Sony Alpha DSLR-A100

0

Jó ideje tudni lehetett, hogy a Sony hamarosan előáll első cserélhető objektíves DSLR fényképezőgépével. Ez idő most elérkezett, hiszen a japán cég a mai nappal bejelentette az Alpha 100-at.

A fényképezőgép effektív felbontása 10,2 megapixeles. CCD képérzékelőjének mérete 23,6×15,8mm, ezzel az elterjedt APS-C kategóriát erősíti. A felhelyezett objektíveknél 1,5x szorzóval kell számolnunk, így például egy 17-80 mm-es objektívvel kb. 26-122 mm-nek megfelelő kisfilmes látószöget kapunk. Az érzékelőt a Sony új Super SteadyShot stabilizátorával látták el, amely a Konica Minolta gépekben megjelent CCD-shift eljáráson alapul és akár 3,5 fényértéknyi előnyt is jelenthet a bemozdulás ellen. Az érzékelő pormentességét az Anti-dust védelem biztosítja. Ez egyrészt a CCD előtti portaszító védőbevonatot, másrészt a gép kikapcsolásakor aktiválódó CCD vibrációt jelenti.

A képek minőségéről és feldolgozásuk gyorsaságáról az ebben a gépben debütáló Bionz képfeldolgozó rendszer gondoskodik, amely a dinamikaátfogást automatikusan optimalizálja (D-Range Optimizer). Ennek és a gépbe épített DDR-SDRAM-nak köszönhetően gyors fotózást, feldolgozást és mentési időt ígér a gyártó. Sorozatban 3 kép/mp sebességgel készülhetnek a képek. JPEG-ben a képek száma végtelen, illetve csak a kártya kapacitásától függ. RAW-ban 6 db, RAW+JPEG kombináció esetén pedig 3 kép készülhet maximálisan.

A fényképezőgép az ún. Alpha bajonettes objektíveket képes fogadni, melyek a közeljövőben megjelenő Sony G szériás, valamint a Carl Zeiss ZA jelzésű optikáit jelentik. Az autofókusz rendszer 9 mezőt használ és 4 AF módba állítható. A fókusz a kereső alatti szemérzékelővel automatikusan aktiválódik, ha a pentatükrös keresőbe tekintünk.

A fénymérés 40 mérőmezős méhsejtrácsos, középre súlyozott és szpot módra állítható, míg az érzékenység ISO 100-1600-ig szabályozható. A záridő 1/4000 és 30 mp közötti értéken vagy B (Bulb) módban használható. A legrövidebb vakuszinkron idő 1/160 mp lehet.

Az Alpha 100 hátulján egy 2,5” képátlójú, 230 000 pixeles LCD monitor található, melyet a jobb láthatóság érdekében tükröződésmentes bevonattal is elláttak. A géphez egy STAMINA technológián alapuló, 1600 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor jár ( a hozzá való töltővel). A gyártó mérései alapján az akkumulátor egy feltöltésével, 50% vakuhasználat mellett kb. 750 fotó készíthető.

A beépített, felnyíló vaku 12-es kulcsszámú, fényereje +/- 2 Fé között szabályozható. Megfelelő külső vakuval a gép a vezetéknélküli vakukommunikációt is támogatja. Az Alpha 100-hoz CompactFlash I és II memóriakártya, vagy MicroDrive választható, de a mellékelt Memorystick DUO adapterrel a Sony hagyományos kártyáival is kompatibilis. Méretei: 133,1×94,7×71,3 mm, tömege 545 gramm (akku nélkül).

A géphez és az Alpha rendszerhez számos kiegészítő is napvilágot lát majd. Ilyen például a Sony új HVL-F56AM és HVL-F36AM vakupárosa. Mindkét villanó automata zoommal ellátott, támogatja a nagy sebességű szinkront és a vezetéknélküli kommunikációt. A nagyobb vaku 56-os kulcsszámú, dönthető és forgatható fejű, modellfénnyel, stroboszkópos vakuzással és szabályozható intenzitással rendelkezik, míg kisebb társa 36-os kulcsszámmal és dönthető fejjel rendelkezik.

