Röviden: Olympus mju 750 Digital teszt

0

Külső

A kis Olympus mju 750 Digital igazán szemrevaló jószág. Fém és műanyag burkolata kellemes összhatást mutat, összeszerelési minősége tanítani való. Erre szüksége is van, hiszen előlapján büszkén hirdeti a matrica, hogy itt egy időjárásálló fényképezőgépről van szó. Akit érdekel annak elárulom, hogy az IEC 529 IPX4 szabványnak tesz eleget a gép, ami közérthetően annyit tesz, bármilyen irányból érkező vízpermetnek ellenáll. A mju 750 tehát vígan használható szitáló esőben, vagy kopogó záporban is. Netán a strandon véletlenül felfröccsenő víz közelében. Víz alá azonban semmiképpen ne vigyük, mert nem búvárkodáshoz tervezték. Erre a feladatra külön búvártokot kell vásárolnunk. A cseppállóság a gép akku és memóriafoglalatának fedelén a legfeltűnőbb. A fedelet elhúzva nem nyílik ki azonnal, ki is kell pattintanunk a helyéről. A fedél alatt pontosan illeszkedő gumi szigetelés látható, amivel találkozhatunk az objektív tubusok találkozásánál és az USB/AV/DC csatlakozóaljzatok fedelének belsejében is. A váz legvastagabb pontján a markolatnál 24 mm-es, tömege akkumulátor és memóriakártya nélkül mindössze 170 gramm, de ezekkel együtt sem haladja meg a 200 grammot. Kétféle színben gyártják, mégpedig csillagezüstben és éjfeketében.

A gép hátulja és gombjai műanyagok, de ez cseppet sem zavarja a komfortérzetet. Kezelőszervekkel csak a hüvelykujji, illetve az exponáló mutatóujj környéki részeken találkozhatunk. Fent helyezték el a be-, és kikapcsoló, az exponáló, valamint a stabilizátor gombját. Hátul található a zoom kétállású gombja, a hüvelykujjal forgatható módválasztó tárcsa, valamint egy négyirányú vezérlőgomb a menükben való mászkáláshoz és az alap funkciók gyors eléréséhez. A gomb közepén helyezték el a gyorsfunkciók behívására szolgáló OK/FUNC gombot, körülötte pedig a menü, képernyőmód, közvetlen nyomtatás és törlés gombját. A váz kis mérete miatt minden kezelőszerv könnyedén elérhető, viszont nagyon kicsi. A négyirányú vezérlő körül elhelyezett gombok annyira kicsik, hogy egy ujjunk akár 2-3-at is könnyedén lefed. Szerencsére úgy emelkednek ki a vázból, hogy még kezelhetőek maradnak – ha nem is kényelmesek.

A műanyagból készült állványmenetet kb. 1,5 cm-re találjuk az optikai középtengelyétől. Sajnálatos módon itt is bejátszik a gép kis mérete, ugyanis állványra helyezve nem nyitható a memória és akkufoglalat ajtaja, így cseréjük során le kell vennünk a gépet az állványról.

Képérzékelő

A fényképezőgép 1/2,33″-os CCD képérzékelője 7,38 millió képpontos, melyből 7,11 millió hasznosul a tényleges képalkotásra. Az így elérhető legnagyobb felbontás 3072 x 2304 pixel, de választható 2560 x 1920, 2304 x 1728, 2048 x 1536, 1600 x 1200, 1280 x 960, 1024 x 768 és 640 x 480 képméret is. A különböző méretekhez és tömörítési fokokhoz saját jelöléseket használ az Olympus. Maximális, 3072 x 2304 pixeles felbontásban SHQ és HQ közül választhatunk. Az előbbi kis tömörítést, egyben nagyobb fájlméretet, az utóbbi pedig erősebb tömörítést/kisebb fájlméretet jelent. A 2560 x 1920 és 2048 x 1536 közötti felbontások jelölése SQ, az 1600 x 1200 – 640 x 480 közöttieké SQ2. Ezek mind erősebb tömörítésűek, kivéve a 640 x 480-as felbontást.

Az érzékelőt úgynevezett CCD-shift stabilizátorral látták el, ami a kézremegés okozta bemozdulást az érzékelő apró ellenmozgásával küszöböli ki. Sajnos a gép nem írja ki a használt záridő értékeket, így nehéz megállapítanunk a stabilizátor hatékonyságát. Az EXIF adatokból kinyert infó alapján nagyjából 1,5 fényértéknyi segítséget nyújt, ami a zoom végállásában nagyjából 1/60-1/70 mp-es záridőt jelent, nagylátószögnél pedig 1/15 mp-et. Persze használhatjuk ezeknél rövidebb záridők esetén is (amit csak utólag fogunk látni), de ilyenkor egyre növekszik az elmosódott képek aránya.

