Röviden: Panasonic DMC-LS1 teszt

0

Stabilizátor:

A Panasonic DMC-LS1 optikai stabilizátoráról ódákat lehetne zengeni. Ki ne került volna olyan helyzetbe, hogy egy kevésbé jól megvilágított téma megfelelő fotózására azért nem volt lehetőség, mert a vaku hatótávolságán már kívül volt, de a fényviszonyok miatt már csak nagy érzékenységgel lehetett felvétel készíteni. Jó esetben ilyenkor már nem kapunk bemozdult felvételt, ekkor viszont sajnos a kész kép már jelentős képzajt tartalmazhat. Ilyen formában az optikai stabilizátor (még ha közvetett módon is) csökkenti a képzajt, hiszen nem muszáj minden esetben nagyobb érzékenységre kapcsoni.

Sokak számára persze felmerül a kérdés: vajon mennyivel drágítja meg a gépet egy ilyen optikai képstabilizátor. Nos, hasonló képességű, de optikai stabilizátor nélküli fényképezőgépet más márkából jelenleg bruttó 55-60e Ft-ért vásárolhatunk meg. A Panasonic DMC-LS1 viszont bruttó 65e Ft. Vagyis a kérdésre a válasz: alig érezhetően.Külső:

A fényképezőgép a mostani kompakt gépek méretéhez igazodik, vagyis kicsivel nagyobb, mint egy cigarettásdoboz. A géptest műanyagból készült, fém betétet csak az objektív körüli rész kapott. A biztos fogás érdekében az előlapra kis kiemelkedést tervezett a Panasonic, amely bizony jó szolgálatot is tesz, sokkal biztosabb érzés ezt a gépet megfogni, mint azokat, amelyek egyáltalán nem rendelkeznek markolathoz hasonlító dudorral sem.


Az állványmenet is műanyagból készült, elhelyezése sajnos nem ideális: a gép sarkára került. Így sem az optikai tengely, sem a tömegközépponthoz nem került közel, de egy előnye mindenképpen van ennek a pozíciónak: állványra helyezve a gépet így mind a memóriakártya, mind az akkumulátorok cserélhetők maradnak.Képérzékelő:

A DMC-LS1-ben 4 Mpixeles, 1/2,5″ típusú CCD dolgozik. Az érzékenységet a gép automatikusan is képes megválasztani a megvilágítás és az objektív fényerejének függvényében, de a fotós is választhat ISO64, ISO100, ISO200 és ISO400 értékek közül.

Legnagyobb felbontásban 2304×1728 pixeles fotókat készíthetünk, de választhatunk 2 Mpixeles (1600×1200), 1,3 Mpixeles (1280×960) vagy VGA felbontást is. Sőt, akár HDTV formátumban (16:9 oldalarány, 1920×1080 képpont) is elmenthetjük felvételeinket. A képek mentése csak JPEG formátumban lehetséges, a tömörítési fokot kétféle érték valamelyikére állíthatjuk be.

Kijelző:


A gép hátuljára átlagosnál nagyobb méretű, 2″-os folyadékkristályos megjelenítő került, ennek felbontása azonban nem túl nagy: 85 ezer képpont. Fotó készítése előtt a komponálást csak az LCD-n végezhetjük, a gépre átnézeti kereső nem került. Ez elsősorban sötétben okozhat gondot, hiszen az LCD-n csak 1/8 mp-nek megfelelő képet láthatunk, még akkor is, ha éjszakai témamóddal dolgozunk. A kijelzőn lejátszás során nagyított képet is nézhetünk, ekkor 2x, 4x, 8x, 16x mértékű belenagyítást eszközölhetünk.

Kezelés:

A kis gépre került kezelőszervek egymáshoz viszonylag közel helyezkednek el, egyrészt a gép tetején bal oldalt, másrészt a hátlap bal oldalán találhatjuk ezeket. Mivel az LCD a hátlap több mint felét elfoglalja, a Panasonicnak nem volt túl sok helye, hogy a kezelőszerveket jobban szétossza. Erre azonban nincs is szükség, a kialakított elrendezés nagyon logikus és könnyen használható kezelést tesz lehetővé. Felül a főkapcsolót, az exponáló gombot és körülötte a zoom vezérlőt, a program-tárcsát és a stabilizátor üzemmódját kiválasztó nyomógombot találjuk, míg a hátlapra a kijelzőn megjelenített információk mennyiségét megváltoztató Display gombot, a négyirányú navigáló nyilakat, a menü gombot és a törléshez/sorozat módhoz használható gombot találjuk. Jó megoldás, hogy a vezérlőnyilak mindegyike egy-egy külön funkciót is megvalósít felvétel módban:

fel: exp. kompenzáció, exp. sorozat és fehér-egyensúly finomhangolása

le: gyors lejátszás mód (felvétel prioritásos)

balra: önkioldó

jobbra: vaku mód.

