Digitális képfeldolgozás: Ahogy az Apple látja

0

Kevin Miller

Megtartotta európai bemutatósorozatának budapesti előadását az Apple. A cég legújabb digitális képfeldolgozásra szánt szoftvereit egy fél napos program keretében Kevin Miller, az Apple Europe szakembere mutatta be.

Az előadás, mint ahogy a termékkínálat is két nagyobb blokkból állt. Az első részben Miller az otthoni felhasználóknak szánt, minden új Macintosh számítógéphez járó iLife ’06 szoftvercsomagot mutatta be. Az iLife elnevezés összesen 5+1 szoftvert (iPhoto, iMovie, iDVD, iWeb, aGarageBand + iTunes) takar, melyekkel az otthoni médiakezelés (kép- és videófeldolgozás illetve zenekezelés) egyéb programok nélkül megvalósítható. A bemutató során megtudhattuk miként lehet profi szinvonaló családi videót készíteni az iMovie sablonjai segítségébel nem különösen jól sikerült videofelvételekből, fotókból és egy jól megválasztott zenéből, illetve hogy milyen előnyökkel jár, ha egy ilyen anyaghoz szükséges összes forrásfájlt egy gyártó szoftvereivel kezeljük.

Az előadás második fele professzionális felhasználók számára mutatta be az Aperture által kínált szolgáltatásokat. A digitális képek exponálás utáni kezelésére kifejlesztett Aperture egy munkafolyamat szoftver, így nem az Adobe Photoshop helyett, hanem azt kiegészítve használandó. A program a memóriakártyáról való átmásolástól kezdve a kész képek nyomtatásáig és megfelelő formátumba való exportálásáig minden munkafázisra kínál megoldást. Az Aperture 1.1 a bemutató során használt Intel Core Duo processzorral épített MacBook Pro notebookon villámgyorsan, lényegében várakozási idő nélkül kezelte az előadáshoz kiválasztott 12 MB-os RAW fájlokat.