Minden, amit a LUT-ról és LOG-ról kezdőként tudnod kell

0

Profi videográfusok számára a LUT és a LOG olyan, mint séf számára a wok és a fakanál. Nélkülük nem sokra mennének.

De mik ezek a fura szavak?

Peter McKinnon muris animációban mutatja be a LUT lényegét, de előbb kezdjünk egy kis alapozással.
A profi videókamerák és manapság már a profi fényképezőgépek videofelvételi funkciói sokszor kínálnak valamilyen LOG lehetőséget. Ennek neve gyártónként eltérő, így találkozunk S-Log (Sony), V-Log (Panasonic), C-Log (Canon) vagy akár egyéb elnevezésekkel.
A LOG kicsit hasonlít a fotók RAW formátumához, legalábbis ami a színmélységet illeti. A LOG nem nyers adatfolyam, épp ellenkezőleg, ugyanis igyekeznek a LOG-ba minél nagyobb dinamika átfogást belepréselni, amihez inverz S formájú (logaritmikus, innen az elnevezés) gradációs görbét alkalmaznak tömörítés előtt. A LOG segítségével olyan kis kontrasztú videót kapunk, ami könnyen és nagyon hatékonyan utómunkázható, köszönhetően az árnyékos és csúcsfényes tartományban lelhető plusz részleteknek. Ebből pedig később feldolgozható olyan videó, ahol utólag adjuk meg a fekete pontot, a gradációt (kontrasztot), illetve még a színek is módosíthatók.

A LOG könnyebben megérthető ezekből a videókból:
3 percben:

5 percben:

30 percben:

Az utómunkában segít a LUT, azaz a Look Up Table, amely megmutatja, hogy milyen szín bemenethez milyen szín kimenet tartozik. Ahogy a monitoroknál is létezik LUT, amely segíti a hardveres kalibrációt, úgy a videószerkesztésnél is hasznát vesszük. Gyakorlatilag egy bemeneti-kimeneti mátrix, amely segítségével módosítható a színezet, a világosság, illetve a kontraszt, a szaturáció és összességében a kép gradációja.

Ez gyakorlatilag megfelel a Lightroomban is használt preseteknek, ahol is egy-két kattintással könnyedén módosítható a kép megjelenése. A LUT egyébként nem csupán videófeldolgozásnál, de állóképeknél is alkalmazható.

Ingyen letölthető LUT-ok itt találhatók:
Colorgradingcentral.com
Rocketstock
Lutify.me

via FStoppers