Megjelent: Canon EOS-10D

0
A Canon EOS-D60 gyártását már régebben befejezték. Az akadozó szállítás mögött már lehetett sejteni valamit. Amikor azonban kiderült, hogy a D60 gyártásával végleg leállt a Canon, már felröppentek olyan hírek, miszerint jön a D40, vagy D80. Az új gép azonban új vázat is kapott, mégpedig az EOS-1-ét.






Az EOS-10D 22,7×15,1 mm-es, 6,1 Mpixeles CMOS érzékelővel dolgozik. A D60-hoz képest tehát felbontásban nincs különbség, az újítások elsősorban a szolgáltatásokat, a gép sebességét, illetve energiaigényét érintik. A gép érzékenysége ISO100 és ISO3200 közötti lehet, ez jelentősen több, mint a D60-nál használható érzékenységek. Sorozatfelvétel esetén sikerült elérni, hogy több kép készülhessen egymás után. A FAT32 támogatásnak köszönhetően akár 2 GB-nál nagyobb kapacitású CompactFlash kártyák is használhatók.







A Canon sajtóközleménye:

Canon EOS 10D – Az új digitális tükörreflexes fényképezőgép 6,3 megapixeles CMOS érzékelővel, nagy felületű 7 pontos AF rendszerrel és magnézium öntvény vázzal.

Amstelveen, Hollandia, 2003 – A Canon, a fotózás és a digitális képfeldolgozás meghatározó szereplője, bemutatja az EOS 10D-t, a 6,3 millió pixeles Canon digitális tükörreflexes fényképezőgépet. A 7 pontos nagy felületű automatikus élességállítási rendszerrel és gyors 3 kép/másodperces sorozatfelvételi képességekkel rendelkező fényképezőgép ergonómikusan tervezett, masszív, magnézium öntvény vázba került. A díjnyertes EOS D60 utódaként bemutatott EOS 10D a népszerű előd erősségeire építve egy sor fejlesztést tartalmaz mind a dizájn, mind pedig specifikáció szintjén.

„Az EOS 10D egy óriási csáberővel rendelkező fényképezőgép mind a komoly amatőr, mind pedig a professzionális felhasználók körében,” mondta Hiroshi Komatsuzaki, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „Az új magnézium öntvény váz sokkal strapabíróbbá és robosztusabbá teszti elődjénél, míg az élességállítás terén elért fejlesztések az EOS 10D-t a legjobb filmes EOS vázak szintjére emeli.”

Gyorsabb képfeldolgozás
A Canon egyedülálló nagy teljesítményű DIGIC (digitális képfeldolgozó mag) processzora támogatja az EOS 10D-be épített 6,3 millió effektív pixelt használó CMOS érzékelőt is. A DIGIC jelfeldolgozási sebessége lehetővé tette, hogy a Canon a teljes felbontásban egy sorozatban 3 kép/másodperces sebességgel készített képek számát 9-re emelje. A nagyobb képfeldolgozási teljesítmény mellett a DIGIC processzor szintén szerepet kap a pontosabb színvisszaadásban és a zaj csökkentésében is.

Minden körülményre felkészíthető
Az EOS 10D képes a felvételeket egyszerre RAW és JPEG formátumban is elmenteni. A nyers fájlt kísérő JPEG fájl mérete 6 lépésben állítható. A Canon innovatív zajcsökkentő technológiájának köszönhetően az EOS 10D érzékenysége széles skálán állítható. Az ISO 100-tól ISO 1600-ig terjedő tartományban a legkülönfélébb alkalmazási területeken is kiemelkedő minőségű képek készíthetők. A rendkívül rossz fényviszonyok mellett dolgozó fotósok kiterjeszthetik az érzékenységi skálát, aminek eredményeként az ISO 3200-as érzékenység is elérhetővé válik.

