Nikon fotópályázat: A kép lelke

0

Idén 30. alkalommal rendezi meg nemzetközi fotópályázatát a Nikon. A november 30-ig tartó beküldési időszakban A kép lelke (At the heart of the image) címmel várnak műveket. Nevezni művészet és dokumentumfotó kategóriában lehet, a díjak igencsak nagyvonalúak.

Sajtóközlemény
Egy pillanat. Egy világ.
Nikon Photo Contest International 2004–2005
Pályázati felhívás

A Nikon Corporation 2004. szeptember 1. és november 30. között várja a pályaműveket a 2004–2005-ös Nikon Photo Contest International. A pályázat témája: „At the heart of the image” [A kép leke].

A Nikon Nemzetközi Fotópályázatot először 1969-ben írta ki a Nikon Corporation azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson a világ fényképészeinek a párbeszédre, és hogy mind a profi, mind az amatőr fotósok számára tovább gazdagítsa a fényképészet kultúráját. A fényképezés szerelmesei körében világszerte nagy hírnévnek örvendő pályázatra az elmúlt évek során több mint 1.190.000 fényképfelvétel érkezett összesen 280.000 fotóstól, a legutóbbi pályázati felhívásra pedig nem kevesebb mint 102 különböző országból érkeztek pályaművek.

2003. júliusában a Nikon Imaging Company az „At the heart of the image”, azaz „A kép lelke” szlogennel kezdte reklámozni termékeit. A Nikon most ezt a jelmondatot választotta a 30. pályázat, vagyis a Nikon Photo Contest International 2004–2005 témájául, mivel azt szeretné elérni, hogy olyan pályaművek érkezzenek be, amelyek készítőik érzelmeit, lelkivilágát ragadják meg.

A pályázók ezúttal két kategóriában is nevezhetnek fényképeikkel: a „Művészet”, illetve a „Dokumentumfotó” kategóriában. A művészfotó kategóriában benyújtott pályaműveket annak alapján fogják elbírálni, hogy mennyire mutatnak fel művészi kvalitásokat, és mennyire látszik rajtuk az alkotókedv, a kreativitás frissessége. A dokumentumfotó kategóriában benyújtott pályaműveket annak alapján fogják elbírálni, hogy mennyire jól adják vissza a jelenet időbeliségét és hátterét, és mennyire jól mutatkozik meg bennük a mindennapi élet varázsa.

Valamennyi pályaművet a nemzetközi színtéren dolgozó profi fotósokból álló zsűri fogja elbírálni; összesen 33 nyertes kerül majd kihirdetésre, közöttük osztják ki a Fődíjat és a pályázat többi díját. További 20 pályázót fognak megnevezni, mint az Ígéretes Tehetség Díj nyerteseit és „második helyezettjeit”; ez a díj olyan 30 év alatti pályázók között kerül kiosztásra, akiknek a munkája kivételes kifejezőerőről tanúskodik, de sem Fődíjat, sem első, második vagy harmadik díjat nem nyert, és emellett a fiatalság életteli energiája mutatkozik meg benne.

Az „Egy pillanat. Egy világ.” jelmondattal jól összefoglalható Nikon Photo Contest International 2004–2005 kitűnő lehetőséget kínál a világ valamennyi fényképésze számára, hogy képein keresztül kifejezze az érzelmeit.

Nikon Photo Contest International 2004–2005: Szabályok

A pályázók köre
Minden fényképész pályázhat, legyen akár profi, akár amatőr, a világ bármely országából.

Téma
„A kép lelke”

Kategóriák

  • Művészfotó
  • Dokumentumfotó

Megjegyzések

  • A művészfotó kategóriában benyújtott pályaműveket annak alapján fogják elbírálni, hogy mennyire mutatnak fel művészi kvalitásokat, és mennyire látszik rajtuk az alkotókedv, a kreativitás frissessége.
  • A dokumentumfotó kategóriában benyújtott pályaműveket annak alapján fogják elbírálni, hogy mennyire jól adják vissza a jelenet időbeliségét és hátterét, és mennyire jól mutatkozik meg bennük a mindennapi élet varázsa.
  • Nem lehet ugyanazzal a fényképpel mindkét kategóriában nevezni.

A pályázatok benyújthatók:
2004 szeptember 1 és 2004 november 30 között

A pályaművek benyújtásának szabályai
A pályaműveket be lehet nyújtani papírkép formájában normális postai úton, JPEG képfájl formájában az Interneten keresztül, vagy a két fenti módot kombinálva.

A papírkép formájában normális postai úton benyújtott pályaművekre vonatkozó részletes szabályok

Egy személy összesen 10 pályaművet nyújthat be, ötöt-ötöt mindkét kategóriában. A papírkép formájában benyújtott pályaművek között az alábbiak fogadhatók el: 35 mm-es filmet használó analóg fényképezőgéppel, APS (Advanced Photo System) rendszerű analóg fényképezőgéppel vagy digitális fényképezőgéppel (kivéve a digitális hátfalakat) készített színes vagy fekete-fehér fényképek. A szoftveres úton, digitálisan szerkesztett fényképek szintén elfogadhatók.

