ThinkTank Glass Limo hátizsák

0

Ha az a szót halljuk „objektívtok”, többünknek bizonyára a nadrágszíjra fűzhető kis oldaltokok jutnak eszünkbe, melyben bevetésre készen, biztonságban várakoznak optikáink. Átlagos fixekhez és alapzoomokhoz kiváló megoldás, de ha természetfotósok vagyunk, vagy egyéb más okból nagy telét vagyunk kénytelenek magunkkal cipelni, az objektív védelme mindjárt bonyolultabbá válik. Nem csak méret, de amiatt is, hogy ezek a „lencsék” többnyire jóval drágábbak is, tehát nem árt rájuk jobban vigyázni.

A nagyobb objektívekhez készült tokok számtalan variációja van forgalomban. A jó minőségű megoldások egyike a neves ThinkTank fura nevű Glass Limo hátitáskája. A fura név jelentése rögtön világossá válik a fentiek ismeretében. Bizony, ez egy valódi limuzin az „üvegjeink” számára. Belső kialakítása azonban lehetővé teszi, hogy nem csak nagyobb teleobjektívek, de akár teljes fotós felszerelés is szállítható legyen benne.

Egy filigrán, oszlopszerű kialakítású, vagyis karcsú hátizsákról van szó, mely már az első kézbevételnél nyilvánvalóvá teszi, hogy nagyon egyben van. Nem csak az anyagválasztás és minőség első osztályú, de a sok helyen megerősített, komoly tartással rendelkező hordeszközről süt a professzionalizmus.

Amúgy semmi hivalkodót nem találunk rajta, inkább visszafogott, hagyományos külső jellemzi, nagyon kevés díszítéssel és minden porcikájában az adott rész feladatának megfelelő anyaggal. A felszereltségétől függően 1,1-1,8 kilós hátizsák két oldalt és elöl külön felfogató öveket kapott a kiegészítők számára. A cég nagyon ügyel arra, hogy rendszerként működjenek táskái, így a nagyobbakra kiegészítő tokokat aggatva egy egész moduláris felépítésű táskaerdőt is összelegózhatunk. Az alap modell külső méretei: 53,33 × 22,9 × 23,4 cm.

A ThinkTank Glass Limo persze magában is megállja a helyét. Két oldalt jól szellőző zsebeket kapott, kevésbé értékes tárgyaink (mondjuk egy kulacs) számára, de ugyanezen zsebek fölé két mellékelt pántot csatolva az állványt is biztosan felfogathatjuk.

Elöl egy nagy, fémcipzárokkal nyitható rekesz található, melynek falában kisebb zsebek is helyet kaptak. A készítők odafigyelését jól mutatja, hogy minden zseb szélét világoskék szegély jelezi, így gyengébb fényben is könnyedén megtaláljuk őket.

A nagy belső tárolótér szintén két méretes fémcipzárral nyitható a teljes elülső fal lehajtását követően. Ebben a kipárnázott falban is helyet kapott két nagyobb, gondosan megjelölt cipzáras, hálós zseb kártyáknak, töltőnek, kábeleknek és egyéb féltettebb kiegészítőinknek.

Belül a cég termékeinél megszokott világosszürke, vastag párnázat fogad, mely a felszerelést kímélő mikroszálas huzattal fedett. Egyetlen hatalmas rekeszt kapunk, melyhez egy hosszú, L-alakban meghajlítható, és 7 kisebb térelválasztó jár. Két végük tépőzáras, így a táska belső falára bárhol feltapaszthatók, szinte tetszőleges pakolórekeszeket alakítva ki fotós eszközeink számára. Ha csak nagy teleobjektívet akarunk szállítani két további speciális párnát is kapunk. Egyet az optika bajonett részének, egy vastag, párnázott gyűrűt pedig a frontrészének rögzítésére és védelmére.

A Glass Limo belső mérete 22,1 × 49,5 × 21,1cm. Ez bőven elegendő, hogy normál felszerelésből megfelelő helyet biztosítson egy profi DSLR váz és 5-8 objektív részére. Ha elsősorban teleobjektív szállítás a feladata, akkor ideális esetben egy 800mm F5,6-os napellenző nélküli tele, kényelmesen pedig egy 600mm F4-es teleobjektív fér el benne. Gépvázzal egy 500mm F4-es objektívre csatolt pro tükörreflexes vázat említ a gyártó.

A táska alja keményített és az alsó részre erősített párnagyűrű a több kilós objektíveket is megvédi a véletlen földre koppanás rezonanciáitól. A keményített alj vastag gyöngyvászon anyagot kapott, de egyéb (pl. műanyag) védőréteget nem. A táska ennek ellenére is kismértékben ellenáll az időjárás, vagyis a por, fagy és eső viszontagságainak, de egy mellé csomagolt kék tasakban külön esővédő huzatot is találunk hozzá, ha kellemetlenebb időjárással kell szembenéznünk.

A hátizsákként, és laza válltáskaként is hordható Glass Limo hátsó részét úgy alakították ki, hogy minél kényelmesebb legyen a viselése. A két vállpánt széles és vastag párnázatot kapott, mely könnyen szellőzik, és hasonló, több centi vastag, légátjáró tömést kapott a hátat érő rész is. A két pánt a mellrészen összekapcsolva tehető biztosabbá, alul pedig egy műanyag csattal záródó deréköv található, mely a két oldalán lévő csatokat kioldva le is vehető. A táska alján lévő tépőzáras fület felhajtva kiegészítő, párnázott öv is felszerelhető a zsák alsó részére, mely további tokok felerősítésére is alkalmas.

A ThinkTank Glass Limo egy konzervatív megjelenésű, igazán profi minőségű objektívhordozó, mely nem csak névleges feladatát képes ellátni, de apró és könnyen végrehajtható változtatásokkal normál fotós hátizsákként, vagy egy kisebb modulokból összeépített táska-rendszer központi darabjaként is megállja helyét. Mindenképpen profi felhasználásra ajánljuk, amit kb. 55 ezer forintos ára is jól tükröz. Aki kisebb felszerelést – mondjuk egy 300mm vagy 500mm-es teleobjektívet – cipelne annak a 42 ezer forintos Glass Taxi zsákot ajánljuk helyette. Ugyanaz a minőség, némileg kompaktabb méretben.

A terméket a ThinkTank Photo hazai forgalmazója bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük!