SunBounce Bounce-Wall

0

Mi célból?

Ahogy ma reggel én is feltettem a „Mi célból?” kérdést egy vadidegen, vélhetően direkt marketinges telefonálónak, úgy a T. Olvasó is rögtön nekünk szegezhetné a kérdést, „Mi célból kell ilyet használni?”

A kérdés jogos, s szükséges is, hiszen önmagában még nem egyértelmű, hogy egy ilyen eszköz mire is jó. Legalábbis azoknak nem, akik még nem merültek el a világítástechnika alapjaiban. De természetesen valahol el kell kezdeni, így mi is segítünk ennek megértésében.

A kevés fényben történő fotózáskor két fő dolgot tehetünk annak érdekében, hogy képeink jól sikerüljenek. Egyrészt emelhetjük az érzékenységet a bemozdulás elkerülése érdekében (ha még van hová), másrészt használhatunk vakut kiegészítő fényforrásként.

Ha rendszervakuval fotózunk, óhatatlanul problémákba ütközhetünk, főként ha nincs méretes fehér felület a közelünkben, amire villantva indirekt világíthatnánk (pl. mennyezet, vagy fal). Ilyen esetben marad a direkt vakuzás, vagy jobb esetben off-camera shoe szinkron kábellel esetleg rádiós kioldóval eltávolíthatjuk a villanót a váztól. Ezekben az esetekben azonban kemény fényeket hozunk létre, melyek éles árnyékokat eredményeznek.

Jópár cég kitalált már különféle lágyító előtéteket, mini szoftboxokat. Ezek együttes célja, hogy a vaku kvázi pontszerű fényét valamilyen úton nagyobb felületű fényforrássá alakítsa, hogy ezt direkt, indirekt, vagy diffúz technológiával oldja-e meg, az igazából részletkérdés, csak a szükséges teljesítményt befolyásolja.
Korábban igen népszerűek voltak a LumiQuest fényterelői, legalábbis sok fotósnál láttam ilyet. Azóta kissé megemelkedett ára miatt talán a vásárlórétege is szűkült. Az ok, amiért felhoztam ezt a kiegészítőt csupán annyi, hogy a SunBounce Bounce-Wall elve is hasonló. A lényeg, hogy a vaku fényét fehér (vagy színezett) lapra irányítjuk, majd az erről a lapról visszaverődő indirekt fénnyel világítjuk meg modellünket.
Nyilvánvaló, hogy minél nagyobb felületet használunk, annál lágyabb fényeket kaphatunk.

Sunbounce Bounce-Wall

Másik oldalról közelítve viszont azt mondhatjuk, hogy hiába lágyítunk és kreálunk nagy felületet, ha a fény csak fentről érkezik. Szebb világításunk lesz, ha enyhén oldalról (tipikusan kb. 30 fokból) tudunk villantani.

A két elvet ötvözte a SunBounce, amikor a Bounce-Wall-t megalkotta.

A Bounce-Wall

A SunBounce Bounce-Wall tehát nagy méretű reflektor felületet és oldal irányból történő világítást tesz lehetővé a fényképezőgépekhez kapható forgatható fejű rendszervakuk segítségével.

A készlet a fényképezőgép állványmenetébe csavarozható konzolból, a konzol végén ülő gombfejből, a gömbfejre illeszkedő karmos tartóból és magából a derítőlapból áll.

A konzol két, bordákkal megerősített műanyag szelvényből áll, melyeket könnyedén összecsavarozhatunk. Felületét finom, bársonyos tapintású festékkel vonták be. Ez egyébként az összes fekete színű alkatrészre igaz.

A két kar, a gömbfejjel és a karmos tartóval

A gömbfej a kar végén lévő két rögzítési pont bármelyikébe becsavarható. A gömb rácsos, bordázott kialakításán jól látható, hogy a gyártó a tervezésnél a tömeg minimalizálására törekedett.

A gömbre a karmos tartó csipesz szerű rögzítéssel csatlakozik. Ez a reflektor lapot tartó kar a konzolhoz hasonlóan bársonyos tapintású festést kapott, ami a gömbfej bordázott kialakítása miatt nagyon gyorsan kopik.

A reflektor lapok a hullámpapírhoz hasonló felépítésűek, anyaguk azonban a szintén könnyű de időjárásálló műanyag. A reflektív rész mérete 29,5×17 cm (500 cm2 felület, szemben pl. a cikk elején említett Lumiquest 80-20 kb. 150 cm2-ével).
Az egész rendszer kompletten összerakva nem nyom többet 195 grammnál!

Tapasztalatok

A SunBounce Bounce-Wall-t egy tükörreflexes középkategóriás fényképezőgépen próbáltuk ki. Ha portrémarkolatot nem használunk, akkor kicsit kényelmetlen a portré állású fotózás, mivel ez esetben (a balra fekvő fényterelő lap miatt) pont ellentétesen kell forgatni a gépet, mint ami megszokott (itt: az óramutató járásával ellentétesen, a markolatot fogó jobb kezünk alul lesz).
Persze felmerült bennünk is az ötlet, hogy esetleg megfordítjuk a Bounce-Wall-t, s átrakjuk a jobb oldalra, de ez esetben a markolaton már nem fér el a kezünk. Portrémarkolat alkalmazása esetén viszont bőséggel marad hely a kezünknek, igaz, nem a portrémarkolat részen, hanem a gép saját markolatán kell fognunk a vázat.

A készített fotók alapján számomra úgy tűnik, hogy a terelőlap mérete még lehetne nagyobb. Ha már olyan könnyű az egész, lehetett volna A3 méretű lapokat alkalmazni (egyetlen hátrány a szélben történő fotózásnál a nagyobb kilengés).
A készített fotókat normál fotózási jelleggel készítettem, némelyeket közelebbről, míg másokat kissé távolabbról. Nyilvánvaló, hogy a közelebbi fotóknál jobb hatása kell legyen a Bounce-Wall-nak, ami részben igazolódott is.

A várt lágy fények többé-kevésbé megvalósultak, bár én személy szerint jobb eredményre számítottam. Az oldalsó világítás viszont sok esetben egyértelműen természetesebb hatást adott, mint a direkt vakuzás, ráadásul a különféle színezetű lapokkal sokkal könnyebb eltalálni a megfelelő színhőmérsékletű megvilágítást.
A Galaxy Gold állítólagos „arcra arany, háttérre fehér fény” megoldását nem sikerült igazolni. Véleményem szerint erre egyébként is csak akkor lenne esély, ha az arany felület tükörsima lenne, s nem diffúz jellegű, ahogyan itt. Ettől függetlenül az ezzel készült fotó is szép lett, de hasonló a végeredmény az arany-fehér lappal is.

A SunBounce Wall-Bounce kétféle kivitelben kapható. Az egyetlen ezüst reflektort tartalmazó változat ára 29.900 Ft, míg a nálunk járt, hat fényterelőt tartalmazó Pro kitért 59.900 Ft-ot kell fizetnünk.
A derítőlapok egyébként külön-külön is beszerezhetők, a zick-zack ezüst/fehér, a zick-zack arany/fehér, az ezüst és az arany lapok egyenként 7.490 Ft, míg a zebra arany/ezüst és a Galaxy arany/fehér 8.990 Ft-ba kerül.

A termék hivatalos forgalmazója a Pálvölgyi Digital Kft.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!