Címlap 2020

Archívum

Heti Fortepan – 2. A 60-as évek Budapestje a legismertebb lengyel fotósnő képein

Csak negyvenes évei derekán kezdett autodidakta módon fotózni, mégis Zofia Rydet az egyik legismertebb lengyel fotográfus. Egy szerelmi viszony miatt többször megfordult Magyarországon az 1960-70-es években. Képein gyerekek és idősek hétköznapjai és a budapesti piacok tradicionális világa elevenedik meg.

Drága a CFexpress? Itt a megoldás (vagy nem)!

A Zitay olyan adaptert dobott piacra, amely jóval olcsóbb NVMe külső SSD-vel helyettesítheti a drága CFexpress kártyát.

Jövő héten szerdán Sigma bejelentés!

Nagy valószínűséggel a már kiszivárgott 105 mm-es makróobjektívet jelenti be a japán gyártó, de egyes pletykák szerint több új objektív is érkezik szeptember 30-án.

A világ legkisebb telezoomja Sony FE-re: Tamron 70-300mm f/4,5-6,3 Di III RXD

A Tamron folytatja a könnyű és kis méretű, Sony E bajonettes full-frame MILC-eken használható objektívek fejlesztését, ezúttal a világ legkisebb és legkönnyebb telezoomját jelentette be ehhez a rendszerhez.

Hivatalos: Canon EOS C70

RF bajonettes videókamerát dob piacra a Canon a Cinema EOS termékcsaládján belül.

Párás ‘cine’ hatást adó szűrők a Momenttől

Nem csak a videósok, de a fotósok is felhasználhatják kreatív ötleteik kivitelezésére a cine-hatású Moment szűrőket.

Galéria: Canon RF 85mm f/1,2 L USM (DS) (tesztfotók)

Még az EOS R5-tel együtt járt nálunk a 85mm f/1,2 L USM, amelyet külön még elkértünk egy tesztre. Igaz, a második körre a DS változatot kaptuk, de így még izgalmasabb volt a munka. Szerencsére már az első körben, a nem DS változattal is készítettünk portrékat, így mindkét objektívvel rendelkezünk tesztfotókkal. Elképesztő, amit ezek tudnak!

Újabb rendszervaku-mini stúdióvakut dob piacra a Profoto, itt az A10!

Okostelefonos alkalmazással is vezérelhető a Profoto A1X továbbfejlesztett változata, az A10.

Készül a Rights Manager, a Facebook szerzői jogvédő modulja

Ha szeretnéd tudni, ki teszi közzé a Facebookon posztolt képeid és videóid, menedzselni szeretnéd a tartalmaidhoz kapcsolódó jogokat, akkor jelentkezz a Facebook készülő Rights Manager moduljára.

MacOS-re is elérhető mától a Nikon webkamera szoftvere

Egyre több gyártó kínál DSLR-hez és MILC-ekhez olyan szoftver, amely webkamerakánt való használatot tesz lehetővé. Most a Nikon állt elő a saját, béta állapotú programjának macOS-es változatával.

NÉPSZERŰ CIKKEK

Gyárlátogatás a Fujifilm Sendai gyárába

Billy és Marc, azaz a Fuji fiúk ezúttal a Fujifilm egyik gyáregységét mentek megnézni. Útjukról videóbeszámolót készítettek. Ebben a gyárban készül a Fujinon XF...

Élethűbb szemek 3 egyszerű lépésben

Glyn Dewis videójából megtanulhatjuk, hogyan kaphatunk élethűbb, rajzosabb szemeket portréinkon, mindössze néhány lépésben. Összefoglalva a műveleteket, ezek a következők: 1. lépés: szemek kijelölése (ellipszis kijelölő eszköz,...

Így készíts házilag körvaku helyettesítőt

A fotózás fele szakértelem, a másik fele barkácsolás - tartja a mondás. Bizony, van benne valami, bár az is tény, hogy a - közhellyel...

A nagy sebességű vakuszinkron (HSS)

Egy készülő cikkünk kapcsán derült fény arra, hogy nálunk még nem jelent meg cikk a vakuszinkron idő okáról, illetve az emiatt szükséges nagy sebességű vakuszinkronról. Bár a fórumunkban már kiveséztük a témát, azt elég nehéz megtalálni, így szükségesnek éreztük, hogy egy könnyebben fellelhető cikkben is összefoglaljuk a tudnivalókat. Írásunkból a kezdők is megérthetik az okokat, a következményeket és az összefüggéseket.

Hogyan válasszunk monitort?

Nem csak fényképezőgépeknél, de monitorok kiválasztásánál is gondban lehetünk, ha nem tudjuk pontosan, mire érdemes figyelni és mi alapján válasszunk. Cikkünkben a monitorok fotósok számára legfontosabb tulajdonságaival ismertetjük meg az Olvasókat, s olyan gyakorlati jellegű ötleteket adunk, amely segít a szükséges monitor kiválasztásában.