Sony E 18-55mm f/3,5-5,6 OSS

0

Bemutatás

A Sony kitobjektívként kínálja E 18-55mm f/3,5-5,6 OSS optikáját az Alpha NEX cserélhető objektíves tükör nélküli fényképezőgépeihez. A kitobjektív hallatán többségünknek az egyszerű megoldások, a kompromisszumos képminőség, és a gyenge építési minőség juthat eszünkbe. Nos, a Sony az E 18-55-nél odafigyelt, s azt már a tesztünk legelején leszögezhetjük: az építési minőséggel semmi baj nincs. De erről egy kicsit később.
Ha csak vázat vásároltunk, s mégis ilyen objektívet szeretnénk, akkor meglepően mélyen kell zsebünkben nyúlni, az ár ugyanis 95 ezer Ft.

A magas ár miatt már komoly minőségre számítunk, ezért ennek megfelelően az értékelések során nem az átlag kitobjektívek képességeihez, hanem a magasabb kategóriás prémium optikákhoz hasonlítunk majd.

A NEX fényképezőgépek APS-C méretű képérzékelője miatt a 18-55mm-es gyújtótávolságú objektív látószöge egy kisfilmes 27-83 mm-es optikáéhoz hasonló. A fényerő teljesen átlagos, nagylátószögnél f/3,5, tele állásban f/5,6. Mivel a NEX gépekben nincs szenzorstabilizáció, így a kézremegés ellen csak az objektívbe épített stabilizátorral védekezhetünk, mely e modellbe is beépítésre került (erre utal az OSS – Optical Steady Shot – jelzés is ).

Az objektív elé 49 mm-es szűrőket tekerhetünk fel, az AL C-SH112 jelű szirom formájú napellenzőt tartalmazza a gyári csomag.

Használati tapasztalatok

Már említettük, hogy az objektív építési minőségére nem lehet panasz. A Sony E 18-55mm f/3,5-5,6 OSS teljesen fém burkolatú, amely fém bajonett csatlakozót, fém objektív tubust, fém zoomgyűrűt és fém fókuszgyűrűt jelent. Az objektív belső részében azonban már műanyagot alkalmaztak, így zoomolást követően az objektív kibújó részének tubusa is műanyag.

Méretét tekintve átlagosnak mondható, tömege azonban a fém felhasználása miatt kissé nagyobb, mint amit ránézésre gondolnánk, no meg amit a kategóriától általában elvárunk (194 gramm). Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy egy használatra felvértezett NEX-7 ezzel az objektívvel együtt már 536 grammot nyom.

Az élességállítást bár nem ultrahang motor végzi, mégis kellően gyors, s szinte hangtalan. Az objektív belső élességállítású, így a frontlencse se nem fordul el, se nem mozog előre-hátra a fókuszálás során.

Az élességállító gyűrű sűrű bordázatú, 1,3 cm szélességű, s az objektív elején helyezkedik el. A fókuszgyűrű nincs közvetlen fizikai kapcsolatban a lencsetagokkal, a kézi élességállítás során csak a fókuszmotort vezéreljük.

A zoomgyűrű ugyanolyan barázdáltságú, mint a fókuszgyűrű, a megkülönböztetéshez itt szélesebb kialakítást választottak, mely 2 cm-nyi bordázott részt eredményez. A zoomgyűrű elfordítása könnyed, nem nevezhető se túl lazának, se keménynek. A gyűrűt ráadásul a teljes zoomtartományban szinte azonos nyomatékkal forgathatjuk, nincs akadás, vagy nehezebben járó rész. A teljes gyújtótávolság tartományt a gyűrű 90 fokos elfordításával járhatjuk be.

Az optika tubusán sem kapcsolót, sem távolságskálát nem találunk.

Színhiba

Kromatikus aberráció szinte a teljes zoomtartományban észlelhető, de teljes tele állásban már nem tapasztalunk színi hibát. A hiba mértéke egyébként átlagos, s rekeszeléssel jól csökkenthető. Legrosszabb esetben (40 mm, nyitott blende) 10 Mpixelre vonatkoztatva 4-5 pixel elszíneződésére kell számítanunk. Ez 10×15 cm-es papírképnél 0,2 mm, 60×40 cm-es nyomatnál pedig 0,8 mm szélességű csíkként jelentkezik.

Geometriai torzítás

Azt semmiképpen sem mondhatjuk, hogy nincs geometriai torzítás, ugyanis mind nagylátószögnél, mind végállásban látható ilyen hiba. A mértéke sem csekély, sőt, kissé átlag feletti. Teljes nagylátószögnél még hordótorzítással találkozunk, de 27 mm-nél már párnatorzítás figyelhető meg, mely a zoom végéig meg is marad.

Geometriai torzítás1,2% hordótorzítás


0,5% párnatorzítás


0,7% párnatorzítás


0,4% párnatorzítás

Peremsötétedés

A sarkok sötétedése sem csekély, főleg kisebb gyújtótávolságnál, illetve nyitott blendénél. A zoom végefelé már nyitott blendénél sem komoly a peremsötétedés.

Peremsötétedés


34%

18%

19%

10%

Makró, közelfényképezés


14 cm munkatávolság,
78 mm széles lefedés

Az objektív közelpontja 25 cm, mely gyári adatok szerint 0,17×-es leképezési arányt hoz. Próbáink során nekünk 78 mm széles témával sikerült lefedni a teljes képet, ehhez 14 cm-es munkatávolság (nem tárgytávolság!) tartozott. Ez az APS-C szenzor méretét figyelembe véve 1:3,3 (0,3×-es) leképezést jelent, ami jóval kedvezőbb, mint a gyári adat.
Összességében tehát nem rossz ez az eredmény, ráadásul a legkisebb tárgytávolságnál nincs jelentős geometriai torzítás, igaz, a sík felületnél a sarkok már kissé kiesnek a fókuszból.

Képminőség

A Sony E 18-55mm f/3.5-5.6 OSS képminősége kissé átlag alatti. Igaz, 24 Mpixeles APS-C szenzorral vizsgáltuk, ami komoly kihívás bármely objektívnek. A tapasztalataink azt mutatják, hogy nyitott blendével a képközépen kívül máshol nem tudja kirajzolni az ekkora felbontáshoz szükséges részleteket, de még 1 blendével szükebb rekesznél is akadnak gondok. A képsarkok általában lágyabbak, s az aberrációk miatt ezeken a területeken kicsit szét is esik a kép, csak F8 rekesznyílástól nevezhetjük elfogadhatónak itt a képminőséget.

Értékelés

A Sony E 18-55mm f/3,5-5,6 OSS optikája összességében árához képest kicsit kevesebbet nyújt, mint várhatnánk. A tesztünk végeredménye igazából nem rossz, de a torzítás lehetne kevésbé erőteljes, illetve a képsarkok minőségét jó volna javítani. Vagy az árat csökkenteni.