Fotónyomtatók a CeBiten

0

A CeBIT-re hérom cég is, a Panasonic, a Sony és a FujiFilm is hozott új A6-os méretű fotónyomtatót.

A Panasonic NV-MPD7, ami már február óta kapható, az NV-MPD1E utóda. Felbontása 306 dpi és a képek előállításáshoz hőszublimációs nyomtatási eljárást használ.

A beépített PC kártya olvasónak köszönhetően a nyomtató egy adapterkártya segítségével képes CompactFlash és SmartMedia memóriakártyák olvasására is. A legtöbb esetben egy kép elkészítése 95 másodperc kell. A képek díszítéséhez 8 féle keret közül választhatunk. A nyomtatóval videójelből vett állóképeket is nyomtathatunk vagy azokat akár el is menthetüjük a memóriakártyára.

A párhuzamos és soros port mellett S-video ki és bemenet is van a gépen. A nyomtatóhoz Windows 95/98/3.1 és Mac meghajtót is adnak. Az NV-MPD7 ára 600 EUR.

A Panasonic NV-MPD5, a fentebb említett nyomtató egy kisebb testvére, főleg videóképek nyomtatásához ajánlott, felbontása 144 dpi, ára pedig 500 EUR.
Sony új digitális színes nyomtatója az FVP-1E szintén egy hőszublimációs nyomtató. Sajátossága, hogy csak a Sony Mavica fényképezőgépeiben használt floppylemezekről és videó bemenetről nyomtat. Felbontása 306 dpi, egy kép elkészűlésére kb 100 másodpercet kell várni. A standard formátum 114×85 mm, amit 2, 4 vagy 16 képre lehet osztani. Floppy lemezről történő olvasás esetén 42 képes indexnyomat készítése is lehetséges.

A nyomtatónak van video, S-video ki és bementete és természetesen floppy meghajtója, de számítógéphez nem csatlakoztatható. A nyomtatóhoz csak videokábelt és egy CD-t adnak, amin Windows 95/98/NT4.0-ás képszerkesztő program található. A nyomtató autómatikus lapadogoló 100 euro-s áron szintén kapható.

A Sony FVP-1E február óta 600 euro-ért kapható.

Az új Fujifilm NX-70 az NX-5D-öt hivatott felváltani a piacon idén tavasszal. Ez az új „thermal autochrome” (A festékréteget nem a nyomtató viszi fel, hanem az már a papíron van. A színek a hő hatására jönnek elő. Az árnyalatokat a hőmennyiség változtatásával érik el.) nyomtató szintén 306 dpi-s. Az NX-70-et kifejezetten PC nélküli használatra fejlesztették ki, hiszen közvetlen képes olvasni a SmartMedia kártákat (és mi van a CompactFlash memóriákkal??). A nyomtatóhoz tv csatlakoztatható, ami a kép nyomtatás előtti ellenőrzését teszi lehetővé.

A Fuji lapadagolója 20 lap egyidejű adagolására képes. 2, 4 vagy 16 kép egy lapra nyomtatására, sőt matrica nyomtatása is lehetséges. Egy kép elkészítésének ideje kb 2 perc.

A Fujifilm NX-70-hez lapadagolót és fejtisztítót adnak, ára pedig 350 euro környékén várható.