Így aztán a menüt viszonylag ritkán kell használnunk.Objektív:

A Lumix DC Vario optika fizikai fókusztávolsága 5,8-17,4 mm, amely kisfilmes rendszerbe átváltva megfelel 35-105 mm-nek. A fényerő átlagos, nagylátószögnél f/2,8, míg tele állásban f/5,0. Igaz, ez utóbbi hajszálnyival elmarad az átlagos f/4,8 értéktől. A rekesz kétféle értéket vehet fel, a teljes fényerőn kívül kb. 2,8 Fé-kkel lehet kisebbet használni, ezt azonban nem blende szűkítéssel, hanem ND szűrő beugrasztásával éri el a gép (aminek következtében a mélységélesség nem változik).

Az objektívet a gép kikapcsolt állapotában két, automatikusan a frontlencse elég ugró műanyag lamella védi a környezet hatásaitól.A fókusztávolságot a nagylátószögű álláson kívül 9 értékből választhatjuk ki, amely a 3x-os átfogású kompakt gépek optikái között átlagos érték.

A stabilizátort kétféle üzemmódban működtethetjük: Mode 1 állásban a stabilizátor folyamatosan működik, megkönnyítve ezzel a komponálát is, Mode 2-ben viszont csak akkor kapcsol be, amikor az exponáló gombot lenyomtuk. Ez utóbbi nagyobb hatékonyságú stabilizálást tesz lehetővé, hiszen az exponáló gomb teljes lenyomása már kis mértékű elmozdulást eredményez, amit a Mode 1 állás már figyelembe venne, pedig a képre ez a mozgás még nem kerülhet rá.
A fényképezőgépet makró állásba kapcsolva nagylátószögnél 5 cm-es tárgytávolságot is használhatunk, amely során 60 mm széles témával kitölthetjük a teljes képet. Makrózáskor a zoom is használható, tele állásban messzebbről készíthetünk felvételeket, de a lefedettség gyengébb lesz, ilyenkor a legkisebb befogható terület szélessége 103 mm.

Vaku:

A kis méretű gépre csíkszerű vaku került, amely az optikai tengelytől 3,5 cm-re helyezkedik el. Bár a távolság nem nagy, a készített felvételeken vörösszemet nem tapasztaltunk még derítő vakuzásnál sem, igaz, ez alkattól és megvilágítástól is függ. A használható vakuüzemmódok a szokásos auto, kikapcsolt, derítés, vörösszem-hatás csökkentő módokon kívül tartalmazzák a lassú szinkron választás lehetőségét is.

Kézi beállítási lehetőségek:

A DMC-LS1 alapvetően automata gépnek készült, így nem kell csodálkozni rajta, hogy kézzel nem túl sok minden állítható be.

A korábban már említett érzékenység értéken kívül megadható a fehér-egyensúly (kézi beszabályozás is lehetséges), az AF mód (nagy területű, 5 pontos, 3 pontos, vagy középpontos), a hosszú záridő max. értéke (1/8..1 mp).

A teljes automatikus és egyszerűen kezelhető (piros szív) módon kívül program-automatika is használható. A program-tárcsán két téma-mód állást találunk, melyekbe a kövektező módok valamelyikét rendelhetjük: portré, sport, tájkép, éjszakai tájkép, éjszakai portré, tűzijáték, party/belső tér, hó. Képeffektek használatakor hideg, meleg, fekete-fehér és szépia hatások érhetők el, valamint használhatunk természetes, standard vagy vivid (telített) színeket is.

A fehér-egyensúly automatikus álláson kívül beállítható napfény, felhős, izzó értékekre, valamint kézi beszabályozás is rendelékezésre áll.

Sorozat, videó:

A Panasonic DMC-LS1 háromféle sorozat-módot nyújt. Lo (vagyis lassú) sorozatnál 2 kép/mp-cel, Hi (vagyis gyos) sorozatnál 4 kép/mp-cel készíthetünk sorozatot az adatlap szerint, egyaránt 4 képig (4 Mpixel, Fine). Méréseink szerint a lassú sorozatban 1,92 kép/mp míg a nagy sebességű sorozatban 3,8 kép/mp érhető el. Ezen kívül használhatunk ún. végtelen sorozatot is, amikor a kártya gyorsaságától függő sebességgel készíthetjük a sorozatot a kártya teljes kapacitásáig. A max. sebesség ilyenkor 1,5 kép/mp.

A videórögzítés 320×240 vagy 160×120 pixeles felbontásban lehetséges 30 vagy 10 kép/mp frissítéssel. A mozgóképek mellé hangot nem rögzít a gép, de a felvételek időtartamát csak a memóriakártya szabad kapacitása korlátozza. Az optikai zoomot csak a felvétel megkezdése előtt állíthatjuk be, felvétel közben már nem változtatható, ekkor digitális zoom sem alkalmazható. A felvétel során a fénymérés aktív, de a fókusz a felvétel elején beállított távolságban marad.

