Új szabvány a D-SLR-ek között (4/3

0

Eddigi lehetőségek

Az eddigi digitális tükörreflexes gépek általában az elterjedt filmes profi vázakra épültek. Ennek következtében leginkább a Nikon F vagy Canon EF bajonettes, elterjedt optikáit részesítették előnyben a gyártók. Az Olympus eddig nem készített cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépet, a Kodak pedig vegyesen alkalmazta a Nikon és a Canon optikáit (pl. DCS520 Canon optikákat támogatott, míg a DCS620x Nikon objektíveket használt). Az új megállapodás értelmében nem lesz szükséges más gyártók különböző illesztésű optikáit használni, így a Kodak és az Olympus is könnyebb helyzetbe kerülhet a D-SLR-ek piacán.

Canon EF bajonett

Canon EF bajonett. Nincs szükség rá?

Inkompatibilis szabvány a kompatibilitás jegyében

A „Four Thirds System” elnevezésű rendszer egyik fő eleme a 4/3″-os érzékelő alkalmazása. A fix méretű érzékelő lehetővé teszi ehhez a mérethez professzionális optikák kifejlesztését, melyeket ezen rendszerben épült gépek között cserélni lehet majd. Az FTS kialakítású digitális tükörreflexes gépek így eltüntethetik a kompatibilitási problémákat, melyeket a Nikon és Canon által használt különböző bajonettek okoznak. Ez előnynek tekinthető. Komoly hátrány azonban az, hogy teljesen új objektíveket kell kifejleszteni, vagyis nem használhatók a filmes gépekhez már kiforrott és jó áron beszerezhető objektívek. A piac szabályainak értelmében ez azt is maga után vonhatja, hogy az FTS-hez illeszkedő optikák drágábbak lesznek, mint a filmes SLR, illetve eddigi D-SLR gépeknél alkalmazható objektívek.

Fókusztávolság-szorzók, méretes objektívek

Igen sok gyártó azon fáradozik, hogy miként tudna a 35 mm-es film méretét legjobban megközelítő érzékelőt alkalmazni. Az ennél kisebb méretű érzékelők ugyanis azt eredményezik, hogy az optika által vetített kép csak egy részét fogja fel a szenzor, emiatt látszólagos fókusztávolság növekedés lép fel. A Canon EOS-D30 esetében például 1,6x-es, míg a Nikon D1 esetében 1,5x-es fokusz-szorzót kell alkalmazni. A Kodak DCS 760-nál a fókusztávolság-szorzó mindössze 1,3x-es. A Canon legújabb D-SLR gépénél pont ezt a szorzót szeretné lecsökkenteni a normál 1x-es értékre. Ennek következtében a nagylátószögű objektívek is könnyen alkalmazhatóak lesznek (vagyis a 28 mm-es fókusztávolság valóban 28 mm-es lesz).

Az FTS 4/3″-os szenzorának következtében az elterjedt objektívek alkalmazása esetén igen nagy szorzóval kellene dolgoznunk. Az FTS objektívek azonban pontosan ehhez a mérethez lesznek kifejlesztve. A kisebb érzékelőméret miatt az FTS optikák rövidebbek lesznek, mint a normál filmes tükörreflexes gépeknél alkalmazott objektívek. Ez a hatás érzékelhető a nem professzionális digitális fényképezőgépek esetében is, elég, ha csak a Minolta DiMAGE 5-re, vagy a Fujifilm FinePix S602Z-re, esetleg az Olympus C-720UZ-re gondolunk, ahol viszonylag kis mérettel tudnak elérni 200 mm-nél nagyobb fókusztávolságokat. Ez egyértelműen a kicsi érzékelőméret miatt következik be.

Jó ez nekünk?

A kérdés már csak az, vajon melyik változat lesz elterjedtebb? Jó-e az, ha a már megszokott, kipróbált, befutott rendszert egy teljesen új rendszer kívánja leváltani? Jó ez nekünk, vagy ebből csak az FTS szülőatyjai profitálhatnak? Melyik lesz a legelterjedtebb? A napjainkban már sok gyártó által sűrűn alkalmazott Nikon illetve Canon optikás megoldás, vagy a Kodak és Olympus által „eröltetett” 4/3-os szabvány, amelyhez egyelőre más cégek nem csatlakoztak. Tippelni nem szeretek, ígyhát ezt majd a piac eldönti helyettem.
(A helyzet pikantériája, hogy a Kodak által a Photokinán bejelentett legújabb D-SLR gép teljes méretű érzékelővel dolgzik. Vajon miért nem az új 4/3-os szabványban készítették el az új gépet?)

Photokina frissítés

4/3-os gép gyanánt egy modell gépet állítottak ki, amit persze nem lehetett kézbe venni. Úgy tűnik, hogy a rendszer még messze van az eladható állapottól. Az Olympus és a Kodak által kiadott bejelentésnek kicsit ellentmond, hogy a kiállított fényképezőgépnek mind a váza, mind pedig az optikája akkora, mint egy kisfilmes gép ezen összetevői. Így a kisebb érzékelő lapkának nem sok említhető előnye marad.