért úgy, hogy egyszerre több képet is gyorsan fel lehet dolgozni vele. Legnagyobb meglepetésemre az egyéb területeken oly aktív open source közösség ilyen jellegű szoftvert egyáltalán nem kínál.

Persze félig meddig automatikus javítást rengeteg szoftvert kínál, de ezek mindegyikénél meg kell nyitni a képet, bele kell nagyítani, be kell jelölni a piros szemeket (2 embernél már négyet, 3-nál hatot…), majd ha szerencsések vagyunk, akkor már csak a mentés és a bezárás van hátra. Ez elméletileg egy jól automatizálható feladat, így nagy reményekkel kezdtem a tesztet. Letöltöttem hát a két fizetős szoftver próba verzióját, hogy kipróbáljam melyikre érdemes inkább beruházni.

Red Eye Remover Pro

A VicMan Software piros-szem javító algoritmusára épülő programnak létezik nem pro változata, de az teljesen automatikus munkára nem fogható, így nálam azonnal kiesett a rostán. A szoftver munkafolyamata és kezelőfelülete jól átgondoltnak tűnik, minden teljesen egyértelmű. A teszt során három fotót küldtem át a szoftvereken, hogy lássam mennyire boldogulnak a szokványos és a trükkösebb szituációkkal. Volt piros szem hasonló piros szőlővel, két gyerek négy piros szemmel és elfordított arc, ahol csak az egyik szem látszik.


Az első képpel a Red Eye remover Pro remekül elboldogult, nem is nagyon kellett belenyúlni. (Ezt a képet az Olympus µ Digital 600 – amivel a kép készült – csak félig tudta javítani, mert a két szem közül csak az egyiket találta meg.) A program automatikusan megkeresi a képen a piros szemeket, bekeretezi őket és megmutatja, hogy miként fogja azokat kijavítani. A bekeretezett részre kattintva az összes javítás finom hangolható attól függően, hogy kinek a szemén mennyire jelentkezik az elszíneződés. A keresés felbontástól és valószínűleg témától is függően 4-8 mp alatt megvan, ami 1-2 képnél nem sok, de 100-nál eltarthat egy darabig.

A második képen is majdnem minden szemet jól megtalált, de az egyiket kicsit elvétette. Itt az ismételt keresés sem hozott sikert, azért kézzel jelöltem ki helyesen a javítandó részt. Ezután a retusálást már szépen megoldotta a program.


A harmadik képen, ahol a fiamnak csak az egyik szeme látszik, a Red Eye Remover Pro algoritmusa elhasalt, nem talált semmit. Így marad t a kézi kijelölés.Az eredeti kép A Red Eye Remover Pro javítása után


A második eredeti kép A Red Eye Remover Pro javítása után


A harmadik eredeti kép A Red Eye Remover Pro javítása után

A program mentési opciói bőségesek, így jól beállítható, hogy milyen néven szeretnénk elmenteni a feldolgozott képeket. A szoftver ára 43,7 euró, a próbaverzió vízjellel teszi használhatatlanná az elmentett fotókat.

Stoik RedEye Autofix

A Stoik szoftvere kicsit puritánabb, mint az előző, de a kezelőfelülete ennek is egyszerű és áttekinthető. Első használatkor egy kis ablakban súgó mondja, hogy mikor mit érdemes csinálni (természetesen angolul). Ez az ablak a gyakorlat megszerzése után kikapcsolható.


Elsőre meglepő lehet, hogy egyszerre csak egy képet lehet megnyitni, ez azonban nem jelenti azt, hogy a képek javítása bonyolult lenne. Az első kép megnyitása után a képpel azonos mappában lévő többi fotó közt előre hátra lapozva lépegethetünk.

A RedEye Autofix automatikus és manuális állásban működik. A piros szemeket az első és a második képen megtalálta, a harmadikon elvérzett. A keresés sebessége kb. azonos a Red Eye Remover Pro sebességével, a javítás minősége első ránézésre gyengébb volt. Lehet ugyan finomhangolni a programot, de csak az opciók között, amit képenként az ember nem szívesen tesz meg. A szoftver próbaideje 15 nap, a teljes verzió ára 29 amerikai dollár.Az eredeti kép A Stoik Red-eye Autofix javításának eredménye


A második eredeti kép A Stoik Red-eye Autofix javításának eredménye


A harmadik eredeti kép A Stoik Red-eye Autofix javításának eredménye

Bár az automatikus keresés funkciója jobb, de a nehezebb finomhangolás miatt már majdnem a Red Eye Remover Pro mellett döntöttem, amikor más probléma kapcsán feltelepítettem az egyik teszten lévő Nikon gép szoftverét a Picture Project-et.

Nikon Picture Project

A gépekhez mellékelt szoftvereket általában nem próbáljuk ki, mert azok bemutatása sokszor legalább akkora feladat lenne, mint a gépeké. Ráadásul sok géphez nagyon gagyi szoftvereket adnak, így nem is kínlódunk velük. A Nikon Picture Project azonban a Nikon Coolpix P1 wi-fi kapcsolata miatt felkerült az egyik gépünkre, így kiderült, hogy nem csak tetszetős a kezelőfelülete, de használható is.


Bár sok egyéb javító funkciót is kínál (és kivételesen szépen is dolgoznak az algoritmusok), engem leginkább a vörös-szem javítás funkció érdekelt. Betöltöttem a képet, majd az ikonsoron a kis szemre kattintottam. Arra számítottam, hogy megjelenik a szokásos ablak, hogy hol milyen javítanivalót talált és állítsam be hogy milyen retusálást szeretnék. Ehelyett a gomb megnyomásának pillanatában villant egyet a kép és a szemek már javítva voltak. Lapoztam a következő képre, az eredmény ugyanaz. A harmadik kép (ahol csak egy piros pöttyöt kell javítani) és már előre örültem, hogy most kifogok rajta, de „csalódnom” kellett. A Picture Projekt egy szemvillanás alatt hibátlanul javította mindhárom képet.Az eredeti kép A Pcture Project ténykedésének eredménye


A második eredeti kép A Pcture Project ténykedésének eredménye


A harmadik eredeti kép A Pcture Project ténykedésének eredménye

Értékelés

Néha előfordul, hogy a teszt eredménye nem az lesz, amit várunk. Így történt ez most is. A kereskedelmi szoftverek, bár nem rosszak, messze elmaradtak egy olyan szoftvertől, amit grátisz adnak egy fényképezőgép márka termékei mellé. Ez igazán nehézzé teszi a döntést, mert bár a Nikon szoftverét választanám, egyelőre nincs szükségünk egy újabb fényképezőgépre. Talán gépváltáskor mérlegelem.