A Sony Alpha 100 megjelenése júliusban lesz esedékes. A váz bevezető ára 899,95 dollár, míg a váz + egy 18-70mm objektív 999,95 dollárért kapható majd.

Sajtóközlemény:

10 megapixeles felbontással és beépített Super SteadyShot képstabilizálóval csábít az első Sony D-SLR fényképezőgép

  • Piacon a Sony legelső D-SLR fényképezőgépe, az α 100
  • A 10 megapixeles APS-C méretű CCD-érzékelő kivételes minőségű, alacsony zajszintű és nagy érzékenységű képek készítését teszi lehetővé
  • Super SteadyShot a ház belsejében – minden kompatibilis objektívvel együttműködik, és kiküszöböli a gép bemozdulásának hatását
  • Pormentes rendszer
  • Több mint húszféle objektívvel, köztük az első osztályú Carl Zeiss lencsékkel is kompatibilis Sony α optikai rendszer kialakítása 2006 végéig megtörténik
  • Teljes rendszer: ház, cserélhető objektívek, vakuk és kiegészítők
  • Kiemelkedő eredményt és képminőséget garantáló BIONZ processzor és dinamikatartomány-optimalizáló
  • Lítium-ion akkumulátor STAMINA technológiával, amely egyetlen feltöltéssel 750 kép elkészítését teszi lehetővé (a CIPA szabvány alapján)

Ma indította útjára a Sony α100 első digitális tükörreflexes fényképezőgépét, mely az újonnan bevezetett almárka, az α (kiejtve: “alfa”) nevet viseli.

Az új modell egy olyan teljes rendszer képviselője, amely lehetővé teszi a digitális tükörreflexes fényképezés (D-SLR) előnyeit a nagyközönség számára. Magát a fényképezőgépet számtalan kellék egészíti ki, a különböző megvilágítási rendszerektől és egyéb tartozékoktól kezdve a Sony α rendszerű, kompatibilis objektívekig, beleértve több első osztályú, Carl Zeiss gyártmányú lencsét is.

Jobb képek egyszerűbben – a fejlett technológia előnye
Az α100 több olyan technológiát alkalmaz, amelyek kitágítják a kreatív alkotás lehetőségeit, ugyanakkor a felhasználó hozzáértésétől függetlenül számos fotózási helyzetben képesek garantálni a legkiválóbb eredményt. Ide tartozik többek közt:

A 10 megapixeles APS-C CCD-érzékelő
Kiemelkedően magas, 10 megapixeles felbontásával (10,2 millió tényleges pixel) az APS-C méretű (15,8 mm x 23,6 mm-es), RGB elsődlegesszín-szűrővel rendelkező CCD-érzékelő kristálytiszta, részletes képet biztosít, széles színtartománnyal és finom árnyalatokkal. A nagyfokú érzékenységnek, a nagy felbontásnak és a kivételesen alacsony zajszintű teljesítménynek köszönhetően még nagyméretű nyomatok esetén is kiváló képreprodukció érhető el.

A házba épített Super SteadyShot képstabilizáló
A Super SteadyShot a zár kioldásának pillanatában a CCD-érzékelő valós idejű elmozdításával kompenzálja a fényképezőgép rázkódását, így élesebb, tisztább képet eredményez. Ez a megoldás a fényképezőgép házának belsejében kerül alkalmazásra, ezért nincs szükség speciális, képstabilizátorral ellátott optikára. Az összes Sony α lencserendszerű optikával – köztük a makró-, telefotó- és zoomobjektívekkel is – kompatibilis Super SteadyShot átlagosan a zársebesség 2-3,5 fokozatának megfelelő mértékű remegést egyenlít ki. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára a készülék ISO-beállításának csökkentését, mellyel javítható a képminőség, illetve állvány nélküli, rossz fényviszonyok közötti, hosszabb expozíciós idejű fényképezés esetén is elmosódásmentes, jó képeket lehet készíteni.

A pormentes rendszer
A készülék fejlett pormentesítő rendszere minimálisra csökkenti a lencsecserék alkalmával a házba jutó porrészemcsék hatását. A CCD-érzékelő antisztatikus bevonata egyfajta gátként tartja távol a port, a készülék kikapcsolásakor minden alkalommal működésbe lépő vibráció pedig rendszeresen portalanítja az érzékelőt. Ez a funkció ráadásul nemcsak kikapcsoláskor használható, hanem a menüből is bármikor elérhető.

