Yongnuo YN-560 IV vaku

0

Nem is olyan rég írtunk a Yongnuo 560-as vakuszériájának harmadik modelljéről, de már itt a negyedik. Pár hónappal ezelőtti bemutatónkat éppen azzal kezdtem, hogy bizonyára népszerű termék lehet a széria, ha már a harmadik generációját éli. A negyediket látva már biztos vagyok benne, hogy közkedvelt termékről beszélhetünk.

Az egyes generációk között nincs nagy technológiai ugrás, de azért a hongkongi gyártó mindig tesz az újabb modellbe valami újdonságot. A III-as modell újítása a beépített rádiós vevő volt, vagyis a villanót a fényképezőgépre csatlakoztatott YN560-TX adóval vezérelhettük. A IV-es modell nem csak rádiós kioldású vevőként, de adóként (triggerként) is használható, így távolról vezérelhetünk vele más hasonló vakukat, külön rádiós kioldó nélkül. Egy YN-560 IV-et feltehetünk például a fényképezőgép vakupapucsára is kioldhatunk vele más ugyanilyen típusú, vagy YN-560 III-as vakukat.

Mindezt leszámítva ugyanazt kapjuk mint a korábbi modellnél. A YN-560 IV méretre és külalakra megegyezik az előddel, leszámítva a kék színű típusjelzést. Alján fém erősítésű, strapabíró, egypontos csatlakozótalp található, melyet egy csavaros rögzítőkerékkel erősíthetünk a fényképezőgép vakupapucsához. Gombkiosztása és kezelése is 95%-ban ugyanaz, mint korábban. Kulcsszáma 58-as, ami 105mm-es állásban, teljes kisütésnél érvényes. Elején a megszokott AF segédfény vörös ablaka látható.

Borítása jó minőségű műanyagból készült és elődeihez hasonlóan jól összerakottnak tűnik. Tömege elemek nélkül 350 gramm, méretei pedig: 60 × 190 × 78 mm.

A YN-560 IV 4 db AA méretű (ceruza)elemmel vagy ugyanilyen akkumulátorral működik. A jobb oldalt nyíló nagy akkumulátor ajtó, fémzsanérral erősített. A vaku teljesítménye változó lehet, az elemek kapacitásától és fajtájuktól függően. Alkáli elemekkel 100-1500 közötti villanást ad meg az adatlap.

Használhatjuk külső akkumulátorral is, melynek bemenete a bal oldalán lévő gumilap mögött található. A gyártó az SF-17C vagy SF-18C típusokat ajánlja hozzá. A külső táp bement mellett kapott helyet a szinkron (PC) csatlakozó is. Segítségével kábeles csatlakozással is kioldható a villanó.

A készülék egy hosszú ON/OFF gombnyomásra, apró csipogással éled. Folyadékkristályos, narancs színnel háttérvilágított kijelzője ugyanaz mint a korábbi modellé, és ugyanazokat az adatokat tartalmazza leszámítva a TX (rádiós adó) mód ikonját, valamint aktiválásának kijelzését.

Az 560-as sorozat összes tagja manuális, így nem meglepő, hogy ezúttal is ilyen készüléket kapunk, azonban a TTL mérést leszámítva igen csak megpakolták szolgáltatássokkal.

A YN-560 IV a következő üzemmódokat kínálja:
Manuális (M)
: a vaku teljesítményét a fotós állíthatja 1/1 (teljes erősségű villanás) és 1/128 között a jobb és bal iránygombokkal. A beállított teljesítmény fokozat csak ebben a módban érvényes, ha átváltunk például rádiós módra, ott külön teljesítmény leosztási érték lesz érvényben. A fel-le gombokkal a beállított érték +/-0,3 vagy 0,7 fényértékű finomhangolására van mód. A teljes kisütés utáni átlagos újratöltési idő alkáli elemekkel ~3 mp.

Rádiós adó (TX)
: a legújabb üzemmód, melyben fővakuként, rádiós kioldással (2.4G) vezérelhetünk több hasonló egységet. A rádiós kapcsolat 100 méterig működőképes, ehhez persze be kell állítanunk a megfelelő kommunikációs csatornát (max. 16), és esetleg vakucsoportot is. A kioldó módot a felső gombsor két középső gombjával kapcsolhatjuk be, melynél az AC (Activation) felirat jelenik meg a képernyőn. Ez a gombpár eltér a korábbi verziótól, ahol itt a vakucsoportot választhattuk ki.

