Röviden: Kyocera Finecam S5R teszt

0

A Kyocera S5R nem a hagyományos értelemben szép. Első ránézésre inkább jellegtelennek tűnik. A dobozformát csak a homorú, Kyocera feliratú markolat töri meg. Szó se róla, fotón tényleg nem mutat valami csábítóan. Aztán megfogtam. Hideg. Fém! Sok-sok fém. Még a navigálógomb kerete is az. Azonnal be is kapcsolom. Aztán azonnal ki, nincs benne SD. Elő a mellékelt 16 MB-os Toshibával. Meghúzom a Card feliratú – kivételesen műanyag – kallantyút, amire a gép oldalán felcsapódik a kártyafoglalat fedele. Tiszta James Bond fíling. De mondhattam volna akár a navigombot, akár a vakut, vagy az akksi fedelét, mert minden részlet olyan megbízható és pontos, mint az angol szuperkém.Az S5R nem úgy szép, mint egy kínai váza, sokkal inkább hasonlít egy svájci órára. Elegáns, minden alkatrésze átgondolt és tökéletes precizitással összeépített. A Kyocera S5R tökéletesen megfelel a japán termékekről kialakult sztereotípiának – aminek csak örülni lehet.A legfőbb változások természetesen a fémburkon belül vannak. A megszokottól eltérően a modellfrissítés nem a CCD lecseréléséről szólt. A most egy éves S5, amint az mára már kiderült, jócskán megelőzte kategóriatársait: az 5 Mpixeles felbontás még mindig kiemelkedőnek számít 200 000 Ft alatt. Ez persze nem azt jelenti, hogy az S5R megalkotásakor ne adtak volna bele mindent a fejlesztők. Csak épp nem újabb pixeleket próbáltak belesűríteni 1/1,8 inchbe, hanem a CCD-t kiszolgáló áramkörök tulajdonságát javították. Ennek legfőbb eredménye, hogy a legnagyobb érzékenység a duplájára emelkedett úgy, hogy az nem ment a minőség rovására. Még az ISO 800-zal készült, alulexponált képek is csak minimálisan zajosodtak. Helyes expozícióval zajmentes és részletgazdag felvételek készíthetőek a Kyocera S5R-rel.A gép legnagyobb felbontása 2560×1920 pixel. A további választható felbontások: 1600×1200, 1280×960, 640×480. A képek csak JPEG (EXIF 2.2) formátumban menthetők. Két tömörítési erősséget kínál az S5R, ezek a Fine illetve Normal neveket viselik. A kompresszió Fine módban az 5 Mpixeles fotókból 2,5 MB-os fájlokat eredményez. A fényérzékenység ISO 100, 200, 400 és 800 értékre állítható. A legrövidebb záridő 1/2000 mp., a leghosszabb 8 másodperc lehet. Érdekesség, hogy az automatika maximum 1 másodperces exponálási időt használ, viszont a gép ennél hosszabb záridőre is képes. Ez csak manuálisan állítható be, a főmenü Long Exposure pontjában, ahol 2, 4 és 8 másodperc választható.

A másik lényeges újdonság az RTUNE processzor, amely elsősorban a képfeldolgozást gyorsította fel. Az S5R egészen kiváló, 3 kép/mp.-es sorozatfelvételre képes. Ezt a sebességet elvileg folyamatosan tudja produkálni a gép, ennek előfeltétele viszont egy legalább 10 MB/sec átviteli sebességű SD kártya. Hagyományos kártyával 5 felvétel készíthető 1,6 mp. alatt (3 fps), majd ezután a további fotók 1,2 kép/mp. sebességgel. A gépet két, illetve tíz másodperces önkioldó funkcióval látták el. Érdekesség, hogy az önkioldót sorozatfelvétel módban bekapcsolva a gép automatikusan három képből álló sorozatot készít.

Talán még ennél is meggyőzőbb a gép videofelvételi képessége. A hagyományos 320×240 pixeles méreten kívül 160×120-as és – manapság még mindig ritka – 640×480 képpontos mozgókép rögzítésre is van lehetőség. A rögzítés sebessége 15 vagy 30 fps lehet, ez utóbbi esetben tökéletesen szaggatásmentes videó készíthető a fényképezőgéppel. A felvétel hosszát csak a kártya szabad kapacitása szabja meg. Elvileg. Ugyanis nagyfelbontású felvételhez elengedhetetlen a 10 MB/sec gyorsaságú SD, e nélkül 30 fps-sel 9, 15 fps-sel 30 mp. videót képes rögzíteni a kártya. Eggyel kisebb felbontásnál a folyamatos felvételhez bármely SD memóriamodul elegendő. Mindenestere a 640×480-as méret már igen kellemes vizuális élményt nyújt, emellett különösebb panasz a hangminőségre sem lehet. Az optikai zoom felvétel közben nem használható és az autofókusz is kikapcsol, ellenben a fénymérés folyamatos. Az optikai zoomot részben kiváltja a kétszeres digitális nagyítás. Az optika nagy mélységélességének köszönhető, hogy bár az AF kikapcsol, a kép mégis csak extrém esetekben válik feltűnően életlenné.

