Vanguard Tracker 323AB 250 állvány szett

0

A Vanguard Tracker 323AB 250 főként a komolyabb fotósok igényének kielégítésére készült. 10 kg-os teherbírásával elsődlegesen a méretesebb, nehezebb gépek (pl. DSLR-ek) tulajdonosainak lesz ideális társa.

A Vanguard Tracker LT-32 állvány lábait három szegmensben alakították ki, ezeket gyors kioldású szorítókkal rögzíthetjük. Az egyes szegmensek kör keresztmetszetűek, de ennek ellenére nem fordulnak
el, így az egyes szegmensekhez tartozó szorítók mindig egy vonalba esnek majd. A legvastagabb szegmensnél 32 mm átmérőjű, a legvékonyabbnál 23 mm átmérőjű feketére festett alumínium csövet használtak.

A szorítók erősségét szabadon állíthatjuk az oldalukon lévő csavar kilazításával vagy meghúzásával. Ehhez egy külön fémkulcsot is kapunk, melyet az egyik lábra erősítettek.

kinyitott lábakkal

felhúzott középoszloppal

Az állvány kényelmes hordozásához minden láb felső része habszivacs bevonatot kapott. A lábak végén gumi sapkákat találunk, ezeket fixen rögzítették, vagyis nem cserélhetjük le őket pl. fém tüskékre.

A lábakat egyenként terpeszthetjük ki, ehhez a láb felső részén található nyomógombot kell benyomnunk. Fixen 25, 50 és 80 fokos szögre állítható a leírása szerint, de akár teljesen síkra is szétnyithatók a lábai.

Persze hiába a szétnyitható láb, ha a középoszlop fixen lenne rögzítve. Szerencsére ez itt nem áll fenn, a hatszög formájú középoszlopot szükség esetén kivehetjük, sőt, fejjel lefelé is visszarakhatjuk. Ezen túlmenően pedig a középoszlop alján eleve van egy 1/4″-os állványcsavar, amelyre közvetlenül a fényképezőgépet csavarhatjuk. Ha esetleg mégis erre szeretnénk felerősíteni az állványhoz mellékelt gömbfejet, arra is van lehetőség, hiszen a fejhez adnak egy 1/4-3/8″ átalakítót. Más kérdés, hogy ez a művelet (levenni a középoszlop tetejéről a fejet, belecsavarni az átalakítót, feltekerni a középoszlop aljára) sokkal tovább tart, mint magát a középoszlopot kiemelni és megfordítani. Ennek inkább akkor lehet jelentősége, ha az alsó részbe egy másféle fejet illesztünk, vagy a Vanguard fejet egy másik féle állványra kívánjuk rászerelni.

alacsony állás

teljesen szétterpesztve

láb rögzítést feloldó gomb

középoszlop fejjel lefelé

Maradva még a középoszlopnál azt azért érdemes tudni, hogy vízszintesen nem helyezhetjük be az állványba, vagyis teljesen szétterpesztett lábaknál már nehézségeink adódhatnak. Ekkor jön nagyon jól a középoszlopból kihúzható alsó kis fej, amelyre az 1/4-3,8″ átalakítóval felhelyezhetjük a fejet.

Térjünk át a szettben mellékelt fejre, amely esetünkben az SBH-250 (emiatt szerepel a szett nevében is a 250-es szám).

A fejen összesen négy elforgatható szorítógomb található, ezek közül egy a talp rögzítésére, egy a fej függőleges tengely körüli körbeforgatására, míg egy-egy a gömbfej rögzítésére/szorításának beállítására szolgál.

vízszintezők

Ez utóbbi kettőből az egyik rögzíti a gömbfejet, míg a másik a rögzítetlen állapot keménységét hivatott beállítani. A gombok vége műanyag borítást kapott, de belsejük fémből készült, így strapabírásukkal nem lehet gond.
A fej alsó részén 5 és 15 fokonként bejelölt skálát hoztak létre a panoráma fotózás megkönnyítésére. Vízmértékből kettő került a fejre, mindkettő a talp közelében található, s természetesen egymásra merőlegesen helyezték el őket.

talp

1/4-3/8″ átalakító

eltolható állványtalp

A talp 50×40 mm méretű, ebből kettőt is mellékeltek a csomagban. A talp fejre történő felfogatásánál 1,5 cm szabad mozgásunk van az egyik irányban, amely például makrózáskor jöhet jól a tárgytávolság finomabb beállításához.

A fej terhelhetősége is komoly, a gyártó erre 20 kg-ot adott meg, amely az állványhoz képest szükséges minimális túlméretezést bőven magába foglalja.

Az állványt és a fejet karton dobozban kapjuk, külön tokot nem kapunk, de a könnyebb hordozhatóság kedvéért a gyártó egy kényelmes vállpántot is mellékel.

A Vanguard Tracker 323 AB 250 kit főbb paraméterei:

Min. magasság középoszloppal 46 cm
Max. magasság 142 cm
Max. magasság kihúzott középoszloppal 176
Összecsukott magasság fej nélkül 66,5 cm
Összecsukott magasság fejjel 78 cm
Legnagyobb csőátmérő 32 mm
Legkisebb csőátmérő 23 mm
Szegmensek száma 3
Terhelhetőség (állvány) 10 kg
Terhelhetőség (fej) 20 kg
Tömeg (állvány) 2,68 kg
Tömeg (fej) 0,58 kg
Össztömeg 3,26 kg

A láthatóan sok helyzetben jól használható, nehéz gépeknek is stabil támaszt nyújtó állványt 43.000 forintért vásárolhatjuk meg.

Az állványokat a Vanguard márkát idehaza képviselő Computer Emporiumtól kaptuk a teszt idejére. Köszönjük!