Sebesség, késleltetés:

A fényképezőgép az átlaghoz képes gyorsan bekapcsolható, a gomb megnyomása után 1,9 mp-cel már látható az LCD-n az élőkép. Ez egészen jó érték, hiszen az optikát ki is kell tolnia a gépnek. Az élességállítás folyamata átlagos, nagylátószög esetén 0,5-0,8 mp-ig, tele állásban 0,6-1,2 mp-ig tart a fókuszálás a témától és a megvilágítástól függően.

Extra szolgáltatások:

Ha az extra szolgáltatásokról kezdünk beszélni, mindig az adott kategória átlagától való eltérést vizsgáljuk. Ebben a kategóriában persze megszokott, hogy nem lehet kézzel rekeszt választani, így ha ez a gép kínálna ilyen lehetőséget, akkor azt megemlítenénk. Rekesz-előválasztás ugyan nincs, kézi üzemmód sincs, így e téren nem dicsérhetjük meg a gépet, de az optikában található stabilizátor mindenképpen fontos és igen hasznos része a kis gépnek. Ez bizony fontos lehet, ha nincs lehetőség állvány használatára, de a fénymennyiség nem teszi lehetővé nagyobb zársebesség alkalmazását (és nem akarunk, vagy nem tudunk nagyobb érzékenységet használni).

Ezen kívül mindenképpen extrának számít az automatikus expozíció-sorozat támogatása, amely 3 képet készít 1/3, 2/3 vagy 1 Fé különbségekkel, hogy a fénymérés esetleges hibáját így áthidalhassuk. Szintén ritkaság, hogy a képek leméretezése használható felbontásokba is történhet, itt 1600×1200, 1280×960 vagy 640×480 pixeles képeket hozhatunk létre. Alkalmazhatunk képkivágást is, amelynek során a kész képekből bizonyos részletek kivághatók, s elmenthetők új képként.

Mind a felvétel, mint a lejátszás során használhatunk hisztogramot, igaz ez utóbbi esetben a kiégett részek nem villognak, így csak az eloszlásfüggvényre támaszkodhatunk. Ennek támogatása ma még nem mindennapos. Felvételkor az LCD-n segédrácsot is megjeleníthetünk a komponálás megkönnyítése érdekében.
A képeket és videókat a gép belső 14 MB-os memóriájába, vagy SecureDigital kártyára menthetjük. A 4 Mpixeles felbontást figyelembe véve mi legalább 256 MB-os SD kártya megvásárlását javasoljuk.

A fényképezőgép működtetéséhez két ceruzaelem, vagy AA NiMH akkumulátor használható. A program-tárcsa economy állásában az LCD gyengébb háttérvilágítása következtében kisebb fogyasztás érhető el.

Az LS1 bal oldalán találhatjuk a csatlakozásokat, ide a kombinált videó kimenetet és USB csatlakozóját, valamint az egyenáramú adapter bemenetet helyezték.


A fényképezőgép dobozában a gép, a kezelési útmutatók és a szoftvereken kívül a következők találhatók:

  • videó és USB kábel
  • csuklópánt
  • 2 alkáli elem

Értékelés:

A fényképezőgéppel készített felvételek jó minőségűek, a képzaj ISO64 és ISO100 érzékenységnél nem jelentős, hosszabb záridőknél jobban érzékelhető. Érdekes megfigyelni, hogy a homogénebb felületeknél a zajszűrés mennyivel hatékonyabb, mint a részleteknél. A kromatikus aberráció közepes szintű. A képfeldolgozás során a ferde vonalak leképezése nem az igazi, az antialias szűrő nem túl hatékony, így sok a pixeles rész. Ezen kívül néhol moiré hatás is jelentkezik. Ezeket leszámítva a képek részletgazdagsága jó, az UnSharp maszkos élesítést sem vitték túlzásba, így fehér kontúrok nem jelennek meg a kontrasztos élek mentén, illetve lehetőség van ezáltal még utólagos élesítésre.

A Panasonic DMC-LS1-et azoknak a családi- és hobbifotósoknak ajánljuk, akik szeretnének kevesebb fényben is bemozdulásmentes képet készíteni, s szeretnék kihasználni a stabilizátor adta lehetőségeket.


A Panasonic DMC-LS1 ára bruttó 65 ezer forint, amely nagyon közel van a hasonló képességű, de nem stabilizált optikás kompakt 4 Mpixeles 3x-os zoomos gépek árához. A gépet a kipróbálás idejére a Panasonictól kaptuk kölcsön. Köszönjük!