Vaku helyett LED már az ultrakompakt szériában is?

0

A mostoha fényviszonyok közötti fotózásnál szinte elengedhetetlen, hogy valamilyen segéd fényforrást használjunk. Kompakt fényképezőgépnél ezt többnyire a gépbe épített vakuval oldjuk meg. A kamerás mobiltelefonok gyártói azonban nem alkalmazhattak ilyen megoldást, ennél jóva kisebb méretű és kisebb energiaigényű módszert kellett keresniük. A megoldás a nagyfényerejű LED-ek alkalamazása – mint az már akapható készülékekből is ismert.

A LED-es megoldások azonban – eddig – nem tudták felvenni a versenyt az igazi vakukkal, így kompakt és ultrakompakt fényképezőgépeknél nem találkoztunk velük.

A koreai, pontosabban szöuli székhelyű Seoul Semiconductor – melyet a világ 10 legnagyobb LED gyártója között tartanak számon – új fejlesztésű, igen nagy fényerejű LED-eket tervezett, melyek fényereje lehetővé teszi, hogy akár ultrakompakt digitális fényképezőgépekben is alkalmazzák.
Az FCW211Z sorozatú LED-ek 2 Amperes áramerősséggel is meghajthatók, fényerejük eléri a 100 kandelát, mely kétszer akkora, mint az eddigi LED-es vakuké.

Az új LED 26,49 lux-szekundumos fényteljesítménye már összemérhető a xenonos megoldásokéval.