Digitális Nikkor objektív

0

A Nikon ma mutatta be az első olyan F bajonettes igazán nagy látószögű objektívet, amit kifejezetten a digitáilis fényképezőgépekhez terveztek. Az objektív pontos neve: 12-24 F/4G IF-ED DX.

Ennek az objektívnek a jelentőségét az érzékeli csak igazán, aki próbált már nagylátószöget befogni digitális fényképezőgépével. A szabvány Leica filmkockánál kisebb érzékelőlapkára a hagyományos objektívek által alkotott képnek csak egy középső kivágott darabja fér, így az objektívek hasznos látószöge a digitális fényképezőgépeken jelentősen kisebb, mint a filmes gépeknél. Ezt a természet- vagy sportfotósok valószínűleg kedvelik, de belső terek vagy épületek fotózásakor igen kellemetlen is lehet.

A kisebb lapkaméretnek természetesen előnyei is vannak. A kisebb vetített kép miatt kisebb méretű, kompaktabb objektíveket lehet építeni. Többek között ezt is szem előtt tartva tervezta meg a Nikon legújabb DX sorozatú objektívjeinek első példányát. A 12 mm-es kezdő gyújtótávolság hagyományos filmes gépeken hihetetlenül extrém nagylátószögnek számít, a 23,7 x 15,6 mm-es érzékelőlapkával felszerelt Nikon digitális fényképezőgépeken viszont olyan látószöget ad, mint a kisfilmes gépeken a 18 mm-es objektívek (a mélységélesség persze a 12 mm-es gyújtótávolságnak megfelelő, ugyanazon tárgytávolságot feltételezve). Az objektív által így kínált látószög az eddigi objektívekkel nem volt elérhető.

A megdöbbentő paraméterek és a kis méret elérése érdekében a Nikon egy új, kimondottan a Nikon tükörreflexes digitális fényképezőgépeihez tervezett objektívépítési technikát alkalmazott, ami a későbbiekben lehetővé teszi nagy fényerejű vagy akár nagy gyújtótávolságú speciális, kompakt objektívek építését is.

Az objektív építésénél természetesen felhasználták a már ismert technológiákat is. Így a gyors és csendes élességállítást az SWM (Silent Wave Motor) technológia végzi, míg a minimális színszórást és a torzításmentes képet az aszférikus és ED (alacsony színszórású) tagokat is tartalmazó lencserendszer biztosítja.

A Nikon az objektívet kimondottan a D1 sorozat tagjaihoz és a D100-as fényképezőgéphez ajánlja, valószínűnek tűnik azonban, hogy jól használható lesz a Fujifilm S2 Pro fényképezőgépén is, aminek érzékelője hasonló fizikai méretekkel rendelkezik (23 x 15,5 mm). A Nikon sajtóközleményében (a magyarországi nem tesz említést erről) kiemeli, hogy az objektív használatát hagyományos filmes gépeknél nem javasolja.

A ma használatos lapkaméret objektívekkel való ellátása arra enged következtetni, hogy más gyártókkal (pl. Canon) ellentétben a Nikon nem tervezi a teljes Leica méretű érzékelőlapkák alkalmazását, ehelyett inkább új objektív sorozat fejlesztésébe fog.

A DX sorozatú objektívek most bemutatott darabja 2003 tavaszától lesz elérhető, ára egyelőre még nem ismert.