Az RTUNE processzor a képmegjelenítés területén is jól vizsgázott. A főkapcsoló visszajátszás módba állítását követően az utolsó felvétel vagy a videó kezdőképe azonnal megjelenik. A mozgókép lejátszása a gombnyomást követően egy szempillantás alatt megkezdődik, de a fotók nagyítására sem kell még egy másodpercet sem várni. Igaz, a legnagyobb nagyítás mindössze 8x-os, amit, figyelembe véve az LCD kis felbontását, kicsit kevésnek találtam.Az optika megegyezik az S5-ével. A 7,3-21,9 mm-es objektív kisfilmes rendszerbe átszámítva 35-105 mm-esnek felel meg, ami 3x-os zoom-ot jelent. Ehhez jön még az öt lépésben állítható, legfeljebb 7x-es digitális zoom, mely használata menüből tiltható. Az objektív kezdőfényereje teljesen átlagos, F2,8-4,8. Rekesz előválasztásra van mód, azonban csak a két végérték választható, azaz 2,8/4,8 és 9,6. Az expozíció korrekció 1/3 Fé-nként állítható +/-2 Fé tartományon belül. Az autofókusz kellően gyors, 1 mp.-nél hosszabb ideig ritkán tartott az élességállítás, még viszonylag kevés fény esetén is, bár AF segédfénnyel nem rendelkezik. A fókuszállítás lehet spot vagy széles területű, de történhet akár kézzel is. Ekkor összesen 7 állás közül választhat a fotós, 60 centi és 5 méter (végtelen) között. A gép képes folyamatos élességállításra is, igaz ezt menüből kell aktiválni. Szerencsére a Sport Action témaautomatika magától is bekapcsolja a C-AF-t. Makró módban a legkisebb tárgytávolság 12 cm, a legkisebb befogható terület szélessége 35 cm, ami kiváló érték. Makrózáskor érdemes arra figyelni, hogy az LCD-n villogó zöld jelzés azt jelenti, hogy nem sikerült az élességállítás. Az eredményes fókuszálásról folyamatosan világító zöld jelssel tájékoztat a masina.

A gép hátulján egy 1,6 inch átmérőjű LCD kapott helyet, mely a gép többi részével elentétben nem tartozik a kategória élvonalába. A 70.000 képpont nem túl sok, a kijelző alkotta kép szép, ugyanakkor nem elég részletgazdag. Arról nem is beszélve, hogy jóval ólcsóbb márkatársának, a Finecam L3V-nek 2,5 inches kijelzője mellett az S5R LCD-je úgy fest, mint plazmatévé mellett a Junoszty.

Kompakt gép létére felugró vakuval büszkélkedhet az S5R. A bekapcsoláskor azonnal felnyíló szerkezetnek csak a kinézete átlagon felüli, tudása ellenben hétköznapi. A vörösszem-effektust elővillantással csökkentő villanófény hatótávolsága 0,6-2,5 méter, ami teljesen átlagos. A felugró rendszer persze nem (teljesen) öncélú dizájnelem, a megoldás révén a gép méreteihez képest az objektív és a vaku messze kerültek egymástól, így aztán a Kyocerával készült képeken igen ritkán látható vörösen ízzó szemfenék.A Kyocera S5R hihetetlen mennyiségű beállítást kínál az LCD világosságától a menü színéig. Ezek közül a dátumozási lehetőséget érdemes kiemelni, amely a hagyományos filmes gépek dátumozás funkciójához hasonlóan a kép jobb alsó sarkában tünteti fel a felvétel készítésének időpontját. Képeffektekből is igen nagy a választék, a legérdekesebbek a Chroma és az élességszabályozás, utóbbi az 5 választható erősség miatt (-1 és +3 között). Az energiaellátásról a Kyocera saját gyártású 3,6 Volt feszültségű 1000 mAh-ás Li-ion akkumulátora gondoskodik.Az ára kicsit borsos a tudásához képest, ugyanakkor bátran állítom: az Kyocera Finecam S5R megéri a pénzét. Kiváló minőségű, rendkívül gyors és megbízható fényképezőgép. A vele készített fotókból pedig az 5 Mpixelnek köszönhetően akár A4 méretű papírnyomatok is rendelhetők. Az S5R-t a kis méreten és a csinos külcsínen kívül az teszi igazán egyedivé, hogy a Kyocera nem tartozik a „populáris” gyártók közé. Egy exkluzív fényképezőgépért pedig már nem is tűnik olyan soknak 160.000 Forint.

A készüléket a Fotoplustól kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére. Köszönjük!