Fényszegény környezethez fejlesztett új érzékelők

0

Egyelőre csak mintadarabok készültek a koreai Planet82 legújabb képérzékelőjéből, melyet SMPD (Single Carrier Modulation Photo Detector) névre keresztelt, de hamarosan elindulhat a termék sorozatgyártása is. Az új fejlesztésű szenzor előnye, hogy mintegy 2000x érzékenyebb a beérkező fényre, mint jelenleg gyártott társai. Napjaink képérzékelőinek fotonok százezreire van szüksége a megfelelő fényészleléshez, míg az SMPD csupán egyetlen fotonból képes a szükséges mennyiségű elektron előállítására. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy elég számára 1 luxnál kevesebb fény is, ami egy gyertya fényének egy méterről történő fénymennyiségét jelenti.

Az új fejlesztésű szenzorok kulisszatitkaiból a gyártó mindössze annyit árult el, hogy a legfejlettebb nanotechnológiát felhasználva készülnek. Előállításuk egyszerű, nem igényel komoly többletköltséget, sőt, kisebb méretük miatt gazdaságosabb is a jelenlegi CCD és CMOS érzékelőknél, valamint az energiafogyasztás terén is jobban vizsgáznak.

Az érzékelő piaci megjelenését 2006 első felére ígéri a Planet82. Bevezetése először kamerás mobiltelefonokban, CCTV és gépkocsi tolató kamerákban várható, de a későbbiekben, kellő felvevőpiac esetén digitális fényképezőgépekben és videokamerákban is megjelenhet.