Különleges képi világú, kreatív fotókhoz: Lensbaby Trio 28 f/3,5

0

A Lensbaby-t 2004-ben alapította Craig Strong az Oregon állambeli Portlandben. Célja az volt, hogy olyan manuális élességállítású objektíveket készítsen, amelyek a puritán képi világot adó, túlzottan tökéletes mai objektívekhez képest inkább játékos, érdekes, különleges fotók készítését teszik lehetővé, igen egyszerűen.

Az erős optikai hibákból adódóan valóban különleges képi hatás érhető el, amelyre már az első Lensbaby is képes volt. Az éles terület beállítását kézzel, rugalmas módon lehetővé tevő Muse és a gömbfejhez hasonló kialakítású, beállított pozícióban maradó Composer után a gyártó több új, immár fókuszgyűrűt is kínáló termékkel is megjelent, mint a Composerhez hasonló Sweet 50, illetve a tilt hatást adó Edge 80.


Ezeket full-frame szenzoros gépekkel is használhatjuk.
A kis szenzoros fényképezőgépek viszont a kisebb igényelt képkörük miatt lehetővé teszik, hogy kisebb méretű objektíveket készítsenek rá. Ezt kihasználva egy vadonatúj, 3 az 1-ben Lensbaby-t jelentettek be októberben, a Trio 28 f/3,5-öt.

A Mikro NégyHarmadra (mFT), Fujifilm E és Sony E bajonettre kapható modellek közül nálunk az m4/3-as verzió járt.


A Lensbaby Trio 28 f/3,5 lényegében három objektívet kínál egy testben: az első Lensbaby-khez hasonló hatást adó Sweet-et, a még különlegesebb, csavart bokeh-jű Twist-et és a lágy hatás eléréséhez szolgáló Velvet-et.


A fém bajonettes, mintegy 7 cm átmérőjű objektív 90 fokban elfordítható fókuszgyűrűt kínál, amelyen 0,2, 0,3, 0,5, 1, 2 és 5 méteres, valamint végtelen tárgytávolságok jelzéseit is feltüntették. Az ezüst színű gyűrű elforgatása könnyű, de mégsem túlzottan laza, vagyis pontos élességállítás végezhető.

Az egyes objektívek a 46 mm-es menetátmérőjű szűrőket fogadó elülső, fekete gyűrűvel, elfordítással választhatók ki.

Az f/3,5-ös fényerő gyakorlatilag a használható fényrekeszt is jelenti, ugyanis nincs lehetőség blendével történő szűkítésre, meg becsúsztatható elvű sem használható, mint a Muse esetében. Igazság szerint nincs is nagyon szükség rekeszelésre, hiszen itt eleve a különleges hatás a lényeg, ez pedig rekeszeléssel csökkenne. Nagyon kis mélységélességre egyébként sem kell számítanunk, hiszen a 28 mm-es gyújtótávolság miatt eleve nagy DOF-ban kell gondolkoznunk. Kis mélységélesség csak közeli portréknál érhető el.

Ettől függetlenül természetesen az elmosás elérhető, hiszen pont ez is a lényege a Lensbaby-nek, hogy nem csak a mélységélesség segít a téma kiemelésében, hanem a különleges optikai hibák is. Ez főképp a kép közepét élesen hagyó, a széleket elmosó Sweet-nél, illetve a kép közepén kívül eső területeket körkörösen elmosó Twist-nél jelentkezik.


A Velvet ezzel szemben a kép középső részén is jelentős lágyságot ad, ami álomszerű, lágy portrék készítésénél is előnyösen használható.

Az egyes hatások bemutatására az alábbi videót készítettük, amely az objektívek váltását is szemlélteti (1. Twist, 2. Sweet, 3. Velvet):

A Lensbaby Trio 28-cal készült tesztfotóink itt tekinthetők meg:

Az objektívet a Triponttól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

A Lensbaby Trio 28 ára bruttó 99.900 Ft.