Kipróbáltuk: Toshiba PDR-M70 teszt

0


A fényképezőgép kialakítását illetően az egyszerű amatőr automata fényképezőgépek közé sorolható. Ha fizikai képességeiről kellene szólni, akkor megemlíteném, hogy a duci gép 3 megapixeles CCD-t és egy 3x zoomos optikát rejt. Tudása alapján nyugodtan besorolhatnánk a profibb automata gépek körébe is.

Külső
Első kézbevétel után az ember azonnal érzi, hogy ezzel a géppel sok gond nem lesz. A vaskos váz kényelmes fogást biztosít, a kiemelkedő optika is csak ezt az érzést erősíti. A PDR-M70-es elölről semmi érdekeset nem mutat. Az előlap közepének alján elhelyezett viszonylag nagyméretű objektív meghatározza a fényképezőgép karakterét. A 7 csoportba rendezett 8 lencsés, f2.0-2.5 fényerejű objektívet valószínűleg a Canon szállítja a cégnek.Az optika felett a kereső ablaka kapott helyet. A jobb felső sarokban találjuk a fényképezőgép beépített vakuját. Az objektív és a vaku közt látható két lyuk mögött a PDR-M70 beépített mikrofonja található. A gép bekapcsolásakor a vázban rejtőző zoom optika néhány cm-re kitolódik (persze bekapcsolás előtt érdemes levenni az objektívsapkát).


Információs LCD


1 – Hangfelvétel módban: visszajátszás, stop, pillanatstop, felvétel
2 – Számláló: a még menthető képek száma, videó vagy hangfájl hossza, kikapcsolt állapotban az időt mutatja
3 – Hangfelvétel mód
4 – Egy felvétel
5 – Sorozatfelvétel
6 – Áramforrás töltöttsége
7 – SmartMedia jelen
8 – Vakumódok: auto, automatikus vörösszemcsökkentés, be, ki, lassú szinkron
9 – Tömörítés foka: három csillag: Fine, két csillag: Normal, egy csillag Basic
10 – Felbontás: Half: 1024 x 768 (videó módban: 160 x 120), Full: 2048 x 1536 (videó módban: 320 x 240)
11 – Időzített felvétel
12 – Időzítés mértéke: 2 vagy 10 mp
13 – Makró mód

A vastag váz tetején az objektív felett kapott helyet a nagyméretű információs LCD. Segítségével áttekinthetjük a fényképezőgép legfontosabb beállításait. A gép kikapcsolt állapotában a kijelzőn az idő látható. A szolgáltatás érdekessége, hogy a gép akkumulátorainak cseréje alatt is működik, ami azt is jelenti, hogy ezeket az adatokat nem kell minden csere után újra beállítani. A kijelzőt a speciális türkiz színű háttérvilágítás teszi minden körülmények közt használhatóvá. Sajnos kevés fényképezőgépet szerelnek fel ilyen jó információs LCD-vel.

Az LCD alatt találtak még helyet 3 funkciógombnak is. A balszélsővel a vaku funkcióit, a középsővel a felbontást és a tömörítés fokát, míg a jobb oldalival az időzítést állíthatjuk be. A képminőséget befolyásoló mindkét tényezőt a középső gombbal lehet állítani úgy, hogy egymás után megnyomva lapozhatjuk végig mindkét felbontási fok mindhárom tömörítési fokát. Érdekes megoldás, hogy a felbontást nem számmal, hanem Full és Half jelzésekkel mutatják.

A gép tetején az LCD jobb oldalán található a funkcióválasztó tárcsa és az exponáló gomb. Ez utóbbi körül fordítható el a kétállású főkapcsoló. Mindkettő kézre esik, jól kezelhető. A funkcióválasztó tárcsa meglehetősen sok, összesen 8 funkciót kapcsol.


Funkcióválasztó tárcsa

Visszajátszás – Itt ellenőrizhetjük a kártyára mentett képeket, videókat és hangfelvételeket.
Felvétel – Automatikus felvételi mód. Ilyenkor előre programozott felvételi módok közül választhatunk.
Záridő előválasztás – Ebben a módban a záridőt rögzítve fényképezhetünk. Gyorsan mozgó téma megállítására használható.
Blende előválasztás – A blendét rögzíthetjük egy előre meghatározott értékre. A funkció segítségével külső vaku vezérlése is lehetővé válik.
Video felvétel – Ebben a módban 320 x 240 vagy 160 x 120 pixeles maximum 1 perc hosszú videókat rögzíthetünk.
Hang felvétel – Ilyenkor diktafonként használhatjuk a PDR-M70-et.
Set-up – A fényképezőgép működésével kapcsolatos adatokat állíthatjuk be.
Csatlakozás – Ehhez az ikonhoz kell forgatni a tárcsát, mikor a fényképezőgép a számítógéphez van csatlakoztatva.