A bemozdulás ellen az érzékenység növelésével is védekezhetünk, ami ráadásul mozgó témák fotózásánál is jól jöhet, hiszen rövidebb záridőt jelent. Az érzékenység ISO 80 és 1600 között állítható, ami abszolút megfelel a mai trendnek, hiszen a kis kompakt fényképezőgépek között sem ritkaság már az ilyen magas érzékenység. Hátránya a nagy felbontás és kis érzékelőméret miatt jelentkező zajosodás. A képminőség pontban még erre is visszatérek.

Képek komponálása

Gyári adatok szerint az Olympus mju 750 Digital 2,5″ LCD monitort kapott. Bekapcsolt állapotban ettől valamivel kisebb a hasznos képátló. Mi 6 centimétert, azaz 2,36”-t mértünk. A kijelző 215 000 képpontos felbontása és az Olympus saját szabványú BrightCapture technológiája szép, részletes és világos képet biztosít. Sötétben némi belassulásra azért hajlamos az LCD, melynek fényereje +/- 7 fokozatban állítható, használaton kívül pedig automatikusan csökken (a fogyasztás csökkentése miatt) és csak valamely funkciógomb megnyomásával nyeri vissza eredeti fényerejét. A képek visszajátszásánál max. 10x nagyítást alkalmazhatunk, nagyítási lépések közti váltás és a kinagyított részlet görgetése – a nyíl gombokkal – gyors.
A képek komponálására az LCD az egyedüli lehetőségünk, az Olympus mju 750-en nem található átnézeti kereső.

Optika, vaku

A fényképezőgép Olympus gyártmányú objektíve 5x optikai zoomátfogásra képes. Fizikailag 6,4-32 mm-es gyújtótávolsága kisfilmes értéken 36-180mm-nek felel meg. Fényereje az átlagtól kicsit rosszabb, F3,3-5,0. A zoom mindkét irányba 12 lépésben állítható, ami az 5x-ös átfogást tekintve megfelelő részletességet jelent. A menüben digitális zoom is engedélyezhető, ami maximálisan 5,6x-ost lehet.

Az Olympus mju 750 Digital kétféle makró módban használható. A normal makró módban a gép 20 cm és végtelen között képes élességet állítani. A legkisebb befogható terület ebben az esetben 8,8 x 6,6 cm, és teljes tartományban használható a zoom. Szuper makró állásban a befogott terület (3,8 x 2,9 cm) már jó makróképességet biztosít. Ilyenkor 3 – 70 cm között állít élességet a fényképezőgép, viszont nincs lehetőségünk zoomolni.

A beépített vaku kb. 4 cm-re található az objektív középtengelyétől. A kis távolság miatt nagy a piros szemek kialakulásának veszélye, ami ellen vörösszem csökkentő elővillanással próbál védekezni a gép. A kép elkészülte után szoftveres vörösszem eltávolítást is kérhetünk az Edit menüből. A vaku ezen felül kikapcsolt, automata, és derítő állásokban használható. Hatótávolsága a gyári adatok alapján 3,8 m (nagylátószögnél), illetve 2,7 m (telénél). Saját tapasztalatunk szerint azonban egy átlagos szoba kellő bevilágítására legfeljebb magas érzékenységnél képes. Sajnos a vérszegény vaku az ehhez hasonló kis gépek átka.

Stabilizátor hatása

1/50 mp 180 mm ekv.
Stabilizátor nélkül

1/50 mp 180 mm ekv.
Stabilizátorral

Kézi beállítási lehetőségek

Az Olympus mju 750-en nincs lehetőség a záridő és rekesz kézi beállítására. Az automatika 0,5-1/2000 közötti záridőt és F3,3-8 közötti rekeszértéket használ, Éjszakai tájkép témaprogramban pedig 4 mp a záridő. A fénymérés módját magunk is állíthatjuk mégpedig két értékben. Az ESP beállítás során a gép a teljes képmezőt figyelembe veszi a fénymérésnél, különös tekintettel a kép középső területére. Ez a mód tehát nagyjából az általánosan „középre súlyozott-nak” hívott fényméréssel egyenértékű. A szpot beállítás csak a kép közepét veszi igénybe az expozíciós értékek meghatározásakor. A fénymérést expozíció korrekcióval bírálhatjuk felül, amit +/-2 Fé között állíthatunk, 1/3 lépésenként.

