HP Invision 2003: lengyel nyertes

0

A HP bejelentette a 2003. évi HP Invision Digitális Fotópályázat végeredményét. A nemzetközi döntőn Ausztria, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Spanyolország, és Dél-Afrika versenyzői vettek részt. A fődíjat és a HP Digitális Diákfotográfusa 2003 címet az EMEA régióban végül Olgierd Michalak, a lengyel pályázó nyerte el. A HP az ünnepélyes díjkiosztó gálát Firenzében, a Borghese Palotában, a kivételes szépségű Tükörteremben tartotta, ahol az esemény díszvendége a legendás fényképész, Douglas Kirkland volt.



Az 5000 dolláros fődíjat Olgierd Michalak, a lengyel versenyző vehette át „A világ az én szememmel – a jövő” témának való teljes megfelelése elismeréseként, amit eredeti gondolkodásmódja, kompozíciós és technikai készségeinek köszönhetett.

A döntőbe jutott fényképeket impozáns szakértő zsűri értékelte: Garry Coward-Williams, az Amateur Photographer magazin szerkesztője, Rankin és Douglas Kirkland, két elismert fotóművész, valamint Robin Derrick, a Vogue kreatív igazgatója.

„Hihetetlenül magas színvonalú verseny volt, minden pályamunka rendkívül kifejező és egyedi volt,” nyilatkozta Garry Coward-Williams. „Ám Olgierd Michalak fotóit különösen szépnek, tartalomban és látványban is gazdagnak találtuk. Fantasztikusan hatásosak is, hiszen azt ábrázolják, ahogy a sötét múlttól eljutunk a színes jövőbe.”

A zsűri külön elismerésben részesítette az internetes szavazás győztesét, a spanyol Féliz Llanos Cruz-t eredeti hozzáállásáért. Az osztrák Valerie Loudon-t egyedi erőfeszítéséért, a dél-afrikai Natalie Western-t érzelemmel teli képeiért, a francia Liza Nguyen-t koncepciójáért, Mátrai Miklóst pedig művészi értelmezéséért dicsérték meg.

Mátrai Miklós Magyarország képviseletében vett részt a díjkiosztón. „Nagy örömmel vettem részt a megmérettetésben, hisz ilyen nemzetközi fotópályázaton most indultam először”, mondta a 18 éves fiú. „Hihetetlen élmény volt számomra, hogy megismerhettem a többi döntőst és képeiket. Nagyszerű volt találkozni Douglas Kirklanddal, aki értékes instrukciókkal látott el mindenkit.”

A magyar győztes és intézete, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola megtarthatja a HP-tól a verseny idejére kapott csúcs kategóriás termékeket: egy-egy digitális fényképezőgépet, szkennert, fotónyomtatót, és hordozható számítógépet, valamint kiegészítőket. Az összes döntőbe jutott fénykép megtekinthető a pályázat honlapján elhelyezett virtuális képgalériában, a www.hp.com/go/invision címen.