SIRUI K-10X és K-20X gömbfejek

0

Állványok között nem igen tudunk olyat kitalálni, amire a SIRUInak ne lenne valami jó válasza. Fejek esetében azonban ennyire nem rózsás a helyzet. Bár kiváló gömbfejeket kínál a SIRUI, sőt, gimbal fej is megtalálható náluk, a 3D fejeket azonban valamiért hanyagolják.

Gömbfejből viszont jópár modell elérhető, a legkisebb C és CX sorozattól a G, GX, KX sorozatokon keresztül egészen a monopodokra való L-ig.

Cikkünk tárgyai tehát felső kategóriás darabok, terhelhetőségük ennek megfelelően igen komoly: a K-10X 20 kg-ot, a K-20X 25 kg-ot bír el, tömegük mégis kedvezően alakul, ugyanis 350 és 400 grammot nyomnak.

SIRUI K-10X

SIRUI K-20X

SIRUI K-10X

SIRUI K-20X

Mindkét fejhez egy szütyőt is kapunk, ami akkor tesz jó szolgálatot, ha többféle fejet is magunknál kívánunk tartani.

A fejeken három forgatógomb található. A legalsó a függőleges tengely mentén történő körbeforgatást engedi, vagy éppen rögzíti, felette a gömb szorítását befolyásoló gomb helyezkedik el, a minimális szorítóerőt beállító tárcsával, míg fentre a talp enyhe előre-hátra mozgatását lehetővé tevő gombot helyezték el.

A minimális szorítóerő beállításával elkerülhetők az olyan balesetek, amikor a gömb kioldását követően a gép az objektívvel együtt hirtelen előre bukik, kockáztatva ezzel az objektív lencsetagjainak épségét.

Panorámázásnál a függőleges tengely mentén történő forgatásnál 15 fokonként bejelölt skála segíti a precíz beállítást, míg a felszerelés egyensúlyának beállításakor illetve makrózáskor az előre-hátra tolható talp segíthet, ami a kisebbik K-10X-nél 2,5 cm, a K-20X-nél 3,7 cm mozgásteret enged.

Főként tájképezésnél, de más alkalmakkor is fontos lehet a vízszint beállítása, amelyet összesen három vízmérték is segít. A fent elhelyezett két dimenziós libellán kívül oldalt további két egy dimenziós vízmérték foglal helyet, amely normál és portré állásban is alkalmas a vízszintezésre.

A fényképezőgép állványfejről történő leemeléséhez egy kioldó gombot alakítottak ki az állványtalpat fogadó blokk közelében. Ezt megnyomva lecsúsztathatjuk a fejről a fényképezőgépet, persze ezt megelőzően a korábban említett rögzítő gombot is oldanunk kell.

SIRUI K-10X

SIRUI K-10X

SIRUI K-20X

SIRUI K-20X

A SIRUI K-20X füles csavarja

Ahogyan a bevezetőben már jeleztük, a két fej között gyakorlatilag alig van eltérés. A nagyobb teherbírású K-20X gyorscseretalpja méretesebb és jár hozzá egy füles csavar is, amivel könnyebben, szerszám, vagy pénzérme nélkül is rögzíteni a talpat a fényképezőgéphez. A K-10X esetében a talp eleve ilyen füles csavarral lett szerelve.

A SIRUI K-10X és K-20X gömbfejeket az AdvesPhototól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!
A SIRUI K-10X ára bruttó 35.990 Ft, a K-20X-ért 38.990 Ft-ot kell fizetnünk, míg a még komolyabb K-30X és K-40X 45.990 és 51.990 Ft-ba kerül.

A SIRUI K-10X főbb paraméterei:

Magasság 93 mm
Talp méret 60×49 mm
Terhelhetőség 20 kg
Tömeg 0,35 kg

A SIRUI K-20X főbb paraméterei:

Magasság 98 mm
Talp méret 50×54 mm
Terhelhetőség 25 kg
Tömeg 0,4 kg

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!