Hasonló beállításokat kapunk az automata élességállításhoz is. Az iESP mód többmezős autofókuszt jelent, ilyenkor a gép a legközelebbi pontra állítja az élességet, míg szpot módban mindig a középpontot veszi figyelembe. Gyenge fényben az AF hajlamos a tévesztésre, ami szintén nem újkeletű dolog az ultrakompakt mezőnyben. Az autofókusz segédfényt sajnos kihagyták a gépből. Az automata élességállítási rendszer hangja ráadásul teljesen egyedi, legjobban a Chemotoxszal szembefújt, vergődő házilégy hangjához tudnám hasonlítani. Elsőre vicces, másodjára furcsa, harmadjára idegesítő. Az Olympus mju 750 Digital nem rendelkezik kézi élességállítási lehetőséggel.

A fehéregyensúly beállításába viszont beleszólhatunk. Az automata módon kívül, napfény, felhős, izzó, fénycső 1 (napfényhez hangolt, pl. lakásvilágítás), fénycső 2 (semleges fényű, pl. asztali lámpák), fénycső 3 (fehér fényű, pl. irodai fénycsövek) megvilágításokhoz hangolhatjuk. A teljes manuális hangolás ezúttal is hiányzik.

A készülék minden ízében a kezdő felhasználókat szolgálja, a közérthetőségre törekvő menü számos témamódot rejt. Ezt a módválasztó tárcsát SCN állásba forgatva érhetjük el. A témaprogramok menüje látványos, minden beállítás mellett látványos kis kép segíti a fotóst, az adott pont értelmezésében. A témamódok portré, tájkép, tájkép+portré, éjszakai, éjszakai portré, sport, beltéri, gyertyafény, önportré, gyenge fény, naplemente, tűzijáték, múzeum, étel, üvegen keresztül, dokumentum, aukció, sorozat 1 (a fókusz az első képkockán beállított lesz végig), sorozat 2 (minden képkockánál állítja a fókuszt), tengerpart és hó, vízalatti nagylátószög 1, vízalatti nagylátószög 2 (5 méterre fix fókusz) és vízalatti makró szituációkban használhatók. A Panoráma lehetőséget is ide sorolhatnánk, de ezt külön menü alól érhetjük el és csak abban az esetben aktív ha Olympus gyártmányú xD memóriát használunk a gépben.

A Olympus mju 750 Edit menüje is a kezdő felhasználókat célozza, mégpedig azokat, akik nem szeretnének utólag, számítógépes képszerkesztőkkel „matatni” a fotóikon. Sok szerkesztési lépés ugyanis már a gépen belül elvégezhető. Az elmentett képeket utólag fekete-fehérré, vagy szépia színhatásúvá konvertálhatjuk, amelyek külön fájlként mentődnek, így megmarad az eredeti színes fotó is. Világosságuk és színtelítettségük is állítható, +/- 5 fokozatban, aki pedig üdvözlőlapot vagy keretezett képet szeretne többféle feliratot (pl. Happy Birthday), vagy keretet tehet a képre. Igen, ezt a fényképezőgépet tényleg nem a profik zsebgépének szánta a gyártó, viszont a megcélzott kezdő átlagfelhasználók számára előnyt jelenthetnek ezek a funkciók.

Sorozat, videó

MPEG videó
640×480; 15 fps; 12 mp; 10,1 MByte

Kétféle sorozat közül választhat a felhasználó. Normál sorozatban másodpercenként 1 kép készülhet, maximum 3 fotó erejéig, ez nem túl nagy teljesítmény, viszont teljes méretű fotókat készíthetünk. Gyors sorozat módban a felbontás 2048 x 1536-ban maximált, cserébe 16 kép készíthető egyhuzamban, 3,5 kép/mp sebességgel.

Mozgóképfelvételnél 640 x 480, 320 x 240 és 160 x 120 pixeles felbontás választható. A legnagyobb és legkisebb felbontásban 15 kép/mp sebesség érhető el, míg 320 x 240-nél 30 kép/mp-el videózhatunk. A Quicktime MOV formátumban mentett mozgóképek mellé hangfelvétel is készül és másodpercenként kb. 0,8 MB tárhelyet igényel. Felvétel közben működik a fénymérés, de a zoomot nem használhatjuk, a gyújtótávolság azonban előre beállítható egy fix értékre.

