Az első kompakt 5 Mpixeles Canon fényképezőgép

0

A Canon Digital IXUS A Canon S-sorozatát nem is oly régen, a Photokina alkalmával frissítette. Az akkor bejelentett S45 a korábbi S40-hez képest nem hozott túl sok hardver-változást, inkább a szolgáltatások köre bővült. Az új PowerShot S50 ezzel szemben szolgáltatásokban megegyezik az S45-tel, de már nagyobb felbontású érzékelőt kapott. Ez a Canon első 5 Mpixeles kompakt fényképezőgépe. Az S50 3x-os zoomra alkalmas optikát kapott, mely F2,8-F4,9 fényerejű. Mivel a gép támogatja a FAT32 fájlrendszert, így akár 2 GB-nál nagyobb memóriakártyát is használhatunk. Erre akár szükségünk is lehet, hiszen az 5 Mpixeles veszteségmentes RAW fájlok igen nagy méretűek lehetnek. Természetesen a Canon gépeknél már megszokott Normal, Fine, SuperFine tömörítésű JPEG fájlok továbbra is használhatók. Videófelvétel továbbra is csak 320×240 pixeles felbontásban készíthető, maximum 3 perc időtartamban.

A Canon sajtóközleménye:

A Canon bemutatja a felső kategóriás PowerShot S50-et – az 5 megapixeles CCD-s kompakt, digitális fényképezőgépet

Amstelveen, 2003. Február – A Canon, a fotózás és a digitális képfeldolgozás meghatározó szereplője, bemutatja az S sorozat csúcsmodelljének számító 5 megapixeles PowerShot S50-et. A 3x zoomtartományú (kisfilmes gépen 35-105 mm-es objektív látószögének megfelelő) f/2,8-4,9 kezdő fényerejű objektívvel készülő fényképezőgép a lehetőségek széles skáláját nyújtja egy könnyen kezelhető formában, ami kielégíti mind az alkalmi, mind pedig a haladó felhasználók igényeit..

A PowerShot sorozat élén álló új S50 tudásában nagyon hasonlít a népszerű S45-höz, így az élességállítást a 9 pontos AiAF (mesterséges intelligenciával segített automatikus élességállítás) rendszer és a flexizone élességválasztó, illetve a Canon egyedülálló DIGIC (digitális képfeldolgozó mag) processzora segíti.

„A PowerShot S50 tudását nézve méltó az S sorozat élére,” mondta Hiroshi Komatsuzaki, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „A felhasználónak nyújtott beállítások sora egészen egyedülálló, pláne ilyen méretben. A képminőség lehetővé teszi az A3-as méretű képek nyomtatását is.”

Maximális képminőség
A Canon DIGIC processzora olyan nagy teljesítményű, hogy lehetőséget nyújt a rögzítendő kép részletes elemzésére. A PowerShot S50 a fotózandó téma felismeréséhez felhasználja a zoom pozícióját, a téma fényességét és más rendszerek adatait, így meg tudja választani a megfelelő AF sebességet, az expozíció pontosságot és a fehéregyensúly állítás mértékét.

A lehető legjobb képek biztosítása érdekében a PowerShot S50 a különböző tömörítésű JPEG beállítások mellett akár RAW formátumban is képes a felvételek mentésére. A RAW formátum rögzítése akkor is lehetséges, ha a gép JPEG formátumra van állítva. A három fénymérési mód, az ISO 50 és ISO 400 között állítható érzékenység és a 15-től 1/5000 mp-ig állítható záridő további lehetőségeket biztosít a fotósnak. A 6 előre beállított fehéregyensúly érték mellé a fényépezőgép használója további két értéket rögzíthet.

A fényképezőgép beépített vakuja nem csak nagy teljesítményű de kellően sokoldalú is. A fényerő 4 méterig biztosít kellő megvilágítást, de lehetőség van manuális fényerőszabályozásra vagy második redőnyre történő szinkronizálásra is.