A gép két oldalán jól látható a vállpánt rögzítésére szolgáló két háromszög. Elhelyezésük jó, a munkát nem zavarja.


A gép eddig megismert részeihez hasonlóan a hátlap is rendkívül egyszerű. A hüvelykujj végének kényelmesen a funkcióválasztó tárcsa alatt kapott helyet a zoom vezérlőkapcsolója. A kissé süllyesztett billenőkapcsoló nagyon könnyen jár, rövid gyakorlás után pontosan használható. A gép tetején középen található a dioptriaállításos kereső ablaka. A kereső mellett lévő LED-en az automata élességállítás sikerességét ellenőrizhetjük.

A hátlap bal alsó részén található a fényképezőgép 1,8″ átmérőjű színes LCD kijelzője. A megjelenített kép jó minőségű, bár sötétben a jobb használhatóság miatt nő az érzékenysége, ami szemcsézettséghez vezet. A kijelző kikapcsolása menüből lehetséges, így csökkenthetjük a fényképezőgép fogyasztását.

A kijelző mellett található kezelőfelület a PDR-M70 további beállításait teszi lehetővé. A legfelül látható négyirányú billenő gomb a menüben való navigálásra és a változtatások jóváhagyására használható. A megoldás nem megszokott. Négy irányba a gomb úgy használható mint az más fényképezőgépeken már láthattuk, viszont egyedi, hogy középen megnyomva az Enter gomb szerepét látja el. A gomb használata mindenképpen gyakorlást igényel, mert avatatlan kéz könnyen téveszthet vele. A gép alatt lévő baloldali gombbal léphetünk be a gép színes LCD képernyőjén megjelenő menübe. A mellette lévő gombbal a sorozatfelvétel módot aktivizálhatjuk. Az alsó sorban a bal oldali gomb a makró mód bekapcsolására illetve visszajátszás módban az LCD-n megjelenő információmennyiség szabályozására használható. A jobb alsó gombbal visszajátszás módban a képernyőn látható képet törölhetjük.


A PDR-M70 markolat felöli oldalán található a SmartMedia kártyát rejtő nyílás ajtaja. A kártya vége jól megfogható, bár az ajtó miatt a memória kihúzása nem a legkönnyebb. A fényképezőgéphez 16 MB-os SmartMedia kártyát adnak, de kezeli a 64 MB-os darabokat is.


A tervezők a fényképezőgép átellenes oldalán helyezték el az összes csatlakozófelületet. Egyedi a fülhallgató kimenet, amin a felvett hang vagy videófájlokat játszhatjuk vissza. Gumiborítás alatt kapott helyet az adapter bemenet és a hang és kép kimenet. Érdekes, hogy az USB és az audio/video kimenetet ugyan arra a csatlakozóra tették. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a fényképezőgép egyszerű vakuszinkron kábel segítségével képes külső vaku elsütésére is.


A fényképezőgép alján a markolat felöli oldalon található a gép lítium ion akkumulátora. A speciális energiaforrás megegyezik a Ricoh RDC7-esben és a Fuji gépekben megismerttel, egyedül teljesítményben van különbség. Az akkumulátor egyébként meglehetősen jól teljesített. A töltést és a használatot segíti, hogy az akkumulátor töltéséhez mellékelt adapter a fényképezőgép áramellátásáról is képes gondoskodni. Így csak a tartalékakkumulátor töltésével lehet gond, mivel ez a feladat a fényképezőgép nélkül nem megoldható. Ennek ellenére tartalék áramforrás beszerzése mindenképpen javasolt.


A gép alján található még az állványcsavar, amit sajnos túl közel tettek az akkumulátornyíláshoz, így az akkumulátor cseréje állványon lévő gépen nem igazán megoldható. Az akkumulátornyílással átellenes sarokban néhány lyuk alatt található a fényképezőgépbe épített apró hangszóró, mely fülhallgató hiányában a hang és videóanyagok visszajátszására használható.

Felvételi mód
A fényképezőgépet a funkcióválasztó tárcsa állásba forgatásával kapcsolhatjuk automatikus felvétel módba. Ilyenkor a fényképezőgép minden értéket automatikusan beállít. Az LCD monitoron körbe apró ikonok mutatják a felhasználó által beállított (és ezzel a beállítható) adatokat. Szinte minden leolvasható innen, ami kissé nehézkessé teszi az amúgy jó kijelző használatát. Az ikonok sokszor zavaróak a kép megkomponálásában.