Képminőség

Kezdjük a negatívumokkal! Az Olympus mju 750 objektíve színhibára hajlamos. A széleken és főleg a sarkokban jól látható a cián-magenta aberráció. A sarkok a felbontás szempontjából is problémásak. Nyitott rekesznél ezeken a területek elmosódottak és még szűkebb rekesznél is lágyak. A zaj mértéke sajnos még ISO 80 érzékenységen is jelentős, ami főleg a homogén, középtónusú, vagy sötét felületeken jelentkezik. Ennek nagyobb része színzaj, ami például az ég kékjénél, illetve hasonlóan egyszínű területeken lehet szembetűnő.

Az ISO 80-as érzékenységgel készült képeket szemlélve meg voltam róla győződve, hogy ISO 1600-nál zajtengert, vagy az erős zajszűrés miatt csak foltokat látok majd. Ehhez képest mondhatni kellemes meglepetés ért. A zaj mértéke persze rendkívül erős ISO 1600-on, de egy kis érzékelős kompakthoz képest jónak mondható. Alacsonyabb felbontást, vagy kisebb nyomtatási méretet választva egészen tűrhető minőséget kapunk.

A kép középső részein a felbontás is hozza az elvárható átlagos szintet és a színekre sem lehet panasz. Természetes, nem túlszaturált színeket mutatnak a képek.

Érzékenység – zajtartalom

ISO80, F3,3; 1/10 mp, 4893 kB
ISO100, F3,3; 1/13 mp, 4893 kB
ISO200, F3,3; 1/25 mp, 4381 kB
ISO400, F3,3; 1/50 mp, 4840 kB
ISO800, F3,3; 1/80 mp, 4898 kB
ISO1600, F3,3; 1/160 mp, 4868 kB


A fotók 21 °C hőmérséklet mellett készültek.

Sebesség

Az Olympus mju 750 Digital bekapcsolása után 1,6 másodperc telik el az élőkép megjelenéséig és pontosan ennyit kell várnunk, míg kikapcsolásnál visszahúzza az objektívet. Visszajátszás módban ez az érték már kissé hosszabb, az első kép 2,5 másodperc múlva látható a kijelzőn. Ugyanebben a módban kb. 1 másodpercre van szüksége a gépnek a képek közti lapozáshoz.

A legnagyobb felbontásban, kis tömörítéssel (SHQ) készült fotók memóriába mentése méretüktől függően 2,1-2,7 másodpercet vesz igénybe. A fotók méretét a használt érzékenység és egyéb jellemzők mellett a fotózott téma részletessége is befolyásolhatja.

Az autofókusz körülbelül a kategóriában megszokott sebességadatokat mutatja. Nagylátószögnél 0,5-0,6 másodperc alatt állít élességet a gép, míg tele állásban ez az érték 0,9-1 másodpercre is kitolódhat. A zoom teljes „áttekerése” 1,8 másodpercünkbe kerül.

Extra szolgáltatások

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az Olympus mju 750 Digital elsősorban a kezdő felhasználóknak készült. Ráadásul ezt maga a gép sem győzi hangsúlyozni. Az egyszerű kezelés és a kényelmi funkciók mellett a gép egy külön érdekességet, a Guide módot is beveti a fotósok kegyéért. A vezérlőtárcsáról közvetlenül elérhető Guide mód leginkább egy fotó oktató noteszhez hasonlít. Többféle fotós szituációt sorol fel, amik közül kiválaszthatjuk a nekünk tetszőt utasításokat kapunk, hogy milyen beállításokkal oldhatjuk meg. Ha kiválasztjuk például a sötétben való fényképezést, akkor megtudhatjuk, hogy be kell kapcsolnunk a stabilizátort, és/vagy emelnünk kell az érzékenységen. A gép eligazít minket a saját kezelését illetően. Egyetlen hátránya ennek a módnak, hogy magyar nyelvű beállítás nem lehetséges – ahogy a menünyelvek közül sem választható – így a fotós szakkifejezésekben, vagy a beállítható menünyelvben járatlanabbak számára nem sok segítség. Egyébként kitűnő ötlet. (Várhatóan ehhez a géphez is hamarosan elérhető lesz a magyar nyelvű frissítés, ami az Olympus Master Szoftveren keresztül tölthető majd át a fényképezőgépre.)

