Fuji gépek 3. generációs SuperCCD-vel

0

A múlt héten már hírt attunk arról, hogy a Fujifilm a január végén mutatja be legújabb 3. generációs SuperCCD-vel szerelt digitális fényképezőgépeit. Ez meg is történt, a bemutatott gépek adatlapjai már tegnap óta az Index Digicam Mellékletének adatbázisában is szerepel.

Fujifilm FinePix S2 Pro
Fujifilm FinePix S2 Pro A FinePix S1 Pro rég várt utóda. Az S1 Pro-t pont két évvel ezelőtt jelentette be a japán cég és az első SuperCCD-vel szerelt fényképezőgépek egyike volt. Az S2 Pro, ahogy az új modellt nevezni fogják, sokmindenben hasonlít elődjéhez, de ahogy az elvárható, tervezésekor figyelembevették a leggyakoribb kifogásokat is. A legszembetűnőbb újdonság természetesen a hihetetlenül magas felbontás. Az S2-vel készített képek legnagyobb felbontása 12,1 millió (4256 x 2848) pixel. Ezt a felbontást a 6,1 millió pixeles, 3. generációs SuperCCD produkálja. Az elődhöz képest megnőtt a fotós mozgástere is, mivel nem csak feldolgozott JPEG és TIFF, de az S2 Pro-val módosítatlan CCD RAW fájlok is menthetők. A reménykedőket elkeserítendő: a CCD fizikai mérete változatlan, így továbbra is számolni kell a másfélszeres gyújtótávolság szorzóval.

Persze ekkora adatmennyiség tárolása és kezelése is speciális megoldásoka igényel. Már az S1 Pro is fel volt készítve a SmartMedia kártya mellett az IBM Microdrive-ok kezelésére. Nincs ez másként az S2 Pro esetében sem. A fényképezőgépben lévő CompactFlash Type II-es kártyahelyben az IBM Microdrive-ok teljes skálája használható. A kártyára mentett adatok mozgatása a korábban megszokott USB port mellett FireWire (IEEE 1394) porton is lehetséges.

Az előd modellhez hasonlóan az S2 Pro is Nikon vázra épült, így használhatók rajta a jól bevált F bajonettes objektívek. Az S1-essel ellentétben ez a modell nem az F60-as, hanem az F80-as vázára épült. Az elérhető záridők sora 30 mp-től 1/4000 mp-ig állítható és 2 kép/mp-es sebességgel hét képes sorozatfelvétel készítésére is alkalmas. Az új SuperCCD egyik különlegessége a nagyon tiszta, magas érzékenyésgű kép készítésének lehetősége. Az S2 Pro-val ISO 100, ISO 160, ISO 200, ISO 400, ISO 800 és ISO 1600 állásban lehet fotózni.

A felbontás négy lépésben állítható: 4256 x 2848, 3024 x 2016, 2304 x 1536 és 1440 x 960 pixel. A képek TIFF, CCD RAW és JPEG formátumban menthetők. Ez utóbbinál Fine és Normál tömörítési fok választható. A képek ellenőrzését a gép hátulján lévő 1,8″ átmérőjű TFT LCD segíti.

A FinePix S2 Pro ára egyelőre még nem ismert, de a cég tervei szerint az év második felében kerül majd a boltokba.

FinePix S602 Zoom
Fujifilm FinePix S602 Zoom Az S602 Zoom elnevezés a Fujifilm modellpaletta gyökeres átalakulását sejteti. Az új modell külsőre nem hasonlít elődjére, pedig felépítésben sok közös vonásuk van. Az S602-ben a 6900-ashoz hasonlóan 6 megapixeles SuperCCD rejtőzik, amire egy 6x zoomátfogású Fujinon objektív rajzolja a képet. A fényképezőgéppel rögzíthető legnagyobb felbontású kép 2832 x 2128 pixel méretű.

A 3. generációs SuperCCD-hez kapcsolódó egyedülálló elektronikának köszönhetően a fényképezőgép kategóriájában egyetlenként képes ISO 1600-as érzékenységen dolgozni. Igaz ilyenkor a kép maximális felbontása 1280 x 960, viszont cserébe teljesen tiszta, zajmentes képet kapunk. A SuperCCD újfajta jelfeldolgozásának köszönhetően az S602 Zoom-mal 30 kép/mp-es képfrissítésű, VGA (640 x 480) felbontású videó felvételek is készíthetők olyan minőségben, ami digitális fényképezőgépnél eddig nem volt megszokott.

Fujifilm FinePix S602 Zoom Az S602 nagytestvéréhez hasonlóan duál kártyanyílást kapott, így mind SmartMedia, mind pedig CompactFlash Type II-es kártyára lehet vele dolgozni. Ez utóbbi természetesen gond nélkül kezeli az IBM Microdrive néven ismert miniatűr merevlemezeket is.

Jelentős változás az előd modellhez képest, hogy a viszonylag kisfelbontású (110 ezer pixel) elektronikus keresőt (EVF) egy 180 ezer pixeles kereső váltotta fel. Ennek és a dioptriaállítási lehetőségnek köszönhetően az S602-es keresője a korábbiaknál is jobban használható.

A fényképezőgép mellett a dobozban egy 16 MB-os kártyát, ceruzaakkumulátorokat és egy megfelelő töltőt is lehet majd találni. A gép forgalmazását június környékére tervezik.

FinePix F601 Zoom
Fujifilm FinePix F601 Zoom A harmadik új modell az F601 Zoom, amely a FinePix 6800-as modellt hivatott leváltani. Formájában és tudásában hasonló a korábbmi modellhez, azonban két jelentős változásról be kell számoljunk. Az egyik, hogy ebbe a gépbe is a legújabb 3. generációs SuperCCD kerül, a másik pedig, hogy a korábbi modellekkel ellentétben az F601-es teljesen manuális módban is használható.

Az F601 ugyan elsősorban divatos, elegáns külsejével tűnik ki a kompakt gépek mezőnyéből, de tudása sem lebecsülendő. A 6 megapixeles SuperCCD elé a kis vázba egy 3x zoomtartományú Fujinon optika is elfért. Természetesen ezzel a modellel is kihasználhatók az új SuperCCD előnyei, a nagy érzékenységnél is tiszta kép illetve a nagyfelbontású kiváló videó mód.

A fényképezőgépet 16 MB-os kártyával NP-60-as lítium ion akkumulátorral és hálózati adapterrel szállítják. A gép megjelenése áprilisban várható.

Az új modelleket a nagyközönség először az orlandói PMA kiállításon láthatja előben.