A papírképek elfogadott méretei: 19 x 24 cm-től (8×10 inch) 28 x 36 cm-ig (11×14 inch)

Kérjük, töltse ki a nevezési űrlapot, és fényképeivel együtt küldje el a nevezési űrlapon felsorolt gyűjtőhelyek közül az Önhöz legközelebb eső gyűjtőhely címére. A nevezési űrlap augusztus közepétől letölthető és kinyomtatható a Nikon Photo Contest International 2004–2005 honlapjáról is (http://nikon.yahoo.co.jp).

A JPEG képfájl formájában az Interneten keresztül benyújtott pályaművekre vonatkozó részletes szabályok

Egy személy összesen két pályaművet nyújthat be, mindkét kategóriában egyet-egyet.

A JPEG képfájl formájában benyújtott pályaművek között az alábbiak fogadhatók el: digitális fényképezőgéppel (kivéve a digitális hátfalakat) készített képek, illetve 35 mm-es filmet használó analóg fényképezőgéppel vagy APS (Advanced Photo System) rendszerű analóg fényképezőgéppel készült fényképek beolvasott formában. A szoftveres úton, digitálisan szerkesztett képek szintén elfogadhatók. Színes és fekete-fehér képek egyaránt elfogadhatók.

Egy JPEG képfájl maximális mérete: 3 MB (max. 1280 x 1024 pixel)

Fájlformátum: kizárólag JPEG

Kérjük, töltse ki a Nikon Photo Contest International2004-2005 honlapján található nevezési űrlapot (a honlap 2004 augusztus közepétől lesz elérhető a http://nikon.yahoo.co.jp címen), és küldje el JPEG képfájljaival együtt.

Zsűrizés és az eredmények kihirdetése
A Nikon Corporation a nemzetközi színtéren dolgozó fotósokból álló zsűrit fogja felkérni arra, hogy válasszák ki a nyertes fényképeket. A nyertesek nevét a Nikon Nemzetközi Fotópályázat honlapján (http://nikonimaging.com/global/activity/npci/) fogjuk közzétenni 2005 július végéig.

A díjak és a nyeremények
A Fődíj nyertesének nyereménye 10 000 USD értékű Nikon fényképészeti termék, de mind az 53 nyertes Nikon fényképészeti termékekkel lesz gazdagabb. Ráadásul a Fődíj nyertesének, illetve az Ígéretes Tehetség Díj négy nyertesének és 16 „második helyezettjének” lehetősége nyílik arra, hogy díjazott fényképeiken kívül további műveiket is bemutassák a Nikon Photo Contest International honlapján (http://nikonimaging.com/ global/activity/npci/).

Díj neve Nyertesek száma Nyeremény
Fődíj 1 (a két kategóriából együttesen választva) Nikon fényképészeti termékek
(10 000 USD értékben*) és a fénykép kiállítása a pályázat honlapján**
Első díj 2 (kategóriánként 1) Nikon fényképészeti termékek
(5 000 USD értékben*)
Második díj 10 (kategóriánként 5) Nikon fényképészeti termékek
(2 000 USD értékben*)
Harmadik díj 20 (kategóriánként 10) Nikon fényképészeti termékek
(1 000 USD értékben*)
Ígéretes Tehetség Díj 4 (a két kategóriából együttesen választva) Nikon fényképészeti termékek (500 USD értékben*) és a fénykép kiállítása a pályázat honlapján**
Ígéretes Tehetség Díj második helyezettjei 16 (a két kategóriából együttesen választva) Nikon fényképészeti termékek (300 USD értékben*) és a fénykép kiállítása a pályázat honlapján**

* Az egyes díjak nyertesei a táblázatban feltüntetett értékben választhatnak maguknak a Nikon fényképészeti termékei közül. A nyerteseket az értesítésben tájékoztatni fogjuk az alkalmazandó helyi valutaátváltási árfolyamról.

** A Fődíj nyertesének, illetve az Ígéretes Tehetség Díj nyerteseinek munkáiból kiállítás nyílik a Nikon Photo Contest International honlapján. Ezeknek a nyerteseknek lehetőségük lesz rá, hogy díjazott pályaműveiken kívül további olyan fényképeket is bemutassanak a honlapon, melyeknek a szerzői joga őket illeti. A nyerteseket ezért fel fogjuk kérni rá, hogy díjazott pályaműveik mellé adjanak be még további fényképeket is. Az ehhez kapcsolódó mindennemű költség a fényképek beküldőjét terheli; a szervező ezzel kapcsolatban semminemű költségért és díjért nem felelős.

A jelentkezésre, illetve a pályaművek benyújtásának módjára vonatkozó további részletek augusztus közepétől elérhetők lesznek a Nikon Photo Contest International honlapján is (http://nikonimaging.com/global/activity/npci/).