Jön: Új Nikon D-SLR

0

A Nikon új digitális tükörreflexese jövő év elején fog megjelenni.

Több internetes fórumban is sokáig téma volt a meg nem erősített hírből hangoztatott felvetés, miszerint a Nikon új digitális tükörreflexes gépen dolgozik, amely a D70 nevet kapja. Nos, a Nikon eragált ezekre a felvetésekre és hivatalos formában erősítette meg a hírt:




Nikon Europe megerősíti, hogy egy új digitális tükörreflexes fényképezőgépet bocsát piacra 2004 tavaszán

A legújabb médiatalálgatásokat követően a Nikon Europe örömmel erősíti meg, hogy 2004 tavaszán a japán Nikon Corporation világszerte piacra dobja vadonatúj, cserélhető objektíves, digitális tükörreflexes fényképezőgépét, a D70-t.

A kezdőktől a tapasztalt hobbifotósokig, rendkívül széles körű érdeklődésre számító D70 segítségével a fotográfusok könnyűszerrel átültethetik a digitális technikát meglévő fényképezőgép-rendszereikre. Az új modell egyedülálló szolgáltatásokat és izgalmas Nikon tükörreflexes technológiát nyújt, amely felülmúlja a digitális tükörreflexes fényképezőgépek gyorsan fejlődő piacán megtalálható más termékeket, és rendkívüli értéket képvisel, mivel vonzó áron ötvözi az analóg tükörreflexes fényképezőgépek könnyű kezelhetőségét a kiváló digitális képminőséggel.

A D70 szett formájában, különböző objektívekkel lesz kapható Európában, amelyek közül az egyik a legújabb, nagy átfogású, kiváló minőségű, DX formátumú Nikkor zoomobjektívet fogja tartalmazni.

Fejlesztési háttér

A forradalmi újítást jelentő D1 1999. évi bevezetése óta a Nikon folyamatosan törekszik a lehető legjobb képminőség és teljesítmény elérésére a digitális tükörreflexes fényképezőgépeknél. A Nikon 2001-ben tovább finomította a díjnyertes D1 mögötti koncepciót két új, a növekvő professzionális igényekhez szabott változattal: nevezetesen a D1X és a D1H modellekkel. A professzionális felhasználók először tudtak digitális tükörreflexes fényképezőgéppel az analóg filmét megközelítő minőséget elérni, ami a profi képalkotás új korszakát nyitotta meg.
A 2002. júniusában bevezetett D100 új alapokra helyezte ezt a sikeres D-SLR koncepciót, hogy megfeleljen a félprofi és az üzleti felhasználók igényeinek. Ezzel együtt megerősítette a Nikon hírnevét a fotográfiai szabványalkotás globális vezetőjének pozíciójában, valamint alátámasztotta a Nikon F bajonett és DX formátumú érzékelő sikerét.

A D1-gyel azonos módon, a D70 jóval több mint 40 AF Nikkor objektívvel lesz tökéletesen kompatibilis, a DX Nikkor objektív-sorozatot is beleértve. Ezt bármely Nikon digitális tükörreflexes fényképezőgép, így a D1X, D1H, D100 és az új nagy sebességű D2H használatával is a képmező teljes, a közepétől a széléig, illetve a sarkokig terjedő tartományában kiemelkedő képminőség elérésére optimalizáltak.

A Nikon jelenleg három DX Nikkor objektívet ajánl a rendkívül széles látószögű leképezéshez:
– AF DX Fisheye-Nikkor 10,5 mm f/2,8G ED objektív: 180 fokos látószög
– AF-S DX Zoom-Nikkor 12-24 mm f/4G IF-ED: 88 – 61 fokos látószög
– AF-S DX Zoom-Nikkor 17-55 mm f/2,8 G IF-ED: 79 – 28 fok 50 perces látószög

Az érzékelő felbontását, illetve a gép sebességét, átmeneti tárát és új, úttörő szolgáltatásait illető specifikációkat a véglegesítést követően, egy későbbi időpontban jelentik be.

A hírekkel kapcsolatban Robert Cristina, a Nikon Europe SLR termékmenedzsere így nyilatkozott:
„A D70 a következő lépést jelenti a Nikon terjeszkedésében a digitális fényképezőgépek piacán. Azáltal, hogy 1999-ben a D1-gyel az elsőként vezette be a nagy teljesítményű digitális tükörreflexes fényképezőgépet, a Nikon olyan termékpalettát alkotott, amely kielégíti a legigényesebb szakemberek, az üzleti felhasználók és a hobbifotósok igényeit. A széles körben elterjedt Nikon DX formátum és Nikon F bajonett alkalmzásával a D70-nel a Nikon AF objektívek teljes választéka használható. Ez az új fényképezőgép a digitális tükörreflexes fényképezés izgalmát a tapasztaltabb amatőrök számára is elérhetővé teszi.”