A BIONZ képfeldolgozó egység
Ez az újonnan kifejlesztett processzor optimalizálja a készülék 10 megapixeles CCD-érzékelőjének adatait, csökkentve a zajszintet, és biztosítva az élénk, természetes színek hű reprodukcióját gazdag árnyalással és a legfinomabb részletek egészen kivételes megjelenítésével.

A dinamikatartomány-optimalizáló
Ez a technológia a kép tökéletes expozíciójáról gondoskodik, különösen nagy kontrasztú vagy erős háttérfényben készült felvételek esetén, amelyek egyébként sötétek és kevésbé részletezettek lennének. Standard vagy Advanced üzemmódban a dinamikatartomány-optimalizáló automatikusan kiigazítja a gammagörbét és az expozíciós szinteket, s ezáltal természetesebb, egyenletesen exponált képeket eredményez még “nehéz” fényképezési helyzetekben is, például ha nappal szemben kell felvételt készíteni.

A 2,5″-os, 230 ezer pixeles Clear Photo LCD Plus kijelző
Ez a nagyméretű, fényes, jól látható kijelző rendkívül nagy, 230 ezer pixeles felbontással és Clear Photo LCD Plus technológiával készült, melynek révén pontosan visszaadja a finom részleteket és árnyalatokat. Tükröződésmentes (AR, anti-reflection) bevonata és Clear Treatment becsillanáscsökkentő rétege élénk, pontos színmegjelenítést biztosít, még napfényben is széles látószöggel. A képernyőn kezelhető navigációs kijelző nagyméretű, könnyen olvasható betűkkel mutatja a gép beállításait és a főbb felvételi információkat. Ha a készüléket elfordítva fényképezünk, a kijelző tájolása automatikusan fekvőről állóra vált.

Minőségi optikák egyre növekvő családja
Az α100-at már indulásától fogva több kompatibilis, Sony α lencserendszerű optika támogatja, kezdve a zoom-, telefotó- és nagylátószögű objektívektől a makró- és telekonverziós lencsékig.

G-lencse
Kiváló képminőséget biztosító lencse nagy fénygyűjtő erővel és alacsony torzítással, zoomobjektív esetén minden fókusztávolságban változatlan minőséggel. Speciális bevonattal ellátott optikai felülete csökkenti a becsillanást és a szellemképeffektust, még akkor is, ha nappal szemben kell fényképezni.

Carl Zeiss sorozat
Az optikai kiválóság, teljesítmény és megbízhatóság legmagasabb színvonalát nyújtó első osztályú Carl Zeiss lencsék kompatibilis Planar, Sonnar és Vario-Sonnar sorozata a tökéletes precizitású és minőségű optikai eszközök gyártása terén szerzett 150 éves tapasztalat eredményeit hordozzák.

Ráadásul az α100 további több mint 16 millió Konica Minolta α illesztésű lencsével kompatibilis, amelyek idáig Maxxum/Dynax márkanév alatt kerültek a forgalomba szerte a világon.

Megvilágítás
Beépített vakuja mellett az α100 többféle külső vakuval és világítórendszerrel kiegészíthető. Ezek között található például két, vezeték nélküli TTL és nagy pontosságú ADI mérési technológiával, valamint nagy sebességű szinkronizációval rendelkező, a készülékházra szerelhető vagy külön működtethető vaku. A Macro Twin Flash ikervaku és a körlámpa pedig a makrófotózás igényeit elégíti ki.

Opcionális kiegészítők
Az α100 legnagyobb vonzereje talán a kompatibilis, α márkájú kiegészítők teljes körű kínálata. Ide tartoznak az adapterek, hosszabbítókábelek és akkumulátoradapterek külső vakuhoz és vakurenszerekhez; valamint a keresőnagyító, a szögkereső, a dioptria korrektor, a távvezérlő, a hálózati adapter és töltő. Ezenkívül kapható hozzá számos márkázott fényképezőgéptok, lencsetok és pántvariáció.

Kereskedelmi forgalmazás
Európában a Sony α 100 2006 júliusától kerül a boltokba.