13 felvételi mód
A manuális és az automatikus funkciók kombinálásával a PowerShot S50 13 különböző felvételi módot kínál, melyek között megtalálhatók a téma függő automatikák és a rekesz előválasztáshoz hasonló félautomata módok is. A gyors sorozatfelvétel módban egymás után másodpercenként két képet készítve a fényképezőgép egyhuzamban 8 kép rögzítésére képes. A fotó effektus módban lehetőség van az élesség, a kontraszt és a színtelítettség beállítására is.

Videó mód és nyomtatás
A videó módban maximum 3 perc hosszúságú hangos videofelvételek készíthetők. A felvételek a rögzítés után a fényképezőgép beépített monitorán visszanézhetők és szerkeszthetők. A fényképezőgép minden képhez maximum 60 mp-es hangemlékeztető rögzítésére is képes.

A többi új Canon digitális fényképezőgéphez hasonlóan a PowerShot S50 is támogatja a közvetlen nyomtatási rendszert, aminek segítségével a fényképezőgép számítógép közbeiktatása nélkül összekapcsolható az erre felkészített Bubble Jet és CP kártyanyomtatókkal. A nyomatok száma, mérete és a kívánt képkivágás a fényképezőgép LCD monitorán is beállítható. A fényképezőgép tulajdonosa automatikusan hozzáférést kap a CANON iMAGE GATEWAY nevű internetes szolgáltatáshoz is, amelyen keresztül bemutathatja felvételeit távol élő rokonoknak, barátoknak.

Kiegészítők és szoftverek
A PowerShot S50 a CompactFlash memóriakártyák type I illetve type II változatával, valamint a Microdrive-val kompatibilis. A 2 GB-nál nagyobb kapacitású kártyák használatát a FAT32 fájlrendszer támogatása teszi lehetővé. A fényképezőgép 32MB-os CF kártyával, lítium ion akkumulátorral (NB-2L), akkumulátor töltővel és csatlakozókábelekkel kerül forgalomba.

A gép a következő szoftverekkel együtt lesz kapható: Canon ZoomBrowser EX (Windows), Image Browser (Mac), PhotoRecord, PhotoStitch és RemoteCapture. Mivel a fényképezőgép PTP kompatibilis Windows XP illetve MAC OS X környezetben használva külön meghajtóprogramok telepítésére nincs szükség.
Az opcionális vízalatti tok (WP-DC300) 30 méteres mélységig biztosítja a PowerShot S50 zavartalan használatát.