A kijelző bal oldalán hat programikon látható, amelyek közt a négyirányú gombot le illetve felfelé billentve lépkedhetünk. Különböző témáknál különböző beállítások használatára van szükség. Ezeket az értékeket állítják be a programok.

 • Auto – normál, automatikus mód
 • Portré – portréfelvételekhez használható, kis mélységélesség
 • Tájkép – élesség a végtelenben
 • Esemény – rövid záridő a gyors mozgások megállításához
 • Éjszakai felvétel – hosszú záridő, vakuszinkron
 • Sorozatfelvétel, index – 0,07 másodperces időközökkel 36 képet készít, amit egy 2048 x 1536 pixeles indeképként ment el

A kijelzőről leolvasható még a zoom nagyításának mértéke, a még elmenthető képek száma, a vaku beállítása, a felbontás és a tömörítés mértéke. A képernyő alján található ikonok tájékoztatnak a makró illetve az akkumulátor állapotáról, az expozíció kompenzációról és lassú záridőnél a berázás veszélyéről. A jobb alsó sarokban olvashatjuk le a beállított időt és dátumot.

Sorozatfelvétel
A gép hátlapján lévő Mode gomb megnyomásával kapcsolhatjuk a fényképezőgépet sorozatfelvétel módba. Ilyenkor ha az exponáló gombot folyamatosan nyomva tartjuk a PDR-M70-es 8 képet készít, amelyeket
átmenetileg a belső memóriában tárol. A képernyő jobb alsó sarkában 8 szám jelenik meg alattuk egy-egy kukával vagy pipával. A kuka és a pipa közt a le-fel illetve a négyirányú gomb közepének megnyomásával válthatunk. A jobbra és a balra gombokkal a képek közt lépkedhetünk. A rendszer először kissé bonyolultnak tűnhet, de kis gyakorlással gyorsan kiismerhető.

Blende előválasztás (Av)
Ebben a módban lehetőség van a használt blende kiválasztására és rögzítésére. A fényképezőgép ilyenkor automatikusan választ záridőt az adott blendéhez. Az LCD bal oldalán a programikonokat négypontos menü váltja fel.

 • AW – Fehéregyensúly (auto, napfény, felhős, kék és vörös fénycső, izzó)
 • AF mező – Automatikus élességállítás mezője (fent, lent, jobbra, balra, középen)
 • Élességállítás – automatikus és végtelen
 • Vaku – belső, külső

A blendeértéket ilyenkor a le és a fel gombokkal állíthatjuk. A képen valós idejű hisztogram is látható.

Záridő előválasztás (Tv)
Ilyenkor a blende előválasztáshoz hasonlóan a záridőt lehet kiválasztani és rögzíteni. A képernyőn megjelenő menü az előbb leírtakhoz hasonló, egyedül a kölső vaku kiválasztás menüpontja hiányzik, mivel annak záridő előválasztásnál nem túl sok értelme lenne.

Videófelvétel
A fényképezőgéppel maximum 1 (kis felbntásnál 2) perc hosszú videófelvételek készíthetők. Két felbontás közül lehet választani: 320 x 240 és 160 x 120. Mindkét felbontásnál 15 kép/mp-es frissítéssel készül a felvétel.

Hangfelvétel

A digitális fényképezőgépek közül egyre több kínál lehetőséget arra, hogy a memóriakártyára beszélgetéseket rögzítsünk. Ezt igazából egy plusz funkciónak kell tekinteni, mivel a fényképezőgép maga képes erre. A PDR-M70 segítségével egyébként 7 órányi hanganyagot rögzíthetünk.

Felvételi mód menüje
A Menü gomb megnyomásakor mindegyik felvétel módban ugyanaz a menü jelenik meg.

 • Ellenőrző kép – be, ki
 • Szín – standard, élénk, monokróm, szépia
 • Érzékenység – normál (ISO 100), 2x (ISO 200), 4x (ISO 400)
 • Élesség – normál, lágy, kemény
 • Kontraszt – normál, lágy, kemény
 • digitális zoom – be, ki
 • LCD monitor – be, ki (makró módban automatikusan bekapcsol)
 • LCD fényerő – az LCD fényerejének beállítása

Teljesen manuális felvétel (nemdokumentált funkció)
A blende és a záridő előválasztáson kívül a fényképezőgép teljesen manuális módba is állítható. Ilyenkor mind a blende, mindpedig a záridő egymástól függetlenül állítható. A manuális felvétel mód bekapcsolásához a következőket kell tenni:

 1. Kapcsolja be a fényképezőgépet
 2. Fogassa a funkcióválasztó tárcsát Set-up állásba
 3. Nyomja meg a Menu gombot
 4. A gombot nyomva tartva fordítsa a funkcióválasztó tárcsát Av állásba
 5. Engedje el a Menu gombot

Ha a művelet sikerült, akkor a képernyő bal felső sarkában egy sárga M betű lesz látható. A blende és a záridő a négyirányú gombbal állítható. A manuális módból a funkcióválasztó tárcsa elforgatásával illetve a gép kikapcsolásával lehet kilépni.

