Gyárlátogatáson a Fotókönyvboltnál

0

A magamfajta fotós/újságíró/nem-is-tudom-micsoda féle embernek mindig izgalmas és érdekes, ha egy kicsit a kulisszák mögé láthat. Igaz ez akkor is, amikor a világ legnagyobb fotótechnikai kiállításának, a Photokina előkészületeit láthatja, de igaz akkor is, amikor egy kézzel fogható termék gyártási folyamatát követheti végig.

Mivel a nyomdatechnika nem mondható kifejezetten az általam brutális mélységekben ismert szaktudománynak, így a gyerekek természetes érdeklődésével készültem a túrára.

A Fotókönyvbolt digitális nyomdatechnikával egyedi fotóalbumok és egyéb egyedi fotós nyomdatermékek készítésére specializálódott. Az elektronikusan beküldött vagy pendrive-on személyesen behozott anyagokat egy nagy teljesítményű nyomdagépen dolgozzák fel. Személyes ügyintézés esetén akár szakmai segítség is kérhető, hogy a képeink a lehető legjobb minőségben jöhessenek ki a hengerek közül.

A HP Indigo nyomdagépekről korábbról vannak emlékfoszlányaim, de sosem figyeltem erre a területre komolyabban, így gyakorlatilag minden elhangzott mondat az újdonság erejével hatott. Ezek a nyomdagépek igazi hibrid megoldások, azaz ötvözik a digitális nyomdák rugalmasságát és kis példányszámnál is elérhető alacsony költséget az offszetnyomtatás remek minőségével. Az így készült kiadványok minősége megegyezik a könyvesbolti forgalomban lévő művészeti albumokéval, miközben az alacsony egységár már akár egyetlen példány elkészítésekor is elérhető. Hogyan lehet ez? Nos, ez a trükk.

A viszonylag kedvezőbb áron beszerezhető kis- és közepes digitális nyomdagépek a lézernyomtatókhoz hasonlóan porfestékekkel működnek, kvázi mint egy egyszerű nyomtató, csak jóval nagyobb méretben és magasabb nyomtatási kapacitással és persze azokénál azért jobb minőségben. A HP Indigo gépénél ezzel szemben az offszethenger megfelelője egy henger felületén található elektromosan tölthető és fénnyel kisüthető film (ábrafólia), de itt a nyomtatási eljárás során az offszetnyomtatással megegyező módon folyékony halmazállapotú elektromosan tölthető (electroink) festéket alkalmaznak. A leképező hengeren a festékből keletkezett kép a nyomóhengeren található gumikendő segítségével adódik át az ellennyomó hengeren fixen fogott papírra.

A méretes nyomdagép Fotókönyvbolt által is használt Indigo Press 3500-as verziója maximum hat különböző színű electroink festéket képes az ábrafólián keresztül a gumikendőre juttatni. Az ábrafólia a szokásos módon egy korona elv alapján működő feltöltőszál után lesz elektromosan töltött, amelyet lézersugárral semlegesíthetnek ott (ionizációs hatás), ahová szeretnének festéket juttatni. A henger tovább forgásakor a töltéssel nem rendelkező területekre az épp soron következő szín folyékony festéke jut, majd a fóliáról átkerül a gumikendőre, onnan pedig a papírra. A nyomtatás során a színeket egyenként juttatják a papírra. Az egyenletes minőség feltétele a festékek állandó hőmérsékleten tartása, amit tartályonként külön elhelyezett szenzorok és fűtőszálak intéznek.

Nyomtatást követően az íveket vágógépen vágják méretre, illetve igény esetén a lapokat teljes felületen, UV fény által kötő lakk segítségével lakkozák. A lakk a fény hatására azonnal megköt, így a gépből teljesen száradt, nem koszolódó és azonnal kezelhető oldalak kerülnek ki.

A borító felhelyezése előtt

A borító belső oldalai

A kész ívek könyvkötő szakemberek segítségével válnak fotókönyvvé, amelyről már korábban beszámoltunk.
Az íveket irkafűzéssel, spirálozással, vagy ragasztással rögzíthetik egymáshoz, utóbbi esetben keménytáblás borító készül a fotókönyvhöz, amely akár 192 oldalas is lehet. A legigényesebb fotókönyvek vászontáblás kötéssel, külön papírborítóval készülnek.