Canon PowerShot S50 specifikációk
Képérzékelő 1/1,8 CCD, Effektív pixelek száma: kb. 5,0 millió, Összes rögzített pixel száma: 2592 x 1944, Alapszín-szűrő
Képfeldolgozó processzor DIGIC
Objektív 7,1 (nagylátószög) – 21,3 (tele) mm (kisfilmes gépen: 35 – 105 mm),
Kezdő fényerő:F2,8 (nagylátószög) – F4,9 (tele),
7 lencsetag 5 csoportban (2 aszférikus tag)
Zoom 3x optikai, kb. 4,1x digitális (kb. 12x optikai és digitális együtt)
Élességállítás 9 pontos AiAF TTL, egy pontos AF (bármelyik pontban), AF rögzítés, manuális élességállítás, AF segédfény be/ki, Élesség sorozat,
Élességállítási tartomány: Normál 50cm – végtelenig és Makró 10 cm (nagylátószög) / 30 cm (tele) – 50 cm
Fénymérés / Expozíció Kiértékelő, Középpontosan súlyozott, Szpot (középpontos vagy az élességállító kerethez kötött), AE rögzítés,
Expozíció korrekció: +/- 2 Fé 1/3 Fé lépésekben, Expozíció sorozat (AEB)
Érzékenység: AUTO / ISO 50 / 100 / 200 / 400
Zár 15 – 1/1.500 mp. (1,3 mp és hosszabb záridők csak manuális (M) és záridő előválasztás (Tv) módban érhetők el, zajcsökkentéssel)
Fehéregyensúly auto, előre beállított (napfény, borús, izzó, neon, neon H, vaku) és 2 egyedi érték
Kereső / Monitor Valós képet mutató zoom kereső, 1,8″ átlójú alacsony hőmérsékletű, színes Polycrystalline Silicon TFT LCD (kb. 118 ezer képpont)
Vaku Módok: Auto, Manuális be/ki,
Hosszú szinkron mód be/ki,
Vörös-szem hatás csökkentő be/ki,
Vakufényerő korrekció: +/- 2 Fé 1/3 Fé lépésekben,
Manuális vakuteljesítmény korrekció: 3 lépésben,
Szinkronizáció első vagy második redőnyre,
Vaku hatótávolsága: 55 cm – 4 m (nagylátószög) / 2,5 m (tele) (ISO: 100),
FE (vakufényerő) rögzítési lehetőség
Felvételi módok Auto, Kreatív zóna (Program, Záridő előválasztás, Rekesz előválasztás, Manuális, Egyedi), Programozott témaautomatika (portré, tájkép, éjszakai, rövid záridő, hosszú záridő, panoráma, videó (hanggal)),
Fotóeffektusok: élénk / semleges / lágy / szépia / fekete-fehér / Egyedi (kontraszt, képkeménység, színtelítettség),
Sorozatfelvétel: nagy sebességnél kb. 2,0 kép/mp. (maximum 8 felvételig) és normál kb. 1,5 kép/mp. (maximum 8 felvételig) (Large/Fine kikapcsolt LCD monitorral)
Időzített sorozatfelvétel: 1 – 60 percenként maximum 100 képig (a CF kártya kapacitásának függvényében)
Rögzített pixelek száma / Tömörítés Fényképek: (L) 2592 x 1944, (M1) 1600 x 1200, (M2) 1024 x 768, (S) 640 x 480 (választható tömörítések: SuperFine, Fine, Normal vagy RAW (csak legnagyobb felbontásban)),
Videó: 320 x 240, 160 x 120 (15 kép/mp. 3 percig, a CF kártya típusa és a kártyán lévő szabad hely függvényében)
Fájlformátum Fényképek: JPEG (Exif 2.2 [Exif Print] kompatibilis) / Design rule for Camera File system, RAW, Digital Print Order Format [DPOF]Version 1.1 kompatibilis,
Videók: AVI [Motion JPEG + WAVE (monó)],
Hangemlékeztető: WAVE (monó)
Közvetlen nyomtatás Közvetlen nyomtatásra alkalmas Canon Card fotónyomtatókkal és Bubble Jet nyomtatókkal
Nyelvek 12 nyelv (angol, francia, német, spanyol, olasz, holland, svéd, norvég, dán, finn, kínai, japán)
Egyéb jellemzők Sajátgép (Induló képernyő és működési hangok), Intelligens elforgatás érzékelő és iSAPS technológia, Videó szerkesztés, Hangemlékeztető (max. 60 mp.), Belső hangszóró, Nagyítás visszajátszáskor (2x – 10x), Hisztogram megjelenítése, Vetítés, DPOF / Előrendelés, Időzítő
Interfész USB (PTP),
A/V kimenet (PAL/NTSC)
Memóriakártya CompactFlash Type I / II (Microdrive kompatibilis),
Format: FAT12/FAT16 és FAT32 támogatás
Támogatott operációs rendszerek PC: Win 98 (beleértve a SE is) / 2000 / Me / XP,
Mac: OS 9.0 – 9.2 / Mac OS X v10.1 / 10.2
Szoftver Canon: ZoomBrowser EX/ImageBrowser, PhotoRecord (csak Windows), PhotoStitch, RemoteCapture, File Viewer Utility ,TWAIN Driver (Windows98, Windows2000), WIA Driver(Windows Me)
Apple: QuickTime (csak Windows)
ArcSoft: PhotoStudio / VideoImpression
Áramforrás> NB-2L Li-ion akkumulátor (akkumulátor és töltő tartozék), opcionális hálózati adapter
Egyéb kiegészítők vízálló tok (30 m mélységig), autós akkumulátortöltő, puha tok
Működési környezet 0 – 40 °C, 10 – 90% páratartalom
Méretek (Sz x Mg x M) 112,0 x 58,0 x 42,0 mm
Tömeg kb. 260 g (csak a váz)
*Minden adat a Canon saját mérési módszerein alapul. A változtatás jogát előzetes értesítés nélkül fenntartjuk.