Kézi élességállítás
Manuális felvétel módban lehetőség van az élesség állítására is. Ehhez a bal oldali menüben az élességállítás módjánál ki kell választani az MF pontot. Ezután az élességet a makró gomb nyomvatartása mellett a zoom kapcsolóval állíthatjuk.

Setup

A gép működésével kapcsolatos doglokat a funkcióválasztó tárcsa Set-up pontjába fordításánál állíthatjuk be.

 • Automatikus kikapcsolás – 1, 2 vagy 3 perc
 • Hangjelzés – be, ki
 • Idő és dátum – a következő oldalon a dátum és az idő állítható be
 • Nyelv – a képernyőn megjelenő menük és feliratok nyelve (magyar nincs)
 • Videó kimenet – NTSC, PAL
 • Képszámozás – folyamatos számozás, újrakezdés minden kártyacserénél
 • Reset – minden értéket visszaállít gyári eredetire

Visszajátszás mód

A funkcióválasztó tárcsát visszajátszás állásba forgatva a gép hátlapján lévő LCD monitoron megjelenik a legutoljára elmentett felvétel. A képen alapállapotban a kép száma és a készítés időpontja látható. További információkat a Makró gomb megnyomásával kaphatunk. Az első képernyőn a felbontás, a tömörítés foka, a záridő, a blende, az expozíció kompenzáció mértéke, az érzékenység, a vaku állapota és a fájlméret olvasható. A második oldalon a kép hisztogramja jelenik meg.


A Mode gomb megnyomásával léphetünk át az indexképes megjelenítésbe, ahol a kártyára mentett képek közt kereshetünk.

A kiválasztott képet a zoom kapcsolóval nagyíthatjuk. A részleteket különböző nagyításban nézhetjük meg. A képet a négyirányú gomb segítségével mozgathatjuk, így a kép egésze megnézhető. A funkció használata nagyon kényelmes, talán a legjobb, amit eddig láttunk.

Visszajátszás menü

Visszajátszás módban a Menu gomb megnyomásával léphetünk be a visszajátszás menübe. Itt a következő pontok közül választhatunk:

 • Diavetítés – itt indíthatjuk el az automatikus visszajátszást
 • Védelem – Itt választhatjuk ki és védhetjük le véletlenszerű törlés elől a fontosabb képeinket
 • Átméretezés – a 2048 x 1536 pixeles képeket 1024 x 768-as méretűre csökkenthetjük
 • Minőség – érdekes funkció; a kis tömörítéssel elmentett képeket újratömöríthetjük
 • Másolás – két SmartMedia kártya közt másolhatunk fájlokat
 • DPOF – nyomtatásra jelölhetjük ki képeinket
 • LCD fényerő – a kijelző fényerejét állíthatjuk be

Képminőség
A Toshiba PDR-M70 képminősége leginkább a nagy átlagba sorolható be. A képeken semmi olyan kivetni valót nem találunk, amit egy ilyen gépnél meg kellene említeni. Persze ha szúrós szemmel akarjuk szemlélni a képeket, akkor látható, hogy az optika a képek szélein torzítja a színeket és a részleteket sem adja vissza tűélesen. Ezektől a nem túl zavaró részletektől eltekintve a fénykpezőgép kategóriájában nagyon jónak mondható. A gép színhelyességével és színtelítettségével nem találtunk kivetnivalót.

Szoftver
A fényképezőgéppel kapott CD-ről egyedül az USB meghajtó programját installáltuk fel, ami végig tökéletesen működött. Pozitív, hogy a képeket nem csak letölteni, hanem feltölteni is lehet, így a fényképezőgép teljesértékű kártyaolvasóként is használható.

Összefoglalás
Kellemes meglepetés volt számunkra a PDR-M70. Tudásában megközelíti a nálánál sokkal drágább gépeket, míg kezelhetőségében megelőzi azokat. Fogása, kezelőfelülete olyan mintha már évek óta ezzel fényképeznénk, újszerű funkciói pedig nagyon jól implementáltak.

A fényképezőgép kezelése bárki által gyorsan megtanulható. Elsősorban otthoni, családi gépnek ajánljuk olyan fotósoknak, akiknek fontos a nagy felbontás, a jó képminőség, de nincs szükségük a sok felesleges beállítási lehetőségre.

A fényképezőgépet tesztünkhöz a Technotrade Rt. biztosította.