Vanguard Alta CA203AGH és CA234AP

0

Komolyabb kompakt ultrazoom, méretesebb, nehezebb prémium kompakt, testesebb MILC, vagy akár DSLR fényképezőgép alá is bátrán ajánljuk a Vanguard Alta szériáját, amely jelenleg három méretben kapható, de az Alta+ sorozatban találunk nagyobb tripodokat is, szintén fejjel együtt, de akár anélkül is.

Vanguard Alta CA203AGH (CA203AT)

A Vanguard Alta CA203AGH kis méretű, háromlábú fotóállvány, amely akár kitobjektíves, vagy könnyebb objektívvel szerelt DSLR-ek alá is ajánlható. CA203AGH és CA203AP néven pisztolymarkolatos gömbfejjel, illetve panorámafejjel is forgalomba került (maga az állvány a CA203AT nevet viseli, de csak szettben, fejjel együtt kapható). A csupán 1,6 kg-os tömege könnyű hordozást tesz lehetővé, bár összecsukott hossza bőven 60 cm feletti, így ha utazáshoz vinnénk magunkkal, komolyabb helyigénnyel kell számolnunk, mint a Nivelo szériánál.
Sajnos az állvány mellé táskát nem mellékelt a gyártó, talán ezzel azt sugallva, hogy nem kifejezetten utazó állványnak szánja. Azt azonban így is sajnáljuk, hogy puha, szivacsos borítás nem került a lábak felső részére, így terepen a vállon hordás se lesz kifejezetten jó élmény.

Az viszont már elsőre látszik, hogy a komolyabb állványok közé tartozik, hiszen lábait nem csak egyetlen szögre, de 20, 40, 60 vagy 80 fokosra is terpeszthetjük a lábak felső részén megtalálható szürke gomb megnyomása után. Bár a lábak alapján a legkisebb magasság igen kedvező lehetne, a hosszú középoszlop miatt a minimális magasság mégis 58 cm. Szerencsére azonban a Vanguardnál gondoltak azokra, akik szeretik a makrózást, így két megoldás is kínálkozik az ennél alacsonyabb fotózásra.

Egyik a középoszlop alján kialakított, szabványos állványmenettel ellátott talp, amelyre fejjel lefelé felhelyezhetjük a gépet. Ilyenkor a gép dőlését a lábak szögével, illetve magasságának állításával módosíthatjuk. A talpra való felcsavarozás előtt a tehertartó kampót ki kell csavarnunk, ekkor válik láthatóvá az 1/4″-os csavarmenet.

Másik lehetőség, hogy leszereljük az alsó talpat, kihúzzuk a középoszlopot, s fejjel lefelé helyezzük azt vissza. Ez már több lehetőséget kínál, hiszen a fej mozgékonyságát is kihasználhatjuk.

Más kérdés, hogy ez a fejjel lefelé állapot nem tűnik ideálisnak, kicsit nehézkes így a fotózás, de jobb, mint a semmi.

Az alumínium állvány lábait egyébként 3 szekcióból alakították ki, maximális magassága 126 cm. Ha a középoszlopot is kihúzzuk, akkor 157 cm magasra emelhetjük a gépet, ami már nem teszi szükségessé a nagy hajlongást, görnyedést. Mindez a mellékelt pisztolymarkolatos gömbfejjel értendő.

A lábak végére gumi talpakat helyeztek, ezeket fixen szereltek fel, így tüskére nem cserélhetők. Az egyes szekciók kinyitáshoz a műanyagból készült ráhajtós elvű gyorsszorítókat használhatjuk.

A csavarodásmentes alumínium középoszlop fej felfogató talpa alján a már ismerős, narancssárga gumigyűrűt találunk, amely a középoszlop véletlen nyitása esetén tompítja az esést.

A középoszlopra GH-30 jelű pisztolymarkolatos gömbfejet szereltek, amely az Espod szériánál bemutatott modellhez képest komolyabb szolgáltatásokat is kínál. A szorítást itt is a markolat felett elhelyezett henger forgatásával állíthatjuk be, s ezzel is oldhatjuk azt. Ez még mindig a kicsit kényelmetlenebb megoldás, továbbra is a ravaszhoz hasonló módszert tartom kényelmesebbnek, ez azonban csak a komolyabb fejek tulajdonsága. Plusz lehetőség azonban, hogy a markolat dőlésszögét bizonyos határokon belül, öt pozícióba állíthatjuk, ami főként kisebb magasságból való fotózásnál ad nagyobb kényelmet.

A gömbfejet természetesen szabadon beállíthatjuk, s rendelkezésre áll portré állás is. Emellett a gyorscseretalpat fogadó rész 360 fokban el is forgatható (azon kívül, hogy maga a fej egésze is körbefordítható 360 fokban).
Vízmértéket ezúttal is a markolat felső részén találunk, amely csak a normál vízszintezéshez lesz használható, a portré álláshoz nem.