Rádiós vevő (RX)
: a vaku egy másik YN-560 IV, vagy 560 TX vezérlő jelére villan.

Segédvaku 1 (S1)
: a készülék egy másik vaku fényére azonnal elvillan.

Segédvaku 2 (S2)
: a készülék egy másik vaku mérővillanása után aktiválódik. Beltérben 20-25 méterig, kint 10-15 méteren belül képes érzékelni más villanók fényét.

A Zoom gombbal a motoros állítású villanófej pozícióját hangolhatjuk össze az objektíven beállított gyújtótávolsággal, így a vaku a kép látószögének megfelelő területet villant be. A zoom 24, 28, 35, 50, 70, 80 és 105mm-es fix értékekre állítható. Amennyiben 24mm-nél nagyobb területet szeretnénk bevilágítani kihúzhatjuk és a villanófej elé fordíthatjuk a YN-560 IV beépített nagylátószögű előtétjét. Az előtét mellett egy kis fehér derítőlap is helyet kapott a portréalany szemében lévő csillogás előcsalogatásához.

A lágyság növelhető indirekt vakuzással is, például a közeli fehér falra, vagy plafonra villantva. Ehhez a korábbiakhoz hasonlóan forgatható fejet kapunk. A fej elcsavarásához vagy döntéséhez nincs szükség kioldógombra. -7 és +90 fok között hat pozícióban dönthetjük (-7, 0, 45, 60, 75, 90 fok). Ugyanígy kézzel forgatható a fej, mely balra 180, jobbra 90 fokban fordul.

A MODE gombbal beállíthatunk stroboszkópos villanás sorozatot is, melynél a teljesítmény 14 és 1/128 között állítható és finomhangolásra nincs mód. A megadott teljesítmény függvényében beállíthatjuk azonban, hogy milyen gyakorisággal (1-100 Hz) és mennyit (2-100) villanjon a készülék. A stroboszkópos sorozattal egyetlen képen ábrázolhatunk egy mozdulatsort.

A vaku nagysebességű sorozatra is képes, ami nem összekeverendő a HSS móddal, vagyis a nagysebességű szinkronnal. Arról van szó, hogy sorozatfényképezésnél többször is képes elvillanni, ameddig futja a teljesítményéből. A villanási idő a teljesítmény függvényében 1/200 és 1/20 000 mp között változik. Színhőmérséklete 5600 K.

Canon fényképezőgépeken hátsó redőnyre szinkronizált villanásra is képes, amennyiben beállítjuk azt a gép menüjében.

A felső gombsor első két kezelőszervének lenyomásával beléphetünk az Fn menübe, mely a készülék egyedi opcióit tartalmazza. Itt többek között beállíthatjuk, hogy a különböző üzemmódokban mennyi idő után kapcsoljon ki automatikusan, összevonhatjuk a rádiós kioldó vakucsoportjait, letilthatjuk a hangjelzést, vagy visszaállíthatjuk a gyári értékeket.

Aki rendelkezik már egy előző sorozatú YN-560-nal és szeretne egy újat, érdemes elgondolkodnia az új modellen, hiszen egy hasznos plusz funkciót kap a rádiós kioldással. Aki előző generációs Yongnuo vakuja mellé kioldót tervezett vásárolni, az is jól jár vele, hiszen egy teljes értékű újabb vakut kap a trigger funkció mellé. De ha terveink között csak egy olcsó, nagy teljesítményű vaku szerepelt…. nos, ebben az esetben sem fogunk mellé ezzel a készülékkel, hiszen egy viszonylag könnyen kezelhető, jó minőségű, és valóban erőteljes villanó, mely még a rádiós szolgáltatás nélkül is megéri a pénzét.

A vakuhoz alaptartozékként egy tépőzáras gyöngyvászon puha tok, és egy műanyag talp jár, melyekkel együtt bruttó 32 360 forintos áron vásárolható meg a Mikrosatnál.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!