Gépajánló 2004. 07.

0

Bruttó 60e Ft alatt:

Ebben a csoportban általában 2 Mpixeles optikai zoomos, vagy 3 Mpixeles fix fókusztávolságú fényképezőgépeket találunk. A belépő szintnél nem jellemző, hogy túl sok beállítás kézzel is elvégezhető legyen, de van kivétel, pl. a Canon PowerShot A60, ahol rekesz- és zársebesség-előválasztás is lehetséges.

Bruttó 60e-80e Ft:

Ilyen árért már jópár 3-4 Mpixeles, általában 3x-os optikai zoomos fényképezőgépet is meg lehet vásárolni. Ebben az árkategóriában már nem ritka a sok kézi beállítási lehetőség, vagy a VGA felbontású mozgóképrögzítés, de van esély nagy zoomos fényképezőgép megvásárlására is (Fujifilm FinePix S3000).

Bruttó 80e-100e Ft:

80-100e Ft-ért már 3-5 Mpixel felbontású, akár 10x-es zoomátfogású optikával szerelt, vagy éppen igen kis méretű, zsebben is hordható, elegáns fényképezőgépet is vásárolhatunk. Ezen gépek javarésze támogatja a nagyobb érzékenységeket, sok-sok kézi beállítási lehetőséget és többnyire Li-ion akkumulátort kínálnak.

Bruttó 100e-150e Ft:

Ezek között a 3-6 Mpixel felbontású fényképezőgépek között minimum 3x-os, de több nagyobb zoomátfogású optikával szereltet is találunk. A gépek túlnyomó többsége rengeteg kézi beállítást, jó részletgazdagságú képeket, és extra szolgáltatásokat kínálnak. Ezt a kategóriát nevezhetnénk az erős középosztálynak is.

Bruttó 150e Ft felett:

A kompakt digitális gépek krémjét sajnos elég magas áron tudjuk csak beszerezni. Ezek a gépek között elsősorban 5-8 Mpixeles fél-professzionális és/vagy nagy zoomos, ritkábban 3 vagy 4 Mpixeles, de stabilizált optikás/CCD-s, vagy videokameraként is használható változatokat találunk. Itt tehát ritka, ha nem kapunk valami extra, csábító szolgáltatást, pl. L-es Canon optikát, stabilizált optikát vagy CCD-t, csúcs felbontást (8 Mpixel), vagy igazi nagylátószögűtől középteléig terjedő zoomátfogás (28-200 mm).