A fényképezőgép felhelyezését a már említett gyorscseretalp segítségével végezhetjük el, a talp 30×30 mm méretű, hátulján pedig kihajtható fül segíti a gyors felcsavarozást. A gép fejre helyezésekor, ha helyesen illesztettük azt a helyére, a reteszelő kar automatikusan a helyére ugrik. Leemelés előtt a műanyag reteszelő kart kell nyitnunk, amely levétel után nyitott állapotban marad, hogy megkönnyítse a gép állványra helyezését.

A Vanguard Alta CA203AT terhelhetősége 5 kg, amely középkategóriás DSLR és valamely könnyebb zoomobjektív alá is elegendő tartást ad (a szokásos 2×-es túlméretezéssel számolva).

A Vanguard CA203AGH ára (a gömbfejjel együtt) bruttó 37.900 Ft.

A Vanguard Alta CA203AGH főbb tulajdonságai
Min. magasság fejjel 58 cm
Max. magasság fejjel 126 cm
Max. magasság fejjel és kihúzott középoszloppal 157 cm
Összecsukott hossz 64 cm
Legnagyobb csőátmérő 20 mm
Legkisebb csőátmérő 14 mm
Szekciók száma 3
Terhelhetőség 5 kg
Fej magassága 11 cm
Tömeg 1,58 kg

Vanguard Alta CA234AP (CA234AT)

A Vanguard Alta CA234AT típusszámából arra gondolhatnánk, hogy ez lesz a nagyobb, méretesebb állvány. Ez azonban nem így van. A CA234AT különlegessége nem a magasabbra nyithatóságából fakad, hanem a kisebb összecsukott hosszban, amelyet három helyett négy szekció alkalmazásával értek el.

E változatból is kétféle kapható, a pisztolymarkolatú gömbfejes (CA234AGH) és panoráma fejes (CA234AP) verzió. Nálunk ez utóbbi járt. Csupasz, fej nélküli változat (CA234AT) külön ebből az állványból sem kapható.

A négy szekcióból felépített lábakat az előző modellnél ismertetettek szerint szintén 20, 40, 60 és 80 fokban terpeszthetjük. A lábak kialakítása teljesen megegyezik az előbb ismertetett modellével, szintén mellőzték a puha borítást, s fixen rögzített gumi talpakat alkalmaztak. A szekciók nyitásához, illetve szorításához a már megismert ráhajtós rögzítő használható. Itt is elérhető a középoszlop alján a tehertartó kampó, illetve alatta az állványmenet és a fix talp, valamint ennél az állványnál is behelyezhető fejjel lefelé a teljes középoszlop.

A középoszlopot itt is egy szárnyas anyával oldhatjuk, a véletlen kioldás esetén az erős lecsapódást a középoszlopra helyezett narancssárga színű gumi gyűrű csillapítja.

A CA234AP-re PH-33 jelű panoráma fejet építettek, amely a fel-le döntésen kívül 360 fokban körbeforgatható. A forgathatóságot ráadásul két helyen is elérjük, egyrészt az oldalsó vastagabb oldásával a döntés tengelye alatt elfordulva, másrészt a felső részen a kisebbik kar oldásával a kar felett elfordulva. Utóbbi a gép portré orientációjának beállítását is egészen könnyen lehetővé teszi (a döntés után 90 fokos elforgatás).
Bár az állványra nem került vízmérték, a fejen találunk egyet, igaz, annak felső, forgatható részére, így a portré állás helyes beállítását már nem segíti, csak a normál vízszintezéshez használható (ráadásul mivel nem az állványon, hanem a fejen található, így a panorámázáshoz sem ideális ez a megoldás).

A fényképezőgép felhelyezésére szintén 30×30 mm-es gyorscseretalpat használhatunk, a talpat rögzítő kar itt is reteszelt kialakítású, s a gép levétele után a helyén marad, azaz felhelyezés előtt nem kell azt külön kinyitnunk.

A Vanguard CA234AP ára (a panoráma fejjel együtt) bruttó 46.900 Ft.

A Vanguard Alta CA234AP főbb tulajdonságai
Min. magasság fejjel 47 cm
Max. magasság fejjel 128 cm
Max. magasság fejjel és kihúzott középoszloppal 155 cm
Összecsukott hossz 56 cm
Legnagyobb csőátmérő 23 mm
Legkisebb csőátmérő 14 mm
Szekciók száma 4
Terhelhetőség 5 kg
Fej magassága 9 cm
Tömeg 1,55 kg

A Vanguard Alta állványokat a Triponttól kaptuk tesztünkhöz. Köszönjük!