Annál jobb segítség viszont az élő hisztogram funkció, amely ráadásul két színnel jelenik meg, sima fehér grafikonon látjuk a teljes kép, míg zöldben a fókuszmezőn belüli terület árnyalateloszlását. Szintén dicséretes ötlet, dicséretes ötöst érdemel.

Egyedi funkciónak minősül – legalábbis az Olympus gépeire jellemző – a Pixel Mapping, amely a felhasználó kezébe adja a hibás pixelek eltávolításának lehetőségét. A Pixel Mapping lefuttatásával a gép kivonja a képalkotásból az érzékelő hibás pixeljeit, méghozzá a környező pixelek interpolációjával. Ezt a funkciót többnyire szakszervizek végzik más gépek esetén, így külön öröm, hogy az Olympus a felhasználó kezébe adja a lehetőséget. Használata persze csak ritkán, a gépkönyv szerint évente javasolt.

Az extra szolgáltatásokat olyan további lehetőségek jelentik, mint a képek katalogizálását segítő Naptár funkció, amellyel a készült fotók dátum szerint rendezhetők, vagy a két különböző időzóna beállítása rendszeres utazók számára. Szintén érdekes és ritkán látott színfolt az ébresztő szolgáltatás, bár energiatakarékossági okokból nem értem miért lenne értelme használni. A fotók mellé rövid hangüzenet is felvehető, és nem maradt ki a diavetítés lehetősége sem. Az utólagos vörösszem eltávolításról már szóltam, a képek e-mail csatolmányként való leméretezéséről (640 x 480, 320 x240) viszont még nem.

Az extrák közé sorolhatjuk az energiatakarékos üzemmódot és a közvetlen nyomtatást lehetővé tevő PictBridge kapcsolatot is.

Akkumulátor, memóriakártya

Az Olympus mju 750 Digital a gyártó házi formátumának számító xD memóriát használja. Ezt külön kell megvásárolnunk a géphez és a fájlméreteket figyelembe véve ajánlott az 512 MB-os beszerzése. Egy ilyen kapacitású kártyára legnagyobb képméretben, kis tömörítéssel 147, standard tömörítéssel 293 fotó menthető. Videóból körülbelül 6 perc 23 mp-et vehetünk fel rá.

A fényképezőgépben alapból 18 MB beépített memória áll rendelkezésre, amelyre 5 db teljes méretű kép, vagy 19 mp videó rögzíthető.

A fényképezőgép alap tartozéka egy LI-42B lítium-ion akkumulátor valamint a hozzá való LI-40C töltő. Az akkumulátor kapacitása 740 mAh. Opcionálisan használható a géphez a LI-40B típusú akku is, amely 660 mAh teljesítményű. A gyárilag mellékelt akkuval saját tesztünk alapján kb. 140 kép készíthető, kisebb kapacitású társa nagyjából 120 képig bírta. Ez az átlagostól némileg rosszabb teljesítmény, amihez hozzájön még, hogy az akkumulátor töltése kb. 300 percet vesz igénybe.

Tartozékok

  • driver/szoftver CD
  • használati utasítás
  • csuklószíj
  • lítium-ion akkumulátor (LI-42B)
  • töltő (LI-40C)
  • USB kábel
  • A/V kábel

Összegzés

-Oli nagypapa, mi az a rekeszérték? – kérdezte naiv arccal a kis felhasználó. -Ne törődj, vele gyermekem! Csak nyomd a gombot! – válaszolta Oli nagypapa, odanyújtva neki a féltenyérnyi Olympus mju 750-et.
-Játssz szépen! – simogatta meg az apróság kis buksiját. A kis lurkó pedig önfeledt játékba kezdett az új szerzeménnyel. Mit sem törődött ő a képszélek homályával, vagy a képzajjal. Éjszaka sem akarta használni a gépet, hiszen akkor minden rendes kisgyerek alszik már. Élvezte a szép színes, nagyméretű képeket, a kezébe illő, kis masinát, a csinos, esőálló fémházat és ha elakadt valamiben a gép még ki is segítette. Különben is, kit érdekel a kromatikus aberráció?! Istenem, a gyermeki boldogság!

A fényképezőgépet a Olympus Hungary-től kaptuk kölcsön a kipróbálás idejére.

Ha bemutatónk segített a gép kiválasztásában, a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja az oldal működését. Köszönjük!

Tesztképeink:

Olympus mju 750 Digital tesztfotók