Az EOS 10D fénymérési rendszerének fejlesztése az állandóságban és a stabilitásban jelentkezik; a legújabb 35 zónás kiértékelő algoritmus a 7 élességállítási pont bármelyikéhez köthető.

Szín és fény rugalmasság
A rögzíthető színek számának növelése, illetve a nagyobb alkotási szabadság elérése érdekében a Canon a korábban alkalmazott sRGB színtér mellé az EOS 10D-ben az Adobe RGB színteret is elérhetővé tette. A fotós így maga választhatja meg a munkához leginkább megfelelő színteret.

Az EOS 10D a professzionális digitális EOS modellekkel azonos fehéregyensúly állítási képességekkel rendelkezik. Az egyedileg rögzíthető fehéregyensúly érték mellett az EOS 10D lehetőséget biztosít a színhőmérséklet Kelvin fokban történő meghatározására is, így téve a fényképezőgépet minden fényben használhatóvá. A Kelvin skála azonos a Canon zászlóshajójának számító EOS 1Ds-ben alkalmazottal, 100 K-es lépésekkel lefedve a 2800 K-től 10000 K-ig terjedő tartományt. Az EOS 10D-vel a sokoldalú fehéregyensúly állítási rendszert kiegészítendő, a 6 előre beállított érték mellett lehetőség van fehéregyensúly sorozat illetve előre beállított „árnyék” fehéregyensúly használatára is.

Nyomtatás és képkivágás a terepen
Az EOS 10D az első digitális tükörreflexes fényképezőgép, amely képes közvetlen nyomtató vezérlésre. A fényképezőgépet az USB kábellel a közvetlen nyomtatást támogató Canon Bubble Jet illetve CP fotónyomtatókra csatlakoztatva a fotós azonnal nyomtatásban is viszontláthatja alkotását, anélkül, hogy számítógépet kellett volna használnia. A fényképezőgép menüjében a nyomtatási mennyiség és a méret mellett a képkivágás is meghatározható. A Canon CP-100 kártyanyomtatót akkumulátorról üzemeltetve akár elektromos hálózattól távol is lehetőség van 15x10cm-es papírképek készítésére.

Szolgáltatásokkal megrakva
Az EOS-10D a további fontos jellemzőkkel rendelkezik:
  • Automatikus választás a FAT16 vagy a FAT32 fájlrendszerek között a 2 GB-nál nagyobb kapacitású kártyák támogatásához.
  • Kibővített paraméter lista, amivel a képkeménység, a kontraszt, a színtelítettség és a tónus állítható +/-5 fokozatban.
  • 10x nagyítás visszajátszáskor.
  • Az intelligens elforgatás érzékelő az EOS 10D vázban is megtalálható. Ez az érzékelő felismeri, hogy a fényképezőgép álló vagy fekvő formátumban készíti a felvételt. A visszajátszáskor az LCD monitoron, illetve a Canon ZoomBrowser programjában a képek ennek megfelelően elforgatva jelennek meg. Az érzékelő fontos szerepet játszik a fénymérés rendszerében is, ahol elsősorban a képen megjelenő égbolt felismerésében van nagy szerepe.
  • LED-ek segítségével megvilágított nagyobb fényerejű LCD. Csökkentett fogyasztásnak köszönhetően vaku nélkül kb. 650, a fotók 50%-nál vakuzva kb. 500 kép készíthető egy feltöltéssel.
  • Érzékelő tisztítás, ami mind feltöltött akkumulátorról, mind pedig hálózati adapterről használható.

Komplett csomag
Az EOS 10D akkumulátorral, kompakt töltővel, USB kábellel, videó kábellel, a legfrissebb Canon szoftverekkel és Photoshop Elements szoftverrel lesz kapható. Az EOS 10D az elődhöz hasonlóan BP-511-es akkumulátorral működik és kompatibilis lesz a BG-ED3 portré markolattal is. A kisebb ACK-E2 AC jelzésű hálózati adapter szintén elérhető lesz.

Canon EOS 10D specifikációk
Képérzékelő 22,7 x 15,1 mm CMOS érzékelő.
6,3 millió effektív pixel
RGB alapszín-szűrő.
Beépített aluláteresztő szűrő.
Maximális kimenet 3072 x 2048
Objektív EOS bajonett
Élességállítás 7 pontos TTL.
Élességállítási módok: AI élesség / Egy képes / továbbfejlesztett AI Szervo (képes a 8 méternél távolabb lévő, maximum 50 km/h sebességgel közeledő téma követésére).
Fénymérés / Expozíció 35 AE zóna (új algoritmus),
ISO érzékenységek: Automatikus (100, 200, 400), Normál (100, 200, 400, 800, 1600, Emelt H1: 3200
Zár Bulb, 30 – 1/4000 mp.
Fehéregyensúly Fehéregyensúly állítás: auto, napfény, árnyék, borús, izzó, neon, vaku, egyedi, Kelvin fokban megadható.
Fehéregyensúly sorozat  3 fényértékig.
Kereső / Monitor 95%-os lefedettség (dioptria korrekcióval)
118.000 pixeles, 1,8″ átlójú TFT
5 fényerő szint,
visszajátszásnál 10x zoom.
Vaku Automatikusan felugró. E-TTL (új algoritmus és távolság információ),
Kulcsszám kb. 13.
Vaku kompenzáció  2 fényérték ½ vagy 1/3 fé lépésekben.
Vakuszinkron 1/200
Felvételi módok: Auto, 6 mód (Portré, Tájkép, Közeli, Sport, Éjszakai portré, Kikapcsolt vaku), P, TV, AV, Manuális, Mélységélesség ellenőrzés.
3 kép/mp, 9 képig.
Fájlformátum: JPEG (EXIF 2.2/EXIF print kompatibilis). RAW vagy mindkettő.
Közvetlen nyomtatás BJ Direct és Direct Print kompatibilis.
Nyelvek: 12 nyelv: angol, francia, német, spanyol, olasz, holland, svéd, norvég, dán, finn, kínai, japán.
Egyéb jellemzők Magnézium váz, Elforgatás érzékelővel,
Automatikusan kapcsol FAT 16/32 között a kártyaméret érzékelésekor, RAW + JPEG egyidejű mentése, választás 6 JPEG felbontás közül,
Ergonómikus dizájn (szélesebb külső az EOS1-hez való közelítés jegyében),
Új és fejlesztett egyedi funkciók (4 új funkció, 3 módosított funkció),
Háttérvilágításos információs LCD,
10 másodperces időzítő
Interfész: USB 12 Mbps / Videó kimenet (NTSC és PAL)
Memóriakártya CF Type I és II. IBM Microdrive
Támogatott operációs rendszerek: Windows 98SE/ME/2000/XP. Mac OS 8.6-9.2, 10.1 és 10.2
Szoftver File Viewer Utility, RemoteCapture, ZoomBrowser EX/ ImageBrowser, PhotoRecord, Photostitch, TWAIN Driver, WIA Driver, Photoshop 5.0LE, QuickTime, USB Mounter (csak Mac-en).
Áramforrás: 1 db BP-511 akkumulátor, 1 db CR2025 lítium elem (a dátum és idő tárolásához)
Akkumulátortöltő (K186), hálózati adapter (K187 – opcionális)
Egyéb kiegészítők Kompatibilis az összes EOS objektívvel, vakuk (Speedlite), BG-ED3 portrémarkolat, szemkagylók, vezeték nélküli és vezetékes távkioldók.
Működési környezet: +40°C / 32-104°F. maximum 85%-os páratartalom
Méretek (Sz x Mg x M): 149,5 x 106,5 x 75 mm
Tömeg: 790 g
*Minden adat a Canon saját mérési módszerein alapul. A változtatás jogát előzetes értesítés nélkül fenntartjuk.