Kipróbáltuk: HP Photosmart 318 teszt

0

HP Photosmart 318

HP Photosmart 318
Méretét tekintve a Photosmart 318 a kisebb automata, filmes gépekhez hasonlít. Kialakítása és a digitális fényképezőgépekre jellemző sajátosságok azonban azonnal elárulják, hogy nem egy hagyományos, analóg gépről van szó.

Kívülről

HP Photosmart 318

A gépet előlről az előlap szélére szerelt objektív buktatja le. A 315-össel ellentétben az objektívet nem védi semmi. Nincs sem objektívsapka, sem pedig elcsúszó fedő. Ez kicsit furcsa, de közelebbről megvizsgálva látható, hogy a frontlencsét egy egyszerű üveglap azért védi a sérülésektől. Az objektív nyilván azért került az előlap szélére, mert ide került az átnézeti kereső is (a kettő jó ha közel esik egymáshoz). Hogy miért itt van a kereső, arról majd később. A kereső mellett van a vaku, aminek a fényerejével nem igazán voltam megelégedve. Jó hogy van és hogy ha kell automatikusan is működésbe tud lépni, de mivel nem igazán szabályozott, ritkán villan pont akkorát, amekkorát kellene. Az előlap markolat felöli vége egy kicsit kidomborodik. A domborulat a 4 ceruzaelemet takarja. A biztosabb fogást egy gumicsík hivatott biztosítani, bár szerepe inkább csak esztétikai, mintsem gyakorlati.

HP Photosmart 318

A gép tetején található az exponáló gomb (két állású ahogy kell), az információs LCD és három beállító gomb. Az LCD nagyon pici ugyan, de a célnak megfelel és tényleg minden lehetséges információt le lehet róla olvasni. Ez azért jó, mert így kikapcsolt LCD montorral is könnyen lehet fotózni, ami igencsak kíméli az elemeket. Mivel a fényképezpgépnek felvétel módban nincs menüje, a három gomb szolgál az összes funkcó beállítására:

  • Képminőség (felbontás – tömörítés páros) – 1-3 csillag (1792 x 1200 Best, 1792 x 1200 Better és 592 x 400 Good)
  • Digitális zoom/Önkioldó – a két funkció ezzel kapcsolható be illetve ki, de együtt nem használhatók
  • Vaku – auto, vörösszem-hatás csökkentő, derítés, ki

HP Photosmart 318

Ha a hátlapon lévő LCD monitort bekapcsoljuk, akkor minden egyes gombnyomásnál szövegesen is ellenőrizhetjük a friss beállítást. Ez olyanok számára is könnyűvé teszi a használatot, akik nincsenek tisztában az egyes piktorgrammok jelentésével. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a fényképezőgép magyarul nem beszél, így ezeket az üzeneteket a fotós kénytelen a beépített nyelvek (angol, német, spanyol, francia, olasz és japán) valamelyikén olvasni. (Persze olyan fényképezőgépet még nem láttunk, ami magyarul beszélt volna.)

A gép tetején található még a fényképezőgép főkapcsolója, amit egyszer elhúzva be, még egyszer elhúzva ki lehet kapcsolni a gépet.

HP Photosmart 318
A gép hátlapjára már nem sok kezelőszerv jutott. Ott van a monitor gomb, amivel az LCD monitort lehet be illetve kikapcsolni. A monitor a gép bekapcsolásánál egyébként nem kapcsolódik be, ezzel is csökkentve a fényképezőgép fogyasztását. A markolat rész úgy van kialakítva, hogy pont oda tud támaszkodni a hüvelykujj. Az 1,6″ átmérőjű LCD monitor képe közepes, ebben a kategóriában átlagosnak mondható. A kereső még ebben a kategóriában is kicsi és nincs benne semmi (keret, célkereszt, stb.), ami a komponálást segítené. A kereső elhelyezése azonban kiváló. Azok a fotósok ugyanis, akik a jobb szemükkel kukucskálnak a gépbe, az orrukkal nem fogják összekenni az LCD monitort. A gép legérdekesebb kezelőszerve a navigáló tárcsa. A HP 215-ösről, a Sony eszközökről és a Nokia telefonokról már ismert navigáló eszköz tényleg nagyon jó. segítségével nagyon egyszerű a képek lapozása, a menüben való barangolás és a beállítások elfogadása. A HP Photosmart 318-as mintapéldája lehetne az egyszerű kezelőfelületnek.

HP Photosmart 318
A fényképezőgép markolat felöli oldalán található a kártyanyílás, aminek ajtaja egyben a csatlakozókat is takarja. Akik ismerik a digitális fényképezőgépeket, azok most csodálkozhatnak: a kártyanyílás ajtajának kinyitásakor ugyanis minden fényképezőgép kikapcsol. A HP Photosmart 318-as nem. Az elkészült képek a beépített 8 MB-os memóriára vagy CompactFlash Type I-es kártyára kerülnek (a géphez nem jár kártya). Ilyen kártyából akár már 256 MB-osat is lehet kapni elfogadható áron. Az ajtó alatt egy USB (nem szabványos csatlakozó, így csak a gép saját kábelével használható) és egy hálózati adapter csatlakozót találunk. A gépnek nincs videó kimenete, így TV-re, videóra nem csatlakoztatható. A markolat felöli oldalon található még a csuklószíj rögzítési pontja.

HP Photosmart 318

A gép alján a szokásos állványcsavar és elemnyílás mellett egy plusz csúszkát is találunk. Ezzel a csúszkával lehet a kártyanyílásból kicsalogatni az abban eltűnt memóriakártyát. Újszerű megoldás, nem tűnik rosszabbnak, mint az eddig megszokott gombos módszerek.

A gép kidolgozása a rendelkezésre álló kezelőszervekhez hasonlóan egyszerű. Az olcsó filmes gépekhez hasonló kidolgozású csupa műanyag fényképezőgép.

Felvétel mód
A fényképezés a HP Photosmart 318-assal nagyon egyszerű, de azért érdemes néhány dolgot szem előtt tartani. A beállítási lehetőségek sora elég rövid, így nem kell attól félni, hogy valamit rosszul csinálunk. A felbontás lehet az egyetlen, ami meglepetéseket okozhat, de a csillagocskák száma mindig mutatja, hogy milyen minőségben készülnek a képek. A fényképezőgépen sem expozíció kompenzációt, sem érzékenységet, sem pedig fehéregyensúlyt nem lehet állítani. Nyilván a fotózni akaró nagyközönség jelentős része egyébként sem kíván ezekkel vesződni, ezért jó, hogy a gép mindezeket automatikusan beállítja.

Amire érdemes figyelni. A vaku fényereje úgy néz ki, hogy fix. Ha a gép állítja, akkor nem állít eleget, mert a távoli témák nagyon sötétek, a közeliek pedig nagyon filágosak. Ki kell tapasztalni, hogy mit milyen közelről érdemes vakuval fotózni. A 2x digitális zoom mindössze a kép közepét vágja ki és egy 896 x 600 pixeles képet készít. (Tetszik, hogy nem nagyítja fel valami borzalmas algoritmussal.)

A fényképezőgépnek felvétel módban nincs menüje, a három gombon kívül beavatkozásra nincs lehetőség.

Visszajátszás mód
A fényképezőgépet a kis fekete tárcsa lenyomásával kapcsolhatjuk visszajátszás módba. Mint a profi gépeken. Nem külön üzemmód, hanem egy gombnyomással elérhető szolgáltatás lett a visszajátszás. Ezt támasztja alá az is, hogy az exponáló gomb enyhe lenyomásakor a gép automatikusan visszakapcsol felvétel állásra, hogy mielőbb elkészíthessük a következő képet. Ismét csak a HP mérnökeié a pont. A képernyőn azonnal megjelenik az utoljára exponált kép, először kis felbontásban (kicsit szőrősek az élek), majd néhány pillanat múlva teljesen élesen, a finom részleteket is mutatva. A képeket a tárcsa forgatásával lehet lapozni. Érdekes, hogy a képek nem csak úgy símán váltanak, hanem egyik kép elúszik a másikról. A képen megjelenik a felbontás, a kép száma a sorban, a készítés időpontja és digitális zoom esetén ennek jelölése.

Visszajátszás menü
A menübe a tárcsa lenyomásával lehet belépni. A menü a képernyő tetején kis ikonok formájában jelenik meg, de az ikonok jelentése a képernyő alján szövegesen is megjelenik. Nagyon jó ötlet. A menüben a tárcsa forgatásával lehet lépkedni, az almenüket pedig a tárcsa ismételt lenyomásával lehet elérni.

  • Nyomtatás (DPOF) – ez a kép, minden kép, minden beállítás törlése
  • Törlés – ezt a képet, minden képet, formatálás
  • Indexképek
  • Nagyítás két lépésben
  • Beállítások dátum, üdvözlő kép, kapcsolat módja, másolás a CF kártyára, nyelv beállítása
  • Kilépés

A nagyítás talán a legérdekesebb. A képet a tárcsával nem csak nagyítani lehet, de a kinagyított kép minden részletét meg lehet vizsgálni. Zseniális megoldások.

Képminőség
A képminőségét tekintve kategóriájának megfelelően teljesít. Nem kifogástalan és nem minden esetben lehet vele tökéletes képet csinálni, de jó megvilágításnál (nappal, szabadban) remek képeket készít. Az esetleges gondok gyenge fénynél, vaku használatánál adódhatnak. Olyankor a fehéregyensúly nem a legtökéletesebb és a fénymennyiséggel fordítottan arányosan szemcsés lesz a kép. Ez nem jó, de kb azonos az olcsó, automata filmes gépek minőségével. A 2 megapixeles felbontás elméletileg lehetővé tenné, hogy akár A4-es papírnagyításokat is készítsünk a felvételekből, de ez csak a jobban sikerült képekből lehetséges. Inkább érdemes 13×18-as nagyításnál vagy az alatt maradni. Az azért érdekes, hogy miközben a legtöbb gyártó második generációs 1-2 megapixeles CCD-vel szerelt fényképezőgépeinek nincs gondja a zajjal és a képminőséggel, addig a HP CCD-je továbbra is csak egy gyengébb alacsony kategóriában tud teljesíteni.

Sebesség
A digitális fényképezőgép használata során sokszor találkozik azzal a fotós, hogy várni kell a gépre. Az esetek egy részében ennek nincs nagy jelentősége, de például a hosszú idő ami az exponáló gomb lenyomása és az exponálás közt eltelik sok fényképezőgépet kizár bizonyos felhasználási területekről. A következő táblázatban a Photosmart 318-asnál mért adatok találhatók.

Művelet Eltelt idő (mp) Megjegyzés
Bekapcsolás
Felvétel állásban (64 MB-os kártyával) 7,6 Az első kép exponálásáig
Visszajátszás állásban (64 MB-os kártyával) 7,8 Az első kép megjelenéséig
Átkapcsolás felvételről visszajátszásra 0,2 Az első kép megjelenéséig
Átkapcsolás visszajátszásról felvételre 0,4 Az első kép exponálásáig
Kikapcsolás
Felvétel állásból 0,3
Visszajátszás állásból 0,3
Késés exponáláskor
Élességállítással, fényméréssel 1,9 A gombot egy mozdulattal teljesen lenyomtuk
Félig lenyomott állásban 0,1 A gép már rögzítette az élességet és az expozíciós értékeket
Két exponálás közt eltelt idő
1792 x 1200 (Best) 12,4
1792 x 1200 (Better) 11,5
592 x 400 5,7
Lapozás egyik képről a másikra visszajátszásnál
1792 x 1200 (Best) 1,5
1792 x 1200 (Better) 1,3
592 x 400 0,8

A HP Photosmart 318-as nem tartozik a leggyorsabb gépek közé, de ha nem sietős, akkor azért ki lehet várni. A gép átmeneti memóriája egyszerre két képet tud tárolni, így az első kép után szinte azonnal készíthető a következő, de utána könyörtelenül meg kell várni, míg a gép lementi a memória tartalmát.

Áramellátás
HP Photosmart 318
Szokásunkhpoz híven ezt a gépet is elkezdtük nyúzni 4 frissen töltött 1600 mAh-ás ceruzaakkumulátorral. Először úgy tűnt, hogy hamar le fog merülni, de aztán 384 legjobb minőségű képet készítettünk mielőtt az akkuk teljesen megadták magukat. Nem kiemelkedő teljesítmény, de megfelelő. Mindenképpen jobb, mint amilyennek először tűnt.

Értékelés

Canon PowerShot G2
A cikk illusztrációi
Canon PowerShot G2-es digitális fényképezőgéppel készültek.
www.canon.hu

Kicsi, kompakt és nagyon egyszerű a kezelése. A Photosmart 318 a pontosan beleillik a HP által kialakított termékpalettába, így kezelőfelülete nagyon egyszerűen átlátható, használata könnyen megtanulható. A gép dizájnja a Photosmart 315-höz, a közvetlen elődhöz képest rengeteget változott, jó irányban. Kimondottan csinos lett. Mérete több mint elfogadható, majdnem ultra kompakt, annak ellenére, hogy a burkolat 4 ceruzaelemet is rejt. A Photosmart 318 tervezett fogyasztói ára bruttó 91 000 forint. A képminőség és a tudás a kategóriának és az árnak megfelelő. Az egyszerű, olcsó digitális fényképezőgépet kereső vásárlóknak otthoni használatra tudom ajánlani.

Kapható: 2001. októberétől

A fényképezőgépet a HP